Čokoláda s pistáciami a všeličím iným fotorecept

evusik - fotkaevusik, 6. mája 2012
Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept)
Foto: evusik

Jednoduchý, rýchly recept na domácu čokoládu....

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 konzerva
100 g
4 PL
 štipka




Postup

  1. 1

    Najprv si nachystáme suroviny. Ja som si prichystala hrozienka v rume, pistácie, lieskovce a kandované čerešne

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lieskovce si popražíme na suchej panvici, vysypeme ich na mierne vlhkú utierku, zabalíme a dobre vyšúchame. Šupky pekne opadnú a nám ostanú čisté lieskovce.

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čokoládu, maslo a štipku soli si rozpustíme nad vodným kúpeľom.

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridáme kondenzované mlieko a alkohol, miešame až nám hmota zhustne, čo je prakticky okamžite. Alkohol dajte aký máte, hoci aj rum.

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz máme dve možnosti. Do čokoládovej hmoty pridáme orechy, pistácie a všetko čo tam chceme mať a celú hmotu dáme do srnčieho chrbáta (alebo inej formy) vystlatej fóliou. Ja som zvolila druhý spôsob, t.j. čistú čokoládovú hmotu som narovnala do formičiek...

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a do každej tabličky som dala iný druh "náplne" a vrch som ešte zaliala čokoládou. Čokoládu dáme na pár hodín do chladničky.

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stuhnutú čokoládu nakrájame a maškrtíme a maškrtíme.... alebo zabalíme do celofánu a darujeme niekomu blízkemu :-)

    Čokoláda s pistáciami a všeličím iným (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rada na záver: čím kvalitnejšiu čokoládu použijete tým lepší bude výsledný produkt... ale dá sa aj zo zbytkov čokolád a figúrok (zbytky po Veľkej noci alebo Vianociach) len potom bude čokoláda taká mäkšia, treba ju skladovať v chladničke.

Diskusia k receptu

paveva
žeby som vyskúšala? mám doma 4 mlsných chlapov, (aj ja som mlsná/ ukladám
silvia68
Tak toto určite vyskúšam, taká domáca študenská pečať, alebo jednoducho ochutená čokoládka pre radosť.
izabella929
aj ja chceeeeem takú čokoládičku.-))))mňam....) už aj píšem recept.) díky...
an3da
mmmmm...čokoláda - sladké pokušenie...všetci ju máme radi...
lucincek
ty brďo :DD to je super a ani to neni narocne a drahe... :) (az tak.... ) :))
ukladam dakujem :)
a inak je veeelmi pekna ;)
martamm
Tato cokolada musi byt uzasna, urcite ju spravim, len zial na rozdavanie, ja si z nej nemozem pochutit...
jarunka
Dobra cokoladka, dala bysom si s orieskami alebo a mandlami. Takto podobne robievala volakedy davno moja svokra. Robievala aj do formiciek a vtedy oriesky posekala, obycajne pred Vianocami.
babidka
@evusik , tento recept som objavila az teraz :-)Veru neviem , ako sa mi to mohlo stat - ved vsetko na Vareche co iba preslo okolo cokolady som musela aspon precitat ???:-)
Ja si robievam podobnu cokoladu , nedavam tam vsak sladene salko ale iba polovicu nesladeneho na 300g cokolady alebo 100ml tzv. double cream co je vlastne az 42 % smotana . Tu double creme som si robila sama ale je to taka piplacka , ze naozaj radsej pouzijem to kondenzovane mlieko .Musim vyskusat aj tento recept ,paci sa mi nielen cokolada ale aj to , ako si to vyriesila s tymi formami . Ja som to vzdy davala na vymasteny alobal a potom iba posekala so sekacikom na mensie kusy .Vyzeralo to sice velmi "rustikalne " ale ta cokolada nemala vsade rovnaku hrubku. Pretoze bola taka strasne husta , tak rychle tuhla a zle sa s nou pracovalo .
Dakujem:-)
evusik
@babidka ja som teraz robila zo 400g čokolády a môj včera dojedol posledný kúsok :) keď robím pre nás a pre deti tak tiež robím na plech, ja dávam na spodok fóliu, keď čokoláda stuhne, fóliu stiahnem, čokoládu nasekám, dám do nádoby do chladničky a už len vyjedáme :)
formičky čo som použila v tomto recepte vlastne ani nie sú formičky, ale plastové podložky z nejakých keksíkov, už si nepamätám, ani ich už nemám lebo boli tak na 2-3 použitia ale čokoláda v tom bola pekná, také tabličky...
ja som robila už aj s karamelovým Salkom to bolo tiež dobré, hlavne pre toho môjho lebo on je viac na sladké ako ja, horkú čokoládu moc nemusí, ale nabudúce vyskúšam nesladené...
tak nech sa nám darí :)
janeg
hmm, šlo by salko nahradiť smotanou?
evusik
@janeg (6.5.2021 17:10)

myslím, že so smotanou by to bolo riedke a nestuhlo by to... robievala som aj bez Salka, ale to bolo ešte za socíku a vtedy sa používal stužený tuk, no ten už nepoužívam a predpokladám, že ani ty nič také nechceš :) takže asi ti neporadím, ale skús vyhľadať recepty na domácu čokoládu, určite sú aj iné recepty
1x janeg




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia