Foto: evusik
Jednoduchý, rýchly recept na domácu čokoládu....
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv si nachystáme suroviny. Ja som si prichystala hrozienka v rume, pistácie, lieskovce a kandované čerešne
-
2
Lieskovce si popražíme na suchej panvici, vysypeme ich na mierne vlhkú utierku, zabalíme a dobre vyšúchame. Šupky pekne opadnú a nám ostanú čisté lieskovce.
-
3
Čokoládu, maslo a štipku soli si rozpustíme nad vodným kúpeľom.
-
4
a pridáme kondenzované mlieko a alkohol, miešame až nám hmota zhustne, čo je prakticky okamžite. Alkohol dajte aký máte, hoci aj rum.
-
5
Teraz máme dve možnosti. Do čokoládovej hmoty pridáme orechy, pistácie a všetko čo tam chceme mať a celú hmotu dáme do srnčieho chrbáta (alebo inej formy) vystlatej fóliou. Ja som zvolila druhý spôsob, t.j. čistú čokoládovú hmotu som narovnala do formičiek...
-
6
a do každej tabličky som dala iný druh "náplne" a vrch som ešte zaliala čokoládou. Čokoládu dáme na pár hodín do chladničky.
-
7
Stuhnutú čokoládu nakrájame a maškrtíme a maškrtíme.... alebo zabalíme do celofánu a darujeme niekomu blízkemu :-)
-
8
Rada na záver: čím kvalitnejšiu čokoládu použijete tým lepší bude výsledný produkt... ale dá sa aj zo zbytkov čokolád a figúrok (zbytky po Veľkej noci alebo Vianociach) len potom bude čokoláda taká mäkšia, treba ju skladovať v chladničke.
ukladam dakujem :)
a inak je veeelmi pekna ;)
Ja si robievam podobnu cokoladu , nedavam tam vsak sladene salko ale iba polovicu nesladeneho na 300g cokolady alebo 100ml tzv. double cream co je vlastne az 42 % smotana . Tu double creme som si robila sama ale je to taka piplacka , ze naozaj radsej pouzijem to kondenzovane mlieko .Musim vyskusat aj tento recept ,paci sa mi nielen cokolada ale aj to , ako si to vyriesila s tymi formami . Ja som to vzdy davala na vymasteny alobal a potom iba posekala so sekacikom na mensie kusy .Vyzeralo to sice velmi "rustikalne " ale ta cokolada nemala vsade rovnaku hrubku. Pretoze bola taka strasne husta , tak rychle tuhla a zle sa s nou pracovalo .
Dakujem:-)
formičky čo som použila v tomto recepte vlastne ani nie sú formičky, ale plastové podložky z nejakých keksíkov, už si nepamätám, ani ich už nemám lebo boli tak na 2-3 použitia ale čokoláda v tom bola pekná, také tabličky...
ja som robila už aj s karamelovým Salkom to bolo tiež dobré, hlavne pre toho môjho lebo on je viac na sladké ako ja, horkú čokoládu moc nemusí, ale nabudúce vyskúšam nesladené...
tak nech sa nám darí :)
myslím, že so smotanou by to bolo riedke a nestuhlo by to... robievala som aj bez Salka, ale to bolo ešte za socíku a vtedy sa používal stužený tuk, no ten už nepoužívam a predpokladám, že ani ty nič také nechceš :) takže asi ti neporadím, ale skús vyhľadať recepty na domácu čokoládu, určite sú aj iné recepty