Foto: mrcookiecook
Túto vynikajúcu sladkosť nám robievala naša babka. Vždy, keď boli Vianoce alebo nejaká oslava, saláma nesmela u babky na stole chýbať. Recept mám od Zobraziť celý popisTúto vynikajúcu sladkosť nám robievala naša babka. Vždy, keď boli Vianoce alebo nejaká oslava, saláma nesmela u babky na stole chýbať. Recept mám od babky, len som ho troška pozmenil a vylepšil. Niektoré suroviny sa už v dnešnej dobe nedajú kúpiť, pretože sa nevyrábajú a tak táto pochúťka dostala trocha inú chuť, no od babkinho originálu sa veľmi nelíši...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100-150 g (alebo Tatranky) |
|
50 g sušené |
|
50 g posekané |
|
50 g posekané |
|
200 g |
|
3 ks |
|
200 g |
|
2 PL |
|
250 g |
|
Postup
-
1
V pôvodnom recepte boli použité 4ks tortových oblátok alebo aj zmrzlinové kornútky, takže ak by niekto chcel, môže použiť. Ja som ich vymenil za čokoládové oblátky. Použil som buď naše výborné Horalky (3 - 4ks) alebo iné. Konkrétne v tomto recepte som použil oblátky, ktoré dostať asi v každom obchode a sú balené v takých väčších vreckách. Tieto oblátky som nakrájal na menšie kocky a vložil do misky...
-
2
Postupne budeme pridávať ďalšie prísady. K oblátkam pridáme sušené hrozienka...
-
3
Do misky s oblátkami a hrozienkami pridáme nasekané alebo nahrubo pomleté vlašské orechy, mandle, prípadne aj lieskovce...
-
4
Nakoniec pridáme želé cukríky. V pôvodnom recepte sa použije kandizované ovocie spolu so želé cukríkmi malinovej alebo jahodovej príchute. Ja som použil ako náhradu za tieto prísady výborné ovocné želé cukríky (dostať ich v Lidli), ktoré sú aj sladké, no aj mierne kyslé. Všetky tieto prísady rovnomerne premiešame...
-
5
Ďalej si urobíme čokoládovú hmotu. Vajcia zmiešame s cukrom, pridáme kakao, rozšľaháme a zohrievame nad parou...
-
6
Za stáleho miešania pridávame nakrájané, menšie kocky masla. Môžme použiť aj viac masla, aby na záver saláma bola viac tuhšia. Miešame, kým sa maslo nerozpustí...
-
7
Keď máme maslo rozpustené, zmes vylejeme do misky s oblátkami, premiešame a necháme chvíľku vychladnúť, stuhnúť...
-
8
Vychladnutú zmes teraz dáme na pocukrovanú fóliu alebo alobal...
-
9
Zrolujeme a vyformujeme do tvaru "salámy" a odložíme do chladničky stuhnúť...
-
10
Krájame na tenšie plátky... :-) Dobrú chuť!
Diskusia k receptu