Foto: nika19
Táto čokoládová torta patrí medzi moje obľúbene dezerty, robievam ju keď mam neohlásenú návštevu ale hoci aj ako nedeľňajší dezert. Má ľahkú a rýchlu Zobraziť celý popisTáto čokoládová torta patrí medzi moje obľúbene dezerty, robievam ju keď mam neohlásenú návštevu ale hoci aj ako nedeľňajší dezert. Má ľahkú a rýchlu prípravu, najdôležitejšia je organizácia... keď si všetko vopred pripravíme a vymeriame pečenie ide raz dva :-) Recept pochádza od mojej starej mami len som ho troška obnovila ...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Piškótová časť: | |
a hladká pol na pol 200 g |
|
200 g |
|
1 čl |
|
1/2 čl |
|
1 ks |
|
150 ml dôležité je aby bola kvalitná hustá a krémová |
|
180 g kvalitné |
|
80 g kvalitné |
|
2 ks celé |
|
čokoládový krém : | |
180 g kvalitná |
|
80 g (tuk) |
|
2 PL |
|
125 ml |
|
300 g |
|
Postup
-
1
Na piškótu si vopred vymeriame a pripravíme prísady. Nakoľko ja robím všetko v kuchynskom robote tak je dôležité aby sme mali maslo,smotanu ale aj vajcia v izbovej teploty. Vanilkový struk si rozpolíme a vnútro vyškrabeme s tupou stranou noža ( ja som polovicu vanilkového jadra dala do cesta a polovicu do čokoládového krému )
-
2
Do kuchynského robotu pridáme všetky prísady. Začneme so suchými : múka, cukor, soda a kyp. prášok, polovica vanilky. Ďalej pridávame mäkké maslo, smotanu, vajcia a na záver "fantastické" kakao.
-
3
Ak máte kuchynský robot menšieho výkonu tak si pre začiatok môžte pomôcť vareškou aby sa prísady trocha zjednotili ak máte robot dosť silného výkonu ako ja tak jednoducho vyložte príklop a mix...
-
4
Ak je masa trocha hustejšia ako klasické masy na cesto tak to vôbec nevadí, práve naopak o to je lepšie... Masa má byť hustá a ťažká, ono sa to pekne upečie.
-
5
Formu na pečenie vytrieme maslom (tuk) a vysypeme múkou. čokoládovú masu natrieme do plechu a približne ju vyhladíme aby bola všade rovnako hrubá ... ( netreba sa báť v rúre sa cesto pekne vyhladí ).Ja som použila formu priemerom 26cm ale ak chcete mať tortu vyššiu, tak použite dva plechy v priemere 20cm . Nikdy cesto neprekrajujte aby ste ho mohli naplniť !!! toto cesto sa nedá prekrojiť a ani nie je potrebné lebo nie je suché a keď ho potriete celím čokoládovým krémom bude dostatočne krémové ...
-
6
Na čokoládový krém potrebujeme rozpustiť čokoládu s maslom, pridáme trstinový sirup ktorý dodá čokoláde lesk a glazúru, vďaka ktorého sa bude krém lepšie krájať. Ak trstinový sirup nemáme alebo sme ho nevedeli kúpiť môžme si ho pripraviť aj doma. Ako? Jednoducho, trstinový cukor s vodou v pomere 1:1 prevaríme na sporáku pri stálom miešaní, ak už vidíme že nám sirup hustne tak ho jednoducho odstavíme a necháme vychladnúť.
-
7
Čokoládu s maslom rozpustíme pomocou praného kúpeľa ...
-
8
Po pridaný trstinového sirupu čokoládový krém dáme dole so sporáku
-
9
Keď nám čokoláda trocha vychladne, primiešame smotanu...
-
10
Ako poslednú prísadu pridáme do čokoládového krému práškový cukor ktorý musíme preosiať aby sme nemali žiadne hrudky . Ak sa vám zdá že to množstvo práškového cukru je veľa, tak sa vám zdá zle kedže máme čokoládu s vysokým percentom kakaa tak sa nám tie chute vyrovnajú a je dôležité dodržať dané množstvo praškového cukru aby sme mali krém na torte dostatočne tuhý a hlavne lahodne krájateľný a bude jemne praskať :-D ( ako čokoláda na tyčinke mas)
-
11
Pred zdobením a konzumáciu som dala tortu na 2 hodiny do chladničky aby nám čokoládový krém stuhol :-) Zdobenie je na vás, podla chuti... Ja som zdobila jahodami a podávala som so šľahačkou .
-
12
Výsledok hovorí za seba, ak sa vám môj recept páčil tak ho vyskúšajte. Nebudete sklamaný ... Dobrú chuť
je šťavnatá až sa mi slinky zbiehajú