Croque Monsieur

nbert - fotkanbert, 17. novembra 2010

V preklade "Chrumkavý pán". Jedno z mojich najobľúbenejších jedál pre raňajky, desiatu... Pôvodný recept je z Francúzska, prvá písomná zmienka o ňom je z Zobraziť celý popisV preklade "Chrumkavý pán". Jedno z mojich najobľúbenejších jedál pre raňajky, desiatu... Pôvodný recept je z Francúzska, prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1910. Doteraz veľmi populárny. Niet divu. Jednoduché a na svoju veľkosť a použité ingrediencie prekvapujúco sýte jedlo. P.S.: Fotka nie je moja vlastná, kredit : Robert J. Steiner, 2006.

2+
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Sendvič:
  - plátky
Béchamel omáčka:
2  PL
1/4
1 šálka




Postup

  1. 1

    Vyrobíme omáčku béchamel: V menšom nerezovom hrnci ( ideálne s hrubším dnom pre rovnomernú distribúciu tepla) rozpustíme štvrtinku masla a potom pridáme múku. Na slabšom ohni za častejšieho miešania varíme, až kým múka a maslo nezačne zlatavieť. Medzitým zohrejeme šálku mlieka a postupne pridávame za stáleho miešania habarkou do zmesi. Podľa požadovanej hustoty môžeme pridať viacej mlieka, stále však musí byť zohriate, predchádza sa tak tvorbe hrčiek. Prvé tri minúty odporúčam miešať habarkou bez prestávky, potom za občasného miešania varíme daľšie tri - štyri minúty na slabšom ohni. Dochutíme soľou podľa chuti a odložíme. Ak chceme, aby béchamel chutil viacej syrovo, možeme pridať jeden - dva natrhané plátky ementálu alebo iného syra, ale ešte predtým, ako sme omáčku osolili, pretože syr je slaný sám o sebe. Na zvýraznenie syrovej chuti použijeme pol lyžičky plnotučnej alebo francúzskej (Dijon) horčice. Veľmi dôkladne rozmiešame na slabom ohni a odložíme.

  2. 2

    Vyrobíme a predpečieme sendviče: Medzi dva krajce sendvičového chleba dáme šunku a ementál v kombinácii syr-šunka-syr alebo šunka-syr-šunka. Na ( ideálne teflónovej ) panvici speníme lyžičku masla a opečieme celý sendvič z obidvoch strán na masle dozlatista. Ak prvá strana nasiakla všetko maslo, tak opatrne utrieme panvicu papierovou utierkou a zopakujeme postup.

  3. 3

    Nakoniec rovnomerne a po celom povrchu rozotrieme béchamel na jednej strane sendviču a upečieme pod grilom do zlatista. Podávame ešte zahorúca ale Croque Monsieur je výborný aj studený na svačinu.

Diskusia k receptu

nbert
Zadajte do googlu nazov receptu pre nejake fotky, vlastne bohuzial nemam.
emica
kaloricka bomba potom mozeme ist aj drevo rubat urcite vyskusam
lucylee
na fotkách vyzerá mňamkovo, určite vyskúšam
frezia68
Zaujímavý recept,sýte jedlo,ale hlavne niečo nové :-))) a neznáme a treba vyskúšať.
scarinko
no neviem ci by sa mi chcelo koli jednemu sunkovo-syrovemu toastu zaspinit hrniec,panvicu,gril a kopec dalsieho riadu
vyzera to sice pekne ale ...
vybusna
trosku nerozumiem....cize ja mam najprv ten sendvic naplnit a tak naplneny (syr, sunka, syr, alebo naopak) opekat...ano?
jerica
@nbert & anglicka mätova omacka dobrý nápad, len kde ju zoženieš alebo si robíš sám?