Cuketová makovička fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 9. apríla 2016
Cuketová makovička (fotorecept)
Foto: monty469

Máme radi takéto "rýchlovky" . Cuketa v chladničke, tak ma napadlo urobiť tento koláčik. Hoc tam nie je žiadna plnka, vďaka cukete je šťavnatý Zobraziť celý popisMáme radi takéto "rýchlovky" . Cuketa v chladničke, tak ma napadlo urobiť tento koláčik. Hoc tam nie je žiadna plnka, vďaka cukete je šťavnatý a rodinke veľmi chutí :-) Miesto maku sa môže dať mletý kokos, alebo orechy.

40-45 minút
na 190 °C

Suroviny

2 hrnčeky
3 ks
1 hrnček
1 PL
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
2.5 hrnčeka
1 ks
2 PL
1 čl
Poleva:
300 g
50 - 60 ml




Postup

  1. 1

    1 hrnček = 250 ml Cuketu spolu so žĺtkami, kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom, olejom, mletým makom, rumom, škoricou dáme do misy a premiešame.

    Cuketová makovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne pridávame mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta.

    Cuketová makovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko zľahka premiešame.

  4. 4

    Plech vymastíme a vysypeme múkou (veľkosť 20 x 35), môže byť aj väčší, koláč bude nižší. Cesto vylejeme na plech, je stredne husté.

    Cuketová makovička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme pri teplote 190 °C, cca 40-45 min. Po upečení necháme chladnúť.

    Cuketová makovička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poleva: práškový cukor dáme do misy a postupne pridávame citrónovú šťavu a miešame. Poleva má byť stredne hustá. Keď koláč je vlažný, polevu rozotrieme naň a necháme stuhnúť.

    Cuketová makovička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom nám neostáva nič iné, len si uvariť kávu a niekde na terase si vychutnať tento jednoduchý, ale výborný koláč :-)

    Cuketová makovička (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Výborný koláčik,ja mám podobný,ale s cviklou veď vieš.Len mi to sem nejde dať.Aj takéto niekedy treba,nie len džaby.Je aj krásne vysoký.Pozdravujem a ešte pekný večer.
monty469
@ Jack (9.4.2016 19:20)

Vďaka, vieš že Lucka také bez plniek ľúbi a ostatným to je jedno, hlavne že je koláč :-) Už som zvedavá na ten tvoj @ Chica vďaka, nie len vyzerá , ale aj chutí :-)
haji
@Monty469 chutný koláčik! Mám ráda s krémem i bez krému. Mák je bezva. Jen počkám na domácí cuketu. Monty, dnes na terasu jedině v kožichu, u nás prší a silně se ochladilo! Mávám a prstíčkem šmátrám!
bembo
Toto musím vyskúšať,aj keď pečenie nie je moja parketa.vzerá veľmi dobre,a určite aj tak chutí
bembo
Ako pozerám,tak pozerám,nevidím koľko kr.cukru tam ide,a to mám 4 oči.je tam len 1.aj keď nepečiem,tak si myslím,že by to mohol byť 1 hrnček.nerád by som niečo pokazil.poprípade doplň 1 čoho
monty469
Moja milá @Haji , u nás doma to je tak, manžel má veľmi rád plnkové koláče, i keď teraz drží "diétu" .. koláče aj akékoľvek sladkosti vylúčil zo svojho jedálnička, rovnako aj sladené nápoje, či pečivo z bielej múky .. kiežby som mala takú pevnú vôľu ako má on! Ja by som sa bez koláčiku zaobišla, ale moje deti.. to sú sladkožrúti, a prečo im nedopriať :-) Obaja majú mieru, ešte aj do školy si vezmú, a ešte aj spolužiakov ponúknu :-) A späť na začiatok, ako už vieš, Lucka (dcéra) plnkové koláče vôbec nechce, to radšej nebude jesť nič (veľkonočný Florida zákusok vôbec nejedla.. upiekla si plnené rožky z lístkového cesta:) ) Takže raz pečiem také, a raz také, ale viac uprednostňujem bez plniek, upečené raz dva, a chuťovo sú skvelé. U nás sa včera tiež ochladilo, ale len trochu, zrána popršalo, ale poobede aj slniečko vyšlo, dalo sa posedieť chvíľu vonku :-) Ďakujem ti veľmi pekne, prajem krásny dník! @kukulienka71 Ďakujem ! @izabella929 skús, určite neoľutuješ, i keď je naozaj jednoduchý, na chuti to neuberá .-) Ďakujem, @bembo určite vyskúšaj, takýto koláčik zvládne každý ľavou zadnou! Vďaka za upozornenie, už som to opravila, čiže 1 hrnček, tak nech sa ti podarí, keď upečieš podaj hlásenie čo a ako! Pekný deň a ďakujem
luclup
Tento kolacik vyzera velmi lakavo, taketo typy kolacikov moozem, fantasticky, stavnaty ... vyzera super, ukladam (:
monty469
@Danda3 (10.4.2016 21:46)

Vyskúšaj aj s makom, je to skvelá kombinácia. Pozrela som si tvoj rp a nabudúce skúsim. Vyzerá dobre a chutne :-)
mika2
Paradna kombinacia paci sa mi jednoduchost receptu 5*
magura50
Ďakujem za jednoduchý recept.Koláčik je lepší než som na jednoduchú prípravu čakala.Chutil a urobím ho určite znovu.
monty469
@magura50 (22.7.2018 14:02)

Som rada, ze si s receptom spokojna. Je to jednoduchy no velmi dobry kolacik. Cuketa mu doda istu vlacnost
finczi
Práve som ochutnala. Mala som cuketu a rozmýšľala som, ako ju využijem. Koláč je chuťovo výborný, ďakujem za tip. Nechala som dnes bez polevy, len jemne posypaný práškovým cukrom. Mňam!
monty469
@finczi (13.9.2020 10:14)

Vďaka. My také koláče mame najradšej. Rýchle a chutné pripravené a z vlastných surovín, tak to je paráda. Teším sa, že koláčik mal úspech aj u teba




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia