Croissant (fotopostup)

tassiedevil - fotkatassiedevil, 9. mája 2015

Croissanty so ešte nepiekol,/ skúšal som pekárenské, ale tie mi nejak extra nechutili/ odrádzal ma ten dlhý proces, aj na moju trpezlivosť veľa....v niektorých Zobraziť celý popisCroissanty so ešte nepiekol,/ skúšal som pekárenské, ale tie mi nejak extra nechutili/ odrádzal ma ten dlhý proces, aj na moju trpezlivosť veľa....v niektorých popisoch trvá až tri dni, tak dlho som nečakal a som proces skrátil na dva.... Naviac vravia, že sa tiež môžu zamraziť, či už pečené, alebo surové, tak som to chcel skúsiť, aby boli hotové k nedeľňajším raňajkám ku kávičke...naozaj je to dobrota....:)

16
porcií

Suroviny

500 g
250 ml
12 g
50 g
12 g sušené
270 g kvalitné
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    So surovín okrem masla, si zamiesime cesto. Miesime len krátko, aby sa nám suroviny dobre spojili, asi 3 min .Cesto je pomerne pevné, také má byť.... Zakryjeme fóliou a necháme asi hod. na teplom mieste kysnúť. Potom vzduch vytlačíme a formujeme do tvaru disku, dáme na tanier a zakryjeme fóliou a necháme do druhého dňa odpočívať v chlade. / Ja som robil len z pol dávky, tak nech vás rozmery cesta nemýlia/ Množstvo surovín uvedených v recepte je na plnú dávku....čo je 16 kusov. Ja som sa odklonil od receptu a použil som taliansku múku 00 s 11,5 percentným obsahu proteínu....

  2. 2

    Na druhý deň si z masla za pomoci valčeka vytvarujeme štvorec asi 10mm hrubý, zabalíme do folie a dáme späť do chladu. Z cesta si vyvaľkáme štvorec trochu väčší ako je maslo, na to položíme maslo, /uhlopriečne/ a zabalíme ako obálku.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Prehneme protiľahlú stranu

    Croissant (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    a prehneme dalej, vznikne mám štvorec..

    Croissant (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    dosku si trochu pomúčime, len tak na tenko, cesto si otočíme a vyvaľkáme na obdľžnik, asi na trojnásobok šírky cesta.. asi 45x15 cm, vaľkáme od stredu na obidve strany aby sme vyvaľkali obdľžnik.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    potom cesto prehneme do dvoch tretín a nakoniec prihneme poslednú tretinu cesta.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    dostaneme štvorec, zabalíme do folie a odložíme do chladničky na 30 min. Tento proces ešte zopakujeme 2x.,čiže dokopy prehýname tri krát. Vždy cesto pred vaľkaním si položíme tak, aby otvorená strana cesta smerovala ku nám...

    Croissant (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Po tretom vyvaľkaní, v pôvodnom recepte sa cesto nechá dalších 24 hodín odpočívať v chladničke. /Ja som vydržal len hodinu .. najbližšie skúsim presne dodržať./..cesto som vyvaľkal na 3 mm hrúbku, a to tak aby som dosiahol obdľžnik asi 50 na 22 cm. kraje som obrezal a za pomoci kartonového trojuholníka som si narezal cesto na úhľadné trojuholníky...trojuholník l8 cm, zo základňou 9 cm

    Croissant (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    cesto na základni trojuholníka v strede narežeme, asi 1 cm rez.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    základňu trojuholníka trochu roztiahneme a cesto zavinieme do tvaru croissantov.. a poukladáme na plech, jemne ponatierame rozšľahaným vajcom, vždy začneme natierať zo stredu smerom ku krajom, aby sa nám vrstvy nepolepili... cesto nám dobre nenakysne...prikryjeme väčším plechom, alebo nejakou krabicou a necháme kysnúť 2 hodiny na teplom mieste...najlepšia teplota medzi 24 a 26 stipňov C... pri vyššej teplote je riziko, že nám maslo vytečie a cesto zostane tuhé a nebude sa lístkovať.....

    Croissant (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    po dvoch hodinách cesto znovu zľahka ponatierame vajcom a pečieme v predom predhriatej rúre na 190 stupňov... pečieme asi 18 min, z toho prvých 6 min pri 190 a potom stiahneme na 170 a dopečieme... Upečené vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť a môžeme degustovať... MAGNIFIQUE....:) P.S. Na mrazenie použijeme už vykysnuté, dáme na tácku zamrazíme a potom balíme do sáčkov...večer pred pečením vyberieme. dáme do chladničky vymraziť a ráno pečieme...Pokiaľ mrazíme už upečené, tak ich vložíme rovno do predhriatej rúry na 180 stupňov na 8 min. Tieto metody práve testujem, tak neviem presne ako to dopadne. Dám vedieť....

    Croissant (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    v náreze

    Croissant (fotopostup) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@tassiedevil , fantastická práca a trpezlivosť, ktorú u teba už dávnejšie obdivujem...zdá sa mi, že pre teba v kuchyni niet nesplniteľných snov..máš môj obdiv.-) krásne a chutne sa ti rožteky vydarili..
kukulienka71
Nádherné croissanty! Aj fotka je mimoriadne vydarená, pekný servis:-) za spracovanie, prezentáciu a výsledok je 5* málo, ale plus si recept ukladám, ďakujem. Neplnené sú univerzálnejšie, môžu sa potom natrieť aj mäsovou paštétou, či syrom, nielen nasladko jesť s kakavkom:-) tuho premýšľam, ako využijem čas medzi prekladaním, potieraním atď, lebo nesmiem odísť ďaleko, musím sledovať časy a byť teda poruke...použijem tiež múku 00 a vyrobím si tú šablónu, aby boli koláče rovnaké. Precízna práca, vysoko oceňujem!
kukulienka71
Nádherné croissanty! Aj fotka je mimoriadne vydarená, pekný servis:-) za spracovanie, prezentáciu a výsledok je 5* málo, ale plus si recept ukladám, ďakujem. Neplnené sú univerzálnejšie, môžu sa potom natrieť aj mäsovou paštétou, či syrom, nielen nasladko jesť s kakavkom:-) tuho premýšľam, ako využijem čas medzi prekladaním, potieraním atď, lebo nesmiem odísť ďaleko, musím sledovať časy a byť teda poruke...použijem tiež múku 00 a vyrobím si tú šablónu, aby boli koláče rovnaké. Precízna práca, vysoko oceňujem!
terinka55
Za Tvoju "božskú trpezlivosť" a parádny finálny výsledok Ti právom letí 5* a blahoželám!
denyany
Ukladám, ale pri spôsobe mojej práce a smennosti neviem, či niekedy budem môcť vyskúšať. Máš môj obdiv!
valeri
aj mňa odrádza tá dlhá príprava, ale pri pohľade na tieto som si dala záväzok, že najbližšie upečiem :-))
manya
perfektné, ten čas je proti mne, ale ukladám / tvoja profesia zanechala stopy, tá presnosť, obdĺžnik je obdĺžnik, čo u mňa nehrozí/
jozka2
Tassiedevil,kto ti za tak nadherne listkovane croissants a perfekne prevedenie celeho postupu pripravy dal menej bodov ako 5,tak potom musi byt absolutne toceny na lavo a mal by zacat kurz varenia,alebo je tak dobry,ze to urobi lepsie a pridat tu svoju verziu.Je spravodlive,ze sa dava aj menej bodov,ale nespravodlive,ze sa dava bez vysvetlenia preco.Jednoznacne 5***** odo mna.
elixir
Croissanty sú môj "hriech", zbožňujem ich. Máš ich krásne, zatiaľ odložím do KK.
havino
sú nádherné, ver, že ich vyskúšam, už nie jeden recept som podobne robila, poctivo skladala, výsledok nebolo to ono, ukladám si recept a dodržím všetko čo píšeš, precízna práca od A do Z a výsledok ukážkový
babkamt
perfektný, dopodrobna spracovaný recept. Croissanty mám rada, no neviem, či by som vydržala dva ni na ne čakať. Za tvoju precíznu prácu máš u mňa *****.
pekarik
je to niečo medzi croissantovým cestom a klasickým lístkovým cestom,upravil by som to tak,že vodové cesto,ktoré obsahuje dosť droždia nechal by som silne nakysnúť a ihneď by som urobil prevaly s tukom,ťažným margarínom a potom by som ho nechal odstať 24 hodín v chlade a urobiť prevaly pred tvarovaním,vo Vašom prípade hrozí,že vodové cesto sa prekvasi,zhnije,pri príprave cesta sme používali ľadovú vodu,
tassiedevil
@pekarik , súhlasím s tvojím názorom, viem, že sa do toho rozumieš, ja som to vodové cesto mal v chladničke asi 8 hodín, cez noc, tak mi nemalo možnosť prekysnúť, aj napriek tomu, že som ho pred vložením do chladu nechal asi hodinu kysnúť na teplom mieste...
nakoniec to dopadlo všetko dobre a výsledok vidíš....:)vdaka za komentárik, človek sa stále učí.....tvoje rady určite fungujú, o tom nemám vôbec pochýb...:)
tassiedevil
dakujem Vám všetkým za komentáriky a pochvalné slová, naozaj so to cením od Vás....:)
P.S, pre tých, čo ich zaujíma ako dopadla mraziaca skúška: tie čo boli mrazené za surova, sa nesprávali najlepšie, nakolko pri pečení maslo trochu vytieklo, nebolo to najhoršie ale rozhodne nie ako čerstvé....takže veľmi nedoporučujem....a tie čo boli upečené a zmrazené a znovu ohriate, tie by som povedal boli krásne chrumkavé, takmer ako čerstvé....:)
mesiar50
Krasne croissanty, akoby vystrihnute z nejakeho obrazku.Gratulujem.
karky
Dalsi perfektny receptik. Uz je v Kk, vnucatka budu mat pochutku. Vdaka.
aroooo
tie mrazené si dal do vyhriatej rúry zmrazené alebo rozmrazené?
tassiedevil
@aroooo , upečené a zmrazené, priamo z mrazáku do vyhriatej rúry a surové som nechal cez noc vymraziť v chladničke...ak ti to pomôže..:)
aroooo
@tassiedevil pýtala som sa z dôvodu, že asi pred týždňom som piekla zamrazené tvarohové batôžky z plundrového cesta, tiež som rozmrazovala cez noc v chladničke a na plechu kým sa nevyhriala rúry a boli fantastické....
evanaaa
Milý @tassiedevil - ja som len obrázok zbadala, autora ešte nie, ale hneď som si povedala - to je Tassiedevil, nik iný! Nádherné dilo, výborné croissanty, tvrdím, aj keď som ich nechutnala :-(.........neviem, či by som sa na ne odhodlala, nemám prax, keď vlastne ani nič nepečiem, ale ak by som TOTO upiekla, tak to oslávim :)
Mimochodom, ak ideš tepelne spracovať, teda ohriať zmrazený výrobok, nikdy ho nerozmrazuj, ale peč - ohrej ešte nerozmrazený. A ak sa to niekomu podarilo bezchybne, ako píše napr. aj @aroooo , možno šťastie, náhoda, neviem, lebo som neskúšala.
No a ešte sa mi páči, že si nevaľkal a nedelil kolá na dieliky, ako sa to zväčša tu robí, ja som vždy radila tie pásy, je to menej prácne ako niekoľko kruhov a nedá sa dosiahnuť tá presnosť, ako pri rovnom páse. Takže veľmi veľa * ti dávam!
kecemis
Tak o tuto dobrotu sa ani nepokusim. Urcite by nestihli ani vychladnut.
pusta1
Milý@tassiedevil , máš odo mňa TS.
prosím, napíš, či si ich dostal?
mám pocit, že neprechádzajú správy.
dakujem za odpoved.
marika21
Krásne, výborné, chutné croissanty. Máš ich pekne upečené. Vyskúšam. Stotožňujem sa s napísanými komentármi hore vyššie napísané, kladné. Dobrý receptík. KK5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia