Čokoládová torta s jahodami
Autor receptu: nika19
Táto čokoládová torta patrí medzi moje obľúbene dezerty, robievam ju keď mam
neohlásenú návštevu ale hoci aj ako nedeľňajší dezert. Má ľahkú a rýchlu prípravu,
najdôležitejšia je organizácia... keď si všetko vopred pripravíme a vymeriame pečenie ide
raz dva :-) Recept pochádza od mojej starej mami len som ho troška obnovila ...
8 porcií |
25 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Na piškótu si vopred vymeriame a pripravíme prísady. Nakoľko ja robím všetko v kuchynskom robote tak je dôležité aby sme mali maslo,smotanu ale aj vajcia v izbovej teploty. Vanilkový struk si rozpolíme a vnútro vyškrabeme s tupou stranou noža ( ja som polovicu vanilkového jadra dala do cesta a polovicu do čokoládového krému )
- Do kuchynského robotu pridáme všetky prísady. Začneme so suchými : múka, cukor, soda a kyp. prášok, polovica vanilky. Ďalej pridávame mäkké maslo, smotanu, vajcia a na záver "fantastické" kakao.
- Ak máte kuchynský robot menšieho výkonu tak si pre začiatok môžte pomôcť vareškou aby sa prísady trocha zjednotili ak máte robot dosť silného výkonu ako ja tak jednoducho vyložte príklop a mix...
- Ak je masa trocha hustejšia ako klasické masy na cesto tak to vôbec nevadí, práve naopak o to je lepšie... Masa má byť hustá a ťažká, ono sa to pekne upečie.
- Formu na pečenie vytrieme maslom (tuk) a vysypeme múkou. čokoládovú masu natrieme do plechu a približne ju vyhladíme aby bola všade rovnako hrubá ...
( netreba sa báť v rúre sa cesto pekne vyhladí ).Ja som použila formu priemerom 26cm ale ak chcete mať tortu vyššiu, tak použite dva plechy v priemere 20cm . Nikdy cesto neprekrajujte aby ste ho mohli naplniť !!! toto cesto sa nedá prekrojiť a ani nie je potrebné lebo nie je suché a keď ho potriete celím čokoládovým krémom bude dostatočne krémové ...
- Na čokoládový krém potrebujeme rozpustiť čokoládu s maslom, pridáme trstinový sirup ktorý dodá čokoláde lesk a glazúru, vďaka ktorého sa bude krém lepšie krájať. Ak trstinový sirup nemáme alebo sme ho nevedeli kúpiť môžme si ho pripraviť aj doma.
Ako? Jednoducho, trstinový cukor s vodou v pomere 1:1 prevaríme na sporáku pri stálom miešaní, ak už vidíme že nám sirup hustne tak ho jednoducho odstavíme a necháme vychladnúť.
- Čokoládu s maslom rozpustíme pomocou praného kúpeľa ...
- Po pridaný trstinového sirupu čokoládový krém dáme dole so sporáku
- Keď nám čokoláda trocha vychladne, primiešame smotanu...
- Ako poslednú prísadu pridáme do čokoládového krému práškový cukor ktorý musíme preosiať aby sme nemali žiadne hrudky . Ak sa vám zdá že to množstvo práškového cukru je veľa, tak sa vám zdá zle kedže máme čokoládu s vysokým percentom kakaa tak sa nám tie chute vyrovnajú a je dôležité dodržať dané množstvo praškového cukru aby sme mali krém na torte dostatočne tuhý a hlavne lahodne krájateľný a bude jemne praskať :-D
( ako čokoláda na tyčinke mas)
- Pred zdobením a konzumáciu som dala tortu na 2 hodiny do chladničky aby nám čokoládový krém stuhol :-) Zdobenie je na vás, podla chuti... Ja som zdobila jahodami a podávala som so šľahačkou .
- Výsledok hovorí za seba, ak sa vám môj recept páčil tak ho vyskúšajte. Nebudete sklamaný ... Dobrú chuť