Čokoládový koláč s lieskovcami
Foto: mysiacik
porcií
na 160 °C
Postup
-
1
Vo vodnom kúpeli roztopíme nalámanú horkú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pomaly k nej prišľaháme olivový olej. Postupne prisypávame 2/3 trstinového cukru (80 g), ktoré zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi, až kým sa cukor nerozpustí. Čokoládovú zmes necháme vychladnúť. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli a žĺtky a ručne premiešame.
- 2
V druhej miske vyšľaháme bielky. Pri šľahaní pridávame po častiach zvyšný cukor a šľaháme, až kým sa na snehu netvoria špičky. Následne pridáme sneh po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa z neho nestratil vzduch.
- 3
Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút (či je koláč upečený, otestujeme špáradlom. Stred by mal zostať vláčny, podobne ako pri lávovom koláči). Koláč vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Počas chladnutia koláč vybledne a popraská. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Myslim si, ze vzdy by sa mali uvadzat rozmery formy alebo plechu, je to velmi dolezite a malo by sa vzdy uviest.
Formu som dala 23cm a bolo to ok.
Dakujem za recept, urcite bude u nas castejsie.