Foto: mariamka
Cuketa troška z iného súdka. Chcela som ju kandizovať a našla som recept na cukríky. Síce tam dávali nejakú americkú malinovku v prášku, ja Zobraziť celý popisCuketa troška z iného súdka. Chcela som ju kandizovať a našla som recept na cukríky. Síce tam dávali nejakú americkú malinovku v prášku, ja som urobila slovenskú verziu s ovocným sirupom a inšpirovaná Eldinou aj bylinkami. Oboje sa vydarili na jednotku. Týmto slávnostne vyhlasujem cuketu za ôsmy div sveta :)
Suroviny
4 - 5 diel |
|
1 diel |
|
1 - 1,5 diel (džús) |
|
podľa chuti (alebo bylinky) |
|
podľa chuti |
|
Na obalenie: | |
1 diel |
|
1 diel |
|
Postup
-
1
Zámerne píšem diel, lebo každý môže robiť z iného množstva. Cuketu očistíme a pokrájame na kocky kľudne aj 2,5x2,5 cm, varením a sušením sa scvrknú. Do hrnca dáme vodu, cukor, kyselinu citrónovú a ovocný sirup alebo bylinky resp. oboje, dá sa kombinovať podľa fantázie. Sirup sa dá sa nahradiť ovocným džúsom, vtedy dáme menej vody aj cukru, alebo nedáme vôbec. Pridáme cuketu. Vody netreba veľa, cukor sa rozpustí, cuketa zvarí a ešte pustí šťavu. A lepšie je to variť v plytšom kastróle, aby boli kocky ponorené.
-
2
Varíme prikryté 30 minút. Vypneme a necháme ešte pol hodiny lúhovať. Potrebujeme, aby cuketa natiahla do seba chute pridaných ingrediencií. Ja som robila takú menšiu skúšobnú vzorku. Použila som sirup Zlatá studňa Jahoda a pridala ešte trochu škorice a sušenú mätu. Možností je neúrekom.
-
3
Po vylúhovaní dáme na sitko odkvapkať a osušiť. Bylinky povyberáme.
-
4
Odkvapkané dáme sušiť. Máme tri možnosti: sušička, rúra alebo slniečko. Ja som sušila v sušičke cca 5-6 hodín na stupni 2 a dosušila na slnku ale v tieni. V pôvodnom recepte sušili v sušičke 14+4 hodín na 125 °C, nemám to overené, ale zdá sa mi to veľa. Treba sledovať, aby sa príliš nevysušili, majú ostať gumovo-žuvačkové. Ak treba, otáčame alebo vymeníme sitá medzi sebou. Tu sú ovocno-mätovo-škoricové (ešte pred sušením).
-
5
A bylinkové: lipa, zázvor. Vravím, dá sa vyšantiť :) Treba to krájať naozaj na väčšie kúsky, prípadne hranolčeky, tieto sa mi dosť scvrkli, bude vidno po vysušení.
-
6
Usušené v sušičke, dosušené vonku v tieni, naľavo sirupovo-mätové, napravo tie scvrknuté lipovo-zázvorové. Napriek tomu chutia vynikajúco. Len tak pre ilustráciu, dala som ochutnať manželovi, povedal hmmm dobré, to je z marhule? :)
-
7
Na obalenie si zarobíme práškový cukor so škrobom (mala som Solamyl) v pomere 1:1 (tu už môžeme použiť menšiu odmerku, napr. lyžicu) a všetky kúsky v nej rovnomerne vyváľame, zabránime tak ich zlepeniu. Preosejeme a máme hotovo. Zjeme, alebo uskladníme v uzatvárateľnej nádobe.
-
8
Je to síce kalorická bomba, ale keď vás chytí chuť na sladké, aspoň viete, čo mlsáte. A vaše deťúrence, vnúčatká, partneri sa iste potešia, keď im ponúknete takéto niečo zdravo-sladké, navyše, ani nebudú tušiť, z čoho to je :) Som zvedavá na vaše kombinácie. Na zdravie a cukete zdar!
@luss44 je to normalna sladka gumova hmota, co chuti po tom v com bola namocena, ked to mam tak laicky povedat, ale je to presnee, cuketa rada "prezlieka kabat" :))
Verím, že sú dobré, kedysi som robievala "ananásový" kompót z tekvice a chutil nám lepšie ako originál. Aj kandizovaná tekvica je výborná, mimochodom, viete že banány v čokoláde (voľakedajšie Figaro) sa robili práve z nej?
zajtra robím halušky cuketové..chutné a raz-dva hotové..tie v reáli môžem..sladké iba virtuálne..čakám-čo ešte ťa napadne..
cuketové dietko..však-to hádam nie je ešte všetko..!! :-)))
Robila som to pred par rokmi ale nevarila som cuketu- bola nakrajana na plátky a nechala som ju namočenu 12 hod. v ananasovom džuse. Platky sa sušili v sušičke - chutilo ako ananas.
a to som si nespomenula na dalšie .... priznávam že cukríky som ešte
neskúšala, ukladám a chválim.... :))
ta ty šaľena!!:)
Úha až teraz som našla recept. Vyskúšam ;-)