Čokoládová torta s jahodami

Autor receptu: nika19

Táto čokoládová torta patrí medzi moje obľúbene dezerty, robievam ju keď mam neohlásenú návštevu ale hoci aj ako nedeľňajší dezert. Má ľahkú a rýchlu prípravu, najdôležitejšia je organizácia... keď si všetko vopred pripravíme a vymeriame pečenie ide raz dva :-) Recept pochádza od mojej starej mami len som ho troška obnovila ...

8
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na piškótu si vopred vymeriame a pripravíme prísady. Nakoľko ja robím všetko v kuchynskom robote tak je dôležité aby sme mali maslo,smotanu ale aj vajcia v izbovej teploty. Vanilkový struk si rozpolíme a vnútro vyškrabeme s tupou stranou noža ( ja som polovicu vanilkového jadra dala do cesta a polovicu do čokoládového krému )
  2. Do kuchynského robotu pridáme všetky prísady. Začneme so suchými : múka, cukor, soda a kyp. prášok, polovica vanilky. Ďalej pridávame mäkké maslo, smotanu, vajcia a na záver "fantastické" kakao.
  3. Ak máte kuchynský robot menšieho výkonu tak si pre začiatok môžte pomôcť vareškou aby sa prísady trocha zjednotili ak máte robot dosť silného výkonu ako ja tak jednoducho vyložte príklop a mix...
  4. Ak je masa trocha hustejšia ako klasické masy na cesto tak to vôbec nevadí, práve naopak o to je lepšie... Masa má byť hustá a ťažká, ono sa to pekne upečie.
  5. Formu na pečenie vytrieme maslom (tuk) a vysypeme múkou. čokoládovú masu natrieme do plechu a približne ju vyhladíme aby bola všade rovnako hrubá ... ( netreba sa báť v rúre sa cesto pekne vyhladí ).Ja som použila formu priemerom 26cm ale ak chcete mať tortu vyššiu, tak použite dva plechy v priemere 20cm . Nikdy cesto neprekrajujte aby ste ho mohli naplniť !!! toto cesto sa nedá prekrojiť a ani nie je potrebné lebo nie je suché a keď ho potriete celím čokoládovým krémom bude dostatočne krémové ...
  6. Na čokoládový krém potrebujeme rozpustiť čokoládu s maslom, pridáme trstinový sirup ktorý dodá čokoláde lesk a glazúru, vďaka ktorého sa bude krém lepšie krájať. Ak trstinový sirup nemáme alebo sme ho nevedeli kúpiť môžme si ho pripraviť aj doma. Ako? Jednoducho, trstinový cukor s vodou v pomere 1:1 prevaríme na sporáku pri stálom miešaní, ak už vidíme že nám sirup hustne tak ho jednoducho odstavíme a necháme vychladnúť.
  7. Čokoládu s maslom rozpustíme pomocou praného kúpeľa ...
  8. Po pridaný trstinového sirupu čokoládový krém dáme dole so sporáku
  9. Keď nám čokoláda trocha vychladne, primiešame smotanu...
  10. Ako poslednú prísadu pridáme do čokoládového krému práškový cukor ktorý musíme preosiať aby sme nemali žiadne hrudky . Ak sa vám zdá že to množstvo práškového cukru je veľa, tak sa vám zdá zle kedže máme čokoládu s vysokým percentom kakaa tak sa nám tie chute vyrovnajú a je dôležité dodržať dané množstvo praškového cukru aby sme mali krém na torte dostatočne tuhý a hlavne lahodne krájateľný a bude jemne praskať :-D ( ako čokoláda na tyčinke mas)
  11. Pred zdobením a konzumáciu som dala tortu na 2 hodiny do chladničky aby nám čokoládový krém stuhol :-) Zdobenie je na vás, podla chuti... Ja som zdobila jahodami a podávala som so šľahačkou .
  12. Výsledok hovorí za seba, ak sa vám môj recept páčil tak ho vyskúšajte. Nebudete sklamaný ... Dobrú chuť