Foto: eviana
...chcela som spraviť niečo čokoládové a pritom svieže... dostala som krásne broskyne a nektarinky, tak voľba padla na tieto rezy... celkom zaujímavo to celé Zobraziť celý popis...chcela som spraviť niečo čokoládové a pritom svieže... dostala som krásne broskyne a nektarinky, tak voľba padla na tieto rezy... celkom zaujímavo to celé vypálilo :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
biskvit: | |
4 ks |
|
5 PL |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
6 PL |
|
čokokrém: | |
10 PL |
|
30 g |
|
50 g |
|
6 PL |
|
1 ks |
|
250 g |
|
broskyňové pyré: | |
5 ks |
|
2 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
Postup
-
1
...pripravíme si suroviny - zlatý klas som nakoniec nepoužila, mala som v úmysle zahustiť ním trošku broskyňové pyré, ale nebolo treba.
-
2
Ako prvé si spravíme čokoládový krém - do hrnca dáme všetky suroviny (cukor, kakao, čokoládu, žĺtok a vodu)
-
3
...necháme prejsť varom a za stáleho miešania uvaríme hladučký lesklý čokoládový krém (hustejšej sirupoidnej konzistencie). Odložíme z ohňa a dáme vychladiť.
-
4
Žĺtka s cukrom a vodou vymiešame do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zmiešame do hladka...
-
5
...vyšľaháme si hustý sneh z bielkov a štipky soli (pridala som aj bielko, ktoré zostalo z vajíčka, ktorého žĺtko išlo do čokokrému) a ľahko ho vmiešame do masy.
-
6
...plech jemne vymažeme herou, vystelieme papierom na pečenie, ktorý tiež jemne prebehneme herou a posypeme múkou - potom naň rozotrieme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 10 min na 180°C
-
7
...po upečení ešte horúci biskvit prevrátime pomocou druhého plechu "hore nohami" a stiahneme z neho papier. Potom biskvit rozrežeme po dĺžke na štyri pásy.
-
8
Pripravíme si broskyňové pyré: broskyne, prípadne nektarinky nakrájame na malé kúsočky, pridáme cukor a šťavu z polovice citróna, necháme zovrieť a cca 10 min necháme na slabom plameni zredukovať (zhustnúť)
-
9
...trošku som to prebehla ponorným mixérom, ale nie na úple hladko, chcela som aby zostali aj kúsočky broskýň
-
10
Jeden plát si odložíme a zvyšné tri natrieme ešte horúcim broskyňovým pyré - horúce sa lepšie vpije do biskvitu. Dáme vychladnúť.
-
11
...kým chladnú pásy potreté broskyňovým pyré, vymiešame si vychladnutý čokoládový krém s maslom - do úžasnej čokoládovej plnky
-
12
Spodný plát potrieme čokoládovou plnkou - trošku sa to po tom broskyňovom pyré šmýka, ale nevadí, keď koláč stuhne, ani to nepoznať :)
-
13
...ďalší plát necháme len s broskyňovým pyré, opäť prikryjeme ďalším plátom, na ktorý navrstvíme opäť čokokrém
-
14
...na záver prikryjeme plátom, ktorý sme pri natieraní broskyňového pyré vynechali, potrieme zvyšným čokokrémom vrch aj boky, na vrch naukladáme plátky broskýň
-
15
Spravíme si čokoládovú polevu - ja ju robím tak, že si dám zovrieť maslo, hneď ako začne vrieť zložím ho z ohňa a nalámem do neho čokoládu na varenie a rozmiešam do hladkej polevy.
-
16
Vrch poprskáme čokoládou tak, aby presvitali broskyne, boky potrieme čokoládovou polevou, dáme vychladiť a môžeme maškrtiť :)
Diskusia k receptu