Cuketové cukríky ovocné, bylinkové

Autor receptu: mariamka

Cuketa troška z iného súdka. Chcela som ju kandizovať a našla som recept na cukríky. Síce tam dávali nejakú americkú malinovku v prášku, ja som urobila slovenskú verziu s ovocným sirupom a inšpirovaná Eldinou aj bylinkami. Oboje sa vydarili na jednotku. Týmto slávnostne vyhlasujem cuketu za ôsmy div sveta :)

Suroviny

Postup

  1. Zámerne píšem diel, lebo každý môže robiť z iného množstva. Cuketu očistíme a pokrájame na kocky kľudne aj 2,5x2,5 cm, varením a sušením sa scvrknú. Do hrnca dáme vodu, cukor, kyselinu citrónovú a ovocný sirup alebo bylinky resp. oboje, dá sa kombinovať podľa fantázie. Sirup sa dá sa nahradiť ovocným džúsom, vtedy dáme menej vody aj cukru, alebo nedáme vôbec. Pridáme cuketu. Vody netreba veľa, cukor sa rozpustí, cuketa zvarí a ešte pustí šťavu. A lepšie je to variť v plytšom kastróle, aby boli kocky ponorené.
  2. Varíme prikryté 30 minút. Vypneme a necháme ešte pol hodiny lúhovať. Potrebujeme, aby cuketa natiahla do seba chute pridaných ingrediencií. Ja som robila takú menšiu skúšobnú vzorku. Použila som sirup Zlatá studňa Jahoda a pridala ešte trochu škorice a sušenú mätu. Možností je neúrekom.
  3. Po vylúhovaní dáme na sitko odkvapkať a osušiť. Bylinky povyberáme.
  4. Odkvapkané dáme sušiť. Máme tri možnosti: sušička, rúra alebo slniečko. Ja som sušila v sušičke cca 5-6 hodín na stupni 2 a dosušila na slnku ale v tieni. V pôvodnom recepte sušili v sušičke 14+4 hodín na 125 °C, nemám to overené, ale zdá sa mi to veľa. Treba sledovať, aby sa príliš nevysušili, majú ostať gumovo-žuvačkové. Ak treba, otáčame alebo vymeníme sitá medzi sebou. Tu sú ovocno-mätovo-škoricové (ešte pred sušením).
  5. A bylinkové: lipa, zázvor. Vravím, dá sa vyšantiť :) Treba to krájať naozaj na väčšie kúsky, prípadne hranolčeky, tieto sa mi dosť scvrkli, bude vidno po vysušení.
  6. Usušené v sušičke, dosušené vonku v tieni, naľavo sirupovo-mätové, napravo tie scvrknuté lipovo-zázvorové. Napriek tomu chutia vynikajúco. Len tak pre ilustráciu, dala som ochutnať manželovi, povedal hmmm dobré, to je z marhule? :)
  7. Na obalenie si zarobíme práškový cukor so škrobom (mala som Solamyl) v pomere 1:1 (tu už môžeme použiť menšiu odmerku, napr. lyžicu) a všetky kúsky v nej rovnomerne vyváľame, zabránime tak ich zlepeniu. Preosejeme a máme hotovo. Zjeme, alebo uskladníme v uzatvárateľnej nádobe.
  8. Je to síce kalorická bomba, ale keď vás chytí chuť na sladké, aspoň viete, čo mlsáte. A vaše deťúrence, vnúčatká, partneri sa iste potešia, keď im ponúknete takéto niečo zdravo-sladké, navyše, ani nebudú tušiť, z čoho to je :) Som zvedavá na vaše kombinácie. Na zdravie a cukete zdar!