Foto: dominikaza
Občas si treba dopriať aj dolce vita. Ja som mojim milovaným spríjemnila nedeľný večer čokoládovým sufflé, s horúcim ovocím Zobraziť celý popis Občas si treba dopriať aj dolce vita. Ja som mojim milovaným spríjemnila nedeľný večer čokoládovým sufflé, s horúcim ovocím a domácou zmrzlinou :). . . .
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
150 g |
|
100 g |
|
1 g na vymastenie misy |
|
4 ks |
|
1 a 1/2 PL |
|
2- 2 a pol PL |
|
horúce ovocie: | |
1 balenie zmes |
|
2 stonky čerstvá |
|
1 PL |
|
1/2 dc |
|
domáca zmrzlina: | |
1 balenie zmes |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Čokoládové sufflé: Vždy som si myslela, že sufflé je záležitosť, ktorá je príliš náročná a podarí sa len excelentným kuchárom, ktorí s ním majú už aké- také skúsenosti. Mýlila som sa, toto je moja prvotina a vyšla naozaj perfektne. Rozpustíme si čokoládu spolu s maslom nad parným kúpeľom a vymiešame hmotu do hladka. Odstavíme zo sporáku a primiešame múku. Medzitým, si vyšľaháme vajíčka, môžeme oddeliť bielka od žĺtok, no nemusíme. Ja som to spravila, aby bolo sufflé nadýchané a oplatilo sa. Takže žĺtka si vymixujeme do penista, spolu s hnedým cukrom a pridáme k nim tuhý sneh, opatrne spojíme. Nakoniec prilejeme čokoládovú zmes. Do vhodnej zapekacej misky vylejeme celú zmes, no ešte predtým si ju naozaj veľmi dôkladne vymastíme a vysypeme múkou, aby sa nám koláčik krásne vyklopil. Pečieme podľa veľkosti nádobky, pri priemere misky 12 cm som sufflé piekla 14 minút pri 180 stupňoch. Následne ho vyklopíme na tanierik.
- 2
Horúce ovocie: Na panvicu dáme hnedý cukor a počkáme, kým skaramelizuje. Následne ho zalejeme portským a pridáme zmes ovocia Ja som volila variantu mrazenej zmesi, vzhľadom na obdobie, ale samozrejme, ideálne by bolo ovocíčko čerstvé. Po tom, čo sa portské vyparí, pridáme nasekanú čerstvú mätu a odstavíme
- 3
Domáca zmrzlina: Veľmi jednoduchá, spravíme si smoothies pozostávajúce z ovocnej zmesi a jogurtu, podľa chuti môžeme pridať smotanu, alebo cukor, ja som vzľadom na sladkosť a sýtosť dezertu volila čo najľahšiu zmrzlinu.
- 4
Čaro celého dezertu spočíva v tom, že koláčik v strede nie je upečený, takže po jeho rozkrojení z neho vytečie čokoládka. Mal by sa podávať teplý, spolu s teplým horúcim ovocím a studenou zmrzlinou. Kombinácia chutí je úžasná a mne osobne najviac chutí s vanilkovou zmrzlinou, preto som volila 2 rôze druhy :). Chcela som odfotiť aj ten "lávový efekt", ktorý vznikne po nakrojení, no bohužiaľ som nestihla. Odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu