Cuketové cukríky ovocné, bylinkové

mariamka - fotkamariamka, 2. augusta 2013
Cuketové cukríky ovocné, bylinkové
Foto: mariamka

Cuketa troška z iného súdka. Chcela som ju kandizovať a našla som recept na cukríky. Síce tam dávali nejakú americkú malinovku v prášku, ja Zobraziť celý popisCuketa troška z iného súdka. Chcela som ju kandizovať a našla som recept na cukríky. Síce tam dávali nejakú americkú malinovku v prášku, ja som urobila slovenskú verziu s ovocným sirupom a inšpirovaná Eldinou aj bylinkami. Oboje sa vydarili na jednotku. Týmto slávnostne vyhlasujem cuketu za ôsmy div sveta :)

Suroviny

4 - 5 diel
1 diel
1 - 1,5 diel (džús)
 podľa chuti (alebo bylinky)
 podľa chuti
Na obalenie:
1 diel
1 diel




Postup

  1. 1

    Zámerne píšem diel, lebo každý môže robiť z iného množstva. Cuketu očistíme a pokrájame na kocky kľudne aj 2,5x2,5 cm, varením a sušením sa scvrknú. Do hrnca dáme vodu, cukor, kyselinu citrónovú a ovocný sirup alebo bylinky resp. oboje, dá sa kombinovať podľa fantázie. Sirup sa dá sa nahradiť ovocným džúsom, vtedy dáme menej vody aj cukru, alebo nedáme vôbec. Pridáme cuketu. Vody netreba veľa, cukor sa rozpustí, cuketa zvarí a ešte pustí šťavu. A lepšie je to variť v plytšom kastróle, aby boli kocky ponorené.

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 1
  2. 2

    Varíme prikryté 30 minút. Vypneme a necháme ešte pol hodiny lúhovať. Potrebujeme, aby cuketa natiahla do seba chute pridaných ingrediencií. Ja som robila takú menšiu skúšobnú vzorku. Použila som sirup Zlatá studňa Jahoda a pridala ešte trochu škorice a sušenú mätu. Možností je neúrekom.

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 2
  3. 3

    Po vylúhovaní dáme na sitko odkvapkať a osušiť. Bylinky povyberáme.

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 3
  4. 4

    Odkvapkané dáme sušiť. Máme tri možnosti: sušička, rúra alebo slniečko. Ja som sušila v sušičke cca 5-6 hodín na stupni 2 a dosušila na slnku ale v tieni. V pôvodnom recepte sušili v sušičke 14+4 hodín na 125 °C, nemám to overené, ale zdá sa mi to veľa. Treba sledovať, aby sa príliš nevysušili, majú ostať gumovo-žuvačkové. Ak treba, otáčame alebo vymeníme sitá medzi sebou. Tu sú ovocno-mätovo-škoricové (ešte pred sušením).

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 4
  5. 5

    A bylinkové: lipa, zázvor. Vravím, dá sa vyšantiť :) Treba to krájať naozaj na väčšie kúsky, prípadne hranolčeky, tieto sa mi dosť scvrkli, bude vidno po vysušení.

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 5
  6. 6

    Usušené v sušičke, dosušené vonku v tieni, naľavo sirupovo-mätové, napravo tie scvrknuté lipovo-zázvorové. Napriek tomu chutia vynikajúco. Len tak pre ilustráciu, dala som ochutnať manželovi, povedal hmmm dobré, to je z marhule? :)

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 6
  7. 7

    Na obalenie si zarobíme práškový cukor so škrobom (mala som Solamyl) v pomere 1:1 (tu už môžeme použiť menšiu odmerku, napr. lyžicu) a všetky kúsky v nej rovnomerne vyváľame, zabránime tak ich zlepeniu. Preosejeme a máme hotovo. Zjeme, alebo uskladníme v uzatvárateľnej nádobe.

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 7
  8. 8

    Je to síce kalorická bomba, ale keď vás chytí chuť na sladké, aspoň viete, čo mlsáte. A vaše deťúrence, vnúčatká, partneri sa iste potešia, keď im ponúknete takéto niečo zdravo-sladké, navyše, ani nebudú tušiť, z čoho to je :) Som zvedavá na vaše kombinácie. Na zdravie a cukete zdar!

    Cuketové cukríky ovocné, bylinkové - obrázok 8

Diskusia k receptu

evusik
neuveriteľné... a to som si myslela, že z cukety som už robila všetko čo sa len dá... máš to za 5*
luss44
tak toto by ma nikdy nenapadlo, že cukríky z cukety... neviem si predstaviť tú chuť, asi to budem musieť vyskúšať...
mariamka
verte mi, nikto neuhadne z coho to je, testovala som doma mojich, nevedeli co vyrabam,, nikto netrafil :) take domace haribo na X chuti..
@luss44 je to normalna sladka gumova hmota, co chuti po tom v com bola namocena, ked to mam tak laicky povedat, ale je to presnee, cuketa rada "prezlieka kabat" :))
luss44
no iné mi neostáva - len to urobiť. teraz som skúšala iný rcp, musím aj tento...
irenaw
moja milá, nakoľko nevychádzam z úžasu z tvojich cuketových kreácií, týmto ťa pasujem za kráľovnú cuketovej sezóny 2013 :-) :-) :-)
staja
Veru, kráľovná cuketová, tiež som si myslela, že som už cukety kadečo vyskúšala. Vidím, že mám ešte veľké rezervy.Máš ***** a ja to skúsim. Mám takú istú sušičku na ovocie, slivky ešte nemáme dozreté, bude sušiť cuketové cukríky.
sovka62
Ešte nikdy som tie hviezdičky neklikala, až teraz, všetkých päť. Teraz už potrebujem len cuketu a čas (to prvé asi obstarám ľahšie).
Verím, že sú dobré, kedysi som robievala "ananásový" kompót z tekvice a chutil nám lepšie ako originál. Aj kandizovaná tekvica je výborná, mimochodom, viete že banány v čokoláde (voľakedajšie Figaro) sa robili práve z nej?
pazros
tak toto je bomba,určite vyskúšam,prosím vás nemá tu niekto recept na jablkové želé,odložila som ho tak dobre že ho neviem nájsť
radost
no nazdar..ty si cuketový nezmar..robiť nebudem-nemôžem mlsať..ale nad tvojím nickom už začínam plesať..
zajtra robím halušky cuketové..chutné a raz-dva hotové..tie v reáli môžem..sladké iba virtuálne..čakám-čo ešte ťa napadne..
cuketové dietko..však-to hádam nie je ešte všetko..!! :-)))
mojack
TIP.
Robila som to pred par rokmi ale nevarila som cuketu- bola nakrajana na plátky a nechala som ju namočenu 12 hod. v ananasovom džuse. Platky sa sušili v sušičke - chutilo ako ananas.
mariamka
@damy a @pan dakujem velmi pekne za komentare a mile prispevky :) o vybornej chuti svedci, ze mi tuto pokusnu vzorku moji doslova zozrali na posedenie, mozem vymyslat dajej nove kombinacie :)
hannah22
ozaj dobrý nápad.... 1*** cuketa je ozaj zelenina mnohých tvárí a použití, do praženice,leča , do šampionov ked ich mám málo, halušky, koláče, zaváranie
a to som si nespomenula na dalšie .... priznávam že cukríky som ešte
neskúšala, ukladám a chválim.... :))
stacy77777
tak to by ma v živote nenapadlo,že sa dajú robiť cukríky z cukety,perfektné
havino
moje nervy, žieňa naše, čo ty nevymyslíš a že z cukety, neodmietla by som veru , 5 * jasných
mariamka
mile moje odvazne @varechacky :) dakujem za komentare a uznaznia , ja rada experimentujem urcite sem nedam rcp ktorych je tu x :) doporucujem vyskusat, prace na tom nie je vela, treba dlhsie cakat ale vysledok stoji zato! mozete svojich testovat, stavim sa ze nikto neuhadne :)
silvi
Ja som robila s černicami, to mi sčerňalo a chutilo ako sušené slivky. Veru nikto neuhádol čo to je. Potom som robila ešte s jahodami, to sčerveňalo a chutilo jak malina. Čím to môže byť?
paploska
normálne som sa pobavila :-) ale vyzerajú úžasne :-) vyzerajú ako moje obľúbené želé cukríky :-)
ela77
@mariamka , klikám klikám na 5 hviezdičiek a stále mi to píše, že som už hlasovala, takže viac sa nedá. recept som si uložila nielen do KK, ale pre istotu aj skopírovala do inej kuchárky, aby som náhodou oň neprišla. Už len čakať až mi dorastú cukety, lebo som z nich robila pomázánku, tiež tu danú na vareche a teraz musím čakať. Tie cukety si dala staršie, väčšie?, či môžu byť aj mladé menšie. Ako vidím je zbavená šupky, len sa mi to zdá byť dlho pol hodiny variť. Nezostane mi z toho kaša? Ubezpeč ma ešte , že to tak môžem kľudne robiť.
mariamka
@ela77 dakujem za mily komentar, nepotrpim si na hviezdy tak sa neptrap :)) dik za mily komentar, ak nemas cuketu, da sa pouzit mlada tekvica, alebo podobna "hmota" ,, ja som mala take stredne, asi huzevnatejsie, tak radsej skus vidlickou priebezne ako sa varia, aby neboli na kasu maju byt prevarene ale kompaktne,, bola to naozaj zabava vyrabat toto sladke "cudo" drzim palce a daj vediet :)
ela77
@Mariamka , čert mi bol dlžen vidieť tvoj recept a skúsiť ho. Ešte som nevychytala všetky chybičky, či menej variť, či väčšie kúsky ako dlho sušiť a ako potom uschovať aby sa nepolepili (použila som zlatý klas s práš. cukrom), ale veľmi nepomohlo. Tak som ich začala riediť na tácke. No a neviem či mi z nich zostane aj na poslanie vnúčencom, lebo to riedenie na tácke nemá konca. Keď idem okolo vždy do nich zobnem. Budem musieť asi popýtať susedu, vidím jej cez plot slušnú veľkú zabudnutú cuketu, lebo moje rastú ako zákon schválnosti teraz pomaly. Druhýkrát daj k takému výbornému receptu výstrahu--"pozor nebezpečne a nákazlivo dobré"
mariamka
@ela77 no jak som sa pobavila :)) uplne si viem to triedenie-riedenie zivo predstavit :), je to lakadlo velke,, ake chute si pouzila? mne to na prvy krat celkom vyslo, az som bola prekvapena, akurat som tie jedny dost vysusila, lebo boli male,, ale zjedli sa hned, skladovanie nehrozilo, nuz neviem viac poradit, ale som nesmierne rada, ze si nabrala odvahu to vyskusat a ze si spokojna :) a ze kvoli nim este aj susedia pride o cukety to je gol :)) pozdravujem ta aj tvoje vnucatka, pekny vecer :)
ela77
@mariamka , prvé som robila s domácim malinovým sirupom, možno som ich menej vysušila, alebo viacej uvarila,ale chcela som aby boli troška také želatínové, druhé som robila v tom istom sirupe, ale pridala som citronovú kôru a kokos. Ten ich troška vybielil a prevoňal inou vôňou, takže neboli červené, ale bledšie. Dnes odišli ´vnúčencom v balíku (využila som cestu k nim jednu známu)takže to už dostali a vraj sú dobré, nechcela som prezradiť z čoho sú skôr než neochutnali a nepochválili. Dnes som otvorila posledný červený melón (už nepodarok v záhradke) má bledú dužinu a hrubú šupku, tak rozmýšľam, či ho neokrájam z vrchnej kôry a nepoužijem na tie cukríky namiesto cukety. Ve´d niekto tieto kôrky melónové dokonca aj zavára. U som to raz skúsila aj ja. Bolo to celkom fajn. Tak to možno bude použiteľné aj na ten tvoj recept. Lebo mi nezostal ani jeden cukrík, všetky som poslala preč a človek niekedy dostane chuť na nejaký zob.
ela77
musím ešte pripísať, že úspech bol asi veľký, lebo dnes ráno som videla, že to moji ochutnávači hodili na facebook.
mariamka
@ela77 dakujem za mile spravy :) malinove museli byt naozaj chutne a vonave, a kokos duplom, dobre si to vymyslela :) s melonom nemam skusenosti, ale tiez som citala o zavarani aj dzeme, to by @izka poradila :) tesim sa ze cukriky mali uspech a dokonca poctili aj FB, rada by som videla to foto, ak mozes, daj link.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia