Cviklový šalát fotorecept

marianne - fotkamarianne, 25. januára 2012
Cviklový šalát (fotorecept)
Foto: marianne

Jedna z mojich prvych kucharskych knih: Dobra kucharka od Marie Hajkovej.Z nej som sa ucila varit.A tento salatik patril medzi moje prvotiny.

15min minút
príprava

Suroviny

500 g uvarena
podla chuti asi 1 CL čerstvý
1 CL
1 CL
1,5-2 dl
1 CL
1 PL alebo ocot
1 PL zarovnana
1 Pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ocistenu a umytu cviklu uvarime,vychladnutu olupeme a postruhame na rezance alebo pokrajame na kolieska.Pridame ocisteny postruhany chren,rascu,fenikel a premiesame. Vo vode rozmiesame podla chuti sol,citron.stavu a cukor a nalejeme na cviklu.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polejeme olejom,zamiesame a nechame postat.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rada ho robim,je rychlo hotovy a vyborny.No a co sme nestihli pojest,lebo so ho robila z 1kg cvikle som dala do poharov a zavarila.Mala som 3 male pohare.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Dakujem dievcata,ak mate radi stiplavejsie chrenu mozte kludne pridat,pre seba by som aj viac dala, ale doma by mi to nejedli:-) a nalevu o pol deci aj ubrat,ten mam prave rada.
tiež troška povarím nálev, každoročne pestujem :) ...inak mám dobré skúsenosti so semenami zeleniny,alebo kvietkov z Lídla
@marianne69 , aj ja nálev na cviklový šalát najprv krátko prevarím. Nielen preto, že sa uvoľnia a spoja chute, ale aj preto, že cvikla je varená + nálev je varený = vyššia záruka trvanlivosti . ( Aj keď sa takýto super šalát rýchlo zje :-))) Odporúčam ti .
Práve som dojedla poslednú porciu, ktorú som robila asi pred tromi týždňami. Dala som si ju k zabíjačke, cvikla mi k nej chutí viac ako napr. kyslé uhorky. Nálev preváram a olej nedávam, zato celú kopu chrenu, aj to je asi dôvod, že aj bez sterilzácie vydrží v chladničke aj mesiac.
Dakujeeem,som rada,ze sa paci:-) @tykadielko len bacha na tu stavicku zo surovej cvilkly,lebo ja som ju tak popijala minuly rok a posadila ma skoro na ......je to silny koncentrat este som ju pomiesala so stavou z cerstveho spenatu,moc nechybalo a nasla som sa na prijme.Treba riedit.
Varievam cviklu dosť často, občas aj s feniklovými semienkami, odkedy som si z Turecka priniesla "nar eksili sos" - omáčka z granátových jabĺk, tak ju tam tiež pridávam. Nálev nepreváram, ale keď šalát ostane, potom zvyšok sterilizujem. Ešte som však nikdy nedala olej, ale vyskúšam podľa Teba.
@marianka , tiez mam velmi rada cviklu. Aj taku jednoduchu sladko-kyslu robievam casto. Nerobim zalev zvlast. Trosku cviklu polejem olejom, dam chren zavarany ( cerstvy nemam), sol, trosinku cukru, trosku pomleteho hrebicka, ocot, hotovo. Do zasoby nerobim. Ked mi nahodou trochu zostane, dam do mraznicky. Nabuduce robim podla teba :-). Uz si chutim.
U nas ma ma v zime cvikla prednost pred vsetkym - uhorkami , calamadami ci kompotami :-) robievam ju takmer - naozaj takmer tak ako ty - ale vsetko pridavam hned do cvikly , zamiesam , necham trosku odstat a hotovo . Samozrejme to nerobievam z kilka - ale rovno zo vsetkej co sa nam urodi na zahrade :-) Odhadujem , ze asi z 25-30 kg:-))))

Pridaj komentár k receptu: