Foto: tassiedevil
Croissanty so ešte nepiekol,/ skúšal som pekárenské, ale tie mi nejak extra nechutili/ odrádzal ma ten dlhý proces, aj na moju trpezlivosť veľa....v niektorých Zobraziť celý popisCroissanty so ešte nepiekol,/ skúšal som pekárenské, ale tie mi nejak extra nechutili/ odrádzal ma ten dlhý proces, aj na moju trpezlivosť veľa....v niektorých popisoch trvá až tri dni, tak dlho som nečakal a som proces skrátil na dva.... Naviac vravia, že sa tiež môžu zamraziť, či už pečené, alebo surové, tak som to chcel skúsiť, aby boli hotové k nedeľňajším raňajkám ku kávičke...naozaj je to dobrota....:)
porcií
Postup
-
1
So surovín okrem masla, si zamiesime cesto. Miesime len krátko, aby sa nám suroviny dobre spojili, asi 3 min .Cesto je pomerne pevné, také má byť.... Zakryjeme fóliou a necháme asi hod. na teplom mieste kysnúť. Potom vzduch vytlačíme a formujeme do tvaru disku, dáme na tanier a zakryjeme fóliou a necháme do druhého dňa odpočívať v chlade. / Ja som robil len z pol dávky, tak nech vás rozmery cesta nemýlia/ Množstvo surovín uvedených v recepte je na plnú dávku....čo je 16 kusov. Ja som sa odklonil od receptu a použil som taliansku múku 00 s 11,5 percentným obsahu proteínu....
- 2
Na druhý deň si z masla za pomoci valčeka vytvarujeme štvorec asi 10mm hrubý, zabalíme do folie a dáme späť do chladu. Z cesta si vyvaľkáme štvorec trochu väčší ako je maslo, na to položíme maslo, /uhlopriečne/ a zabalíme ako obálku.
- 3
Prehneme protiľahlú stranu
- 4
a prehneme dalej, vznikne mám štvorec..
- 5
dosku si trochu pomúčime, len tak na tenko, cesto si otočíme a vyvaľkáme na obdľžnik, asi na trojnásobok šírky cesta.. asi 45x15 cm, vaľkáme od stredu na obidve strany aby sme vyvaľkali obdľžnik.
- 6
potom cesto prehneme do dvoch tretín a nakoniec prihneme poslednú tretinu cesta.
- 7
dostaneme štvorec, zabalíme do folie a odložíme do chladničky na 30 min. Tento proces ešte zopakujeme 2x.,čiže dokopy prehýname tri krát. Vždy cesto pred vaľkaním si položíme tak, aby otvorená strana cesta smerovala ku nám...
- 8
Po tretom vyvaľkaní, v pôvodnom recepte sa cesto nechá dalších 24 hodín odpočívať v chladničke. /Ja som vydržal len hodinu .. najbližšie skúsim presne dodržať./..cesto som vyvaľkal na 3 mm hrúbku, a to tak aby som dosiahol obdľžnik asi 50 na 22 cm. kraje som obrezal a za pomoci kartonového trojuholníka som si narezal cesto na úhľadné trojuholníky...trojuholník l8 cm, zo základňou 9 cm
- 9
cesto na základni trojuholníka v strede narežeme, asi 1 cm rez.
- 10
základňu trojuholníka trochu roztiahneme a cesto zavinieme do tvaru croissantov.. a poukladáme na plech, jemne ponatierame rozšľahaným vajcom, vždy začneme natierať zo stredu smerom ku krajom, aby sa nám vrstvy nepolepili... cesto nám dobre nenakysne...prikryjeme väčším plechom, alebo nejakou krabicou a necháme kysnúť 2 hodiny na teplom mieste...najlepšia teplota medzi 24 a 26 stipňov C... pri vyššej teplote je riziko, že nám maslo vytečie a cesto zostane tuhé a nebude sa lístkovať.....
- 11
po dvoch hodinách cesto znovu zľahka ponatierame vajcom a pečieme v predom predhriatej rúre na 190 stupňov... pečieme asi 18 min, z toho prvých 6 min pri 190 a potom stiahneme na 170 a dopečieme... Upečené vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť a môžeme degustovať... MAGNIFIQUE....:) P.S. Na mrazenie použijeme už vykysnuté, dáme na tácku zamrazíme a potom balíme do sáčkov...večer pred pečením vyberieme. dáme do chladničky vymraziť a ráno pečieme...Pokiaľ mrazíme už upečené, tak ich vložíme rovno do predhriatej rúry na 180 stupňov na 8 min. Tieto metody práve testujem, tak neviem presne ako to dopadne. Dám vedieť....
- 12
v náreze
- 2
nakoniec to dopadlo všetko dobre a výsledok vidíš....:)vdaka za komentárik, človek sa stále učí.....tvoje rady určite fungujú, o tom nemám vôbec pochýb...:)
P.S, pre tých, čo ich zaujíma ako dopadla mraziaca skúška: tie čo boli mrazené za surova, sa nesprávali najlepšie, nakolko pri pečení maslo trochu vytieklo, nebolo to najhoršie ale rozhodne nie ako čerstvé....takže veľmi nedoporučujem....a tie čo boli upečené a zmrazené a znovu ohriate, tie by som povedal boli krásne chrumkavé, takmer ako čerstvé....:)
áno, dajú sa zamraziť a pomalé kysnutie v chladničke má svoje výhody a opodstatnenie.
zaslúžených ***** ti patrí :-)
tiež tu mám recept, je iný, ale chutí :-)
pozri si ho, ak chceš:
varecha.pravda.sk/recepty/expresne-ranajkove-croissanty-s...
Mimochodom, ak ideš tepelne spracovať, teda ohriať zmrazený výrobok, nikdy ho nerozmrazuj, ale peč - ohrej ešte nerozmrazený. A ak sa to niekomu podarilo bezchybne, ako píše napr. aj @aroooo , možno šťastie, náhoda, neviem, lebo som neskúšala.
No a ešte sa mi páči, že si nevaľkal a nedelil kolá na dieliky, ako sa to zväčša tu robí, ja som vždy radila tie pásy, je to menej prácne ako niekoľko kruhov a nedá sa dosiahnuť tá presnosť, ako pri rovnom páse. Takže veľmi veľa * ti dávam!
prosím, napíš, či si ich dostal?
mám pocit, že neprechádzajú správy.
dakujem za odpoved.