Croque Monsieur

Autor receptu: nbert

V preklade "Chrumkavý pán". Jedno z mojich najobľúbenejších jedál pre raňajky, desiatu... Pôvodný recept je z Francúzska, prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1910. Doteraz veľmi populárny. Niet divu. Jednoduché a na svoju veľkosť a použité ingrediencie prekvapujúco sýte jedlo. P.S.: Fotka nie je moja vlastná, kredit : Robert J. Steiner, 2006.

2+
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vyrobíme omáčku béchamel: V menšom nerezovom hrnci ( ideálne s hrubším dnom pre rovnomernú distribúciu tepla) rozpustíme štvrtinku masla a potom pridáme múku. Na slabšom ohni za častejšieho miešania varíme, až kým múka a maslo nezačne zlatavieť. Medzitým zohrejeme šálku mlieka a postupne pridávame za stáleho miešania habarkou do zmesi. Podľa požadovanej hustoty môžeme pridať viacej mlieka, stále však musí byť zohriate, predchádza sa tak tvorbe hrčiek. Prvé tri minúty odporúčam miešať habarkou bez prestávky, potom za občasného miešania varíme daľšie tri - štyri minúty na slabšom ohni. Dochutíme soľou podľa chuti a odložíme. Ak chceme, aby béchamel chutil viacej syrovo, možeme pridať jeden - dva natrhané plátky ementálu alebo iného syra, ale ešte predtým, ako sme omáčku osolili, pretože syr je slaný sám o sebe. Na zvýraznenie syrovej chuti použijeme pol lyžičky plnotučnej alebo francúzskej (Dijon) horčice. Veľmi dôkladne rozmiešame na slabom ohni a odložíme.
  2. Vyrobíme a predpečieme sendviče: Medzi dva krajce sendvičového chleba dáme šunku a ementál v kombinácii syr-šunka-syr alebo šunka-syr-šunka. Na ( ideálne teflónovej ) panvici speníme lyžičku masla a opečieme celý sendvič z obidvoch strán na masle dozlatista. Ak prvá strana nasiakla všetko maslo, tak opatrne utrieme panvicu papierovou utierkou a zopakujeme postup.
  3. Nakoniec rovnomerne a po celom povrchu rozotrieme béchamel na jednej strane sendviču a upečieme pod grilom do zlatista. Podávame ešte zahorúca ale Croque Monsieur je výborný aj studený na svačinu.