Croissant (fotopostup)

Autor receptu: tassiedevil

Croissanty so ešte nepiekol,/ skúšal som pekárenské, ale tie mi nejak extra nechutili/ odrádzal ma ten dlhý proces, aj na moju trpezlivosť veľa....v niektorých popisoch trvá až tri dni, tak dlho som nečakal a som proces skrátil na dva.... Naviac vravia, že sa tiež môžu zamraziť, či už pečené, alebo surové, tak som to chcel skúsiť, aby boli hotové k nedeľňajším raňajkám ku kávičke...naozaj je to dobrota....:)

16
porcií

Suroviny

Postup

  1. So surovín okrem masla, si zamiesime cesto. Miesime len krátko, aby sa nám suroviny dobre spojili, asi 3 min .Cesto je pomerne pevné, také má byť.... Zakryjeme fóliou a necháme asi hod. na teplom mieste kysnúť. Potom vzduch vytlačíme a formujeme do tvaru disku, dáme na tanier a zakryjeme fóliou a necháme do druhého dňa odpočívať v chlade. / Ja som robil len z pol dávky, tak nech vás rozmery cesta nemýlia/ Množstvo surovín uvedených v recepte je na plnú dávku....čo je 16 kusov. Ja som sa odklonil od receptu a použil som taliansku múku 00 s 11,5 percentným obsahu proteínu....
  2. Na druhý deň si z masla za pomoci valčeka vytvarujeme štvorec asi 10mm hrubý, zabalíme do folie a dáme späť do chladu. Z cesta si vyvaľkáme štvorec trochu väčší ako je maslo, na to položíme maslo, /uhlopriečne/ a zabalíme ako obálku.
  3. Prehneme protiľahlú stranu
  4. a prehneme dalej, vznikne mám štvorec..
  5. dosku si trochu pomúčime, len tak na tenko, cesto si otočíme a vyvaľkáme na obdľžnik, asi na trojnásobok šírky cesta.. asi 45x15 cm, vaľkáme od stredu na obidve strany aby sme vyvaľkali obdľžnik.
  6. potom cesto prehneme do dvoch tretín a nakoniec prihneme poslednú tretinu cesta.
  7. dostaneme štvorec, zabalíme do folie a odložíme do chladničky na 30 min. Tento proces ešte zopakujeme 2x.,čiže dokopy prehýname tri krát. Vždy cesto pred vaľkaním si položíme tak, aby otvorená strana cesta smerovala ku nám...
  8. Po tretom vyvaľkaní, v pôvodnom recepte sa cesto nechá dalších 24 hodín odpočívať v chladničke. /Ja som vydržal len hodinu .. najbližšie skúsim presne dodržať./..cesto som vyvaľkal na 3 mm hrúbku, a to tak aby som dosiahol obdľžnik asi 50 na 22 cm. kraje som obrezal a za pomoci kartonového trojuholníka som si narezal cesto na úhľadné trojuholníky...trojuholník l8 cm, zo základňou 9 cm
  9. cesto na základni trojuholníka v strede narežeme, asi 1 cm rez.
  10. základňu trojuholníka trochu roztiahneme a cesto zavinieme do tvaru croissantov.. a poukladáme na plech, jemne ponatierame rozšľahaným vajcom, vždy začneme natierať zo stredu smerom ku krajom, aby sa nám vrstvy nepolepili... cesto nám dobre nenakysne...prikryjeme väčším plechom, alebo nejakou krabicou a necháme kysnúť 2 hodiny na teplom mieste...najlepšia teplota medzi 24 a 26 stipňov C... pri vyššej teplote je riziko, že nám maslo vytečie a cesto zostane tuhé a nebude sa lístkovať.....
  11. po dvoch hodinách cesto znovu zľahka ponatierame vajcom a pečieme v predom predhriatej rúre na 190 stupňov... pečieme asi 18 min, z toho prvých 6 min pri 190 a potom stiahneme na 170 a dopečieme... Upečené vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť a môžeme degustovať... MAGNIFIQUE....:) P.S. Na mrazenie použijeme už vykysnuté, dáme na tácku zamrazíme a potom balíme do sáčkov...večer pred pečením vyberieme. dáme do chladničky vymraziť a ráno pečieme...Pokiaľ mrazíme už upečené, tak ich vložíme rovno do predhriatej rúry na 180 stupňov na 8 min. Tieto metody práve testujem, tak neviem presne ako to dopadne. Dám vedieť....
  12. v náreze