Cviklový dezert
Cviklový dezert

Cviklové carpaccio s parížskou šľahačkou a mrveničkou

Anna Osvaldová
cukrárka hotela Astrum Laus **** v Leviciach, 31. júla 2019
Cviklové carpaccio s parížskou šľahačkou a mrveničkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Marinovaná cvikla:
2 ks stredne veľká
150 g
 kúsok
4 ks
2 ks
trochu
Parížska šľahačka:
200 g
100 g
Mrvenička:
100 g
50 g
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Marinovaná cvikla: Hnedý cukor, škoricu, klinčeky a badiány skaramelizujeme, podlejeme vodou tak, aby prekryla vloženú cviklu. Cvikly povaríme v marináde 40 minút, v ktorej aj zostanú naložené. Na zvýraznenie chuti môžeme použiť aj trošku rumu.

  2. 2

    Parížska šľahačka: Smotanu a nastrúhanú čokoládu privedieme do varu, odstavíme a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Odložíme do chladničky minimálne na 12 hodín. Mrvenička: Polohrubú múku, maslo a práškový cukor zmiesime, nastrúhame na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri 165 °C.

  3. 3

    Podávanie: Cviklu vyberieme z nálevu, osušíme, na krájači narežeme tenké plátky a poukladáme na tanier. Smotanovo-čokoládovú zmes vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na cviklu. Posypeme upečenou mrveničkou. Dozdobíme čerstvými alebo sušenými jedlými kvietkami.

Diskusia k receptu

2 komentáre k receptu
Aby sa cvikla prekryla s vodou, tej tam musí byť veľa, nakoľko stredne veľká cvikla je dosť veľká gula. :-)
Inak cviklu varím v tlakovom hrnci, keď ju robím ako šalátovú prílohu. Potrebuje na uvarenie svoj čas.

Pridaj komentár k receptu: