Cuketová makovička (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Máme radi takéto "rýchlovky" . Cuketa v
chladničke, tak ma napadlo urobiť tento koláčik.
Hoc tam nie je žiadna plnka, vďaka cukete je
šťavnatý a rodinke veľmi chutí :-) Miesto
maku sa môže dať mletý kokos, alebo orechy.
Postup
- 1 hrnček = 250 ml
Cuketu spolu so žĺtkami, kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom, olejom, mletým makom, rumom, škoricou dáme do misy a premiešame.
- Postupne pridávame mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta.
- Všetko zľahka premiešame.
- Plech vymastíme a vysypeme múkou (veľkosť 20 x 35), môže byť aj väčší, koláč bude nižší. Cesto vylejeme na plech, je stredne husté.
- Pečieme pri teplote 190 °C, cca 40-45 min. Po upečení necháme chladnúť.
- Poleva: práškový cukor dáme do misy a postupne pridávame citrónovú šťavu a miešame. Poleva má byť stredne hustá. Keď koláč je vlažný, polevu rozotrieme naň a necháme stuhnúť.
- Potom nám neostáva nič iné, len si uvariť kávu a niekde na terase si vychutnať tento jednoduchý, ale výborný koláč :-)