Cmarový celozrnný chlieb fotorecept

pacik - fotkapacik, 30. januára 2012
Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept)
Foto: pacik

Láka ma pečenie stále nových druhov chlebíka, tak som trochu hľadala, pridala svoje skúsenosti a výsledok vám teraz ponúkam.

Suroviny

500 g
cca 300 ml (zakysanka)
2 ks varené
2 PL
1 KL
1 a 1/2 KL
1 KL
cca 50 ml vlažná
1/2 kocky




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku dáme do misy, urobíme v strede jamku do ktorej namrvíme droždie, pridáme med a zalejeme vlažnou vodou. Keď sa droždie zobudí, pridáme prelisované zemiaky, olej, soľ, rascu a cmar. Cmar nedávajte všetok naráz, dolievajte podľa potreby tak, aby vzniklo hustejšie cesto. Ja som miesila rukou dovtedy, kým sa cesto neodlepilo od misy aj ruky.

    Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na teplom mieste necháme vykysnúť, asi 1 hod. Vykysnuté preložíme na podložku a ponaťahujeme z kraja do stredu tak, aby sme vytvarovali bochník.

    Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do košíka alebo misky dáme obrúsok, pomúčime ho, preložíme na obrúsok budúci chlebík a necháme ešte podkysnúť (20 - 30 min).

    Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapneme rúru, vložíme do nej nádobku s vodou. Ja vyhrievam teplovzdušnú na 175 °C, normálny ohrev bude na viac stupňov (cca o 20° viac, podľa rúry). Vykysnuté cesto opatrne preklopíme na plech s papierom alebo podložkou na pečenie. Potrieme studenou vodou a do stredu urobíme dierku.

    Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do rúry a ja pečiem zhruba 15 min. na 175°C (teplovzdušný ohrev), potom trošku teplotu znížim, tak aby chlebík nebol hneď tmavý. Celková doba pečenia asi 1 hod. Po vytiahnutí z rúry opäť potriem studenou vodou.

    Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme na mriežku a už len čakáme kedy vychladne.

    Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marcy
oplatí sa venovať pečeniu chleba,je lákavý :-)
vierik
Krásny chlebík si upiekla,ukladám a upečiem...
klaura
tento je veľmi pekný ... vydaril sa ti ...
lucylee
Ak nedam varene zemiaky, zmeni sa pomer surovin a doba pecenia? Alebo ich iba vynecham a postupujem ako je napisane?
pacik
Ďakujem za vaše komentáre, som veľmi rada, že sa chlebík páči. Aj som tŕpla aký bude, keď je tam len celozrnná múka, doteraz som vždy miešala s bielou múkou, ale vyšiel nad moje očakávanie. @lucylee bez zemiakov netreba pomer surovín meniť, len cmar nedávaj hneď všetok, tak ako som písala v postupe. Ani vodu na droždie som presne nemerala, len odhadujem, že asi 50 ml, záleží od múky a tvojho odhadu, čo sa týka hustoty cesta. Ale ja by som tam zemiačky pridala, výsledok ovplyvnia k lepšiemu. Dúfam, že sa ti chlebík podarí :-)
pacik
@lucylee doba pečenia sa tiež bez zemiakov nemení, záleží od tvojej rúry a tvojho odhadu, ale mal by "búchať" pri poklepe :-)
zuzik01
mna by zaujimalo, ako sa ti podari cesto vyklopit na plech tak, aby ti nekleslo. Mne s to nedari :-( vzdy ked ho necham podkysnut a chcem ho vyklopit, tak mi klesne...
danculka
Pamätám sa, že dakedy sa aj predával cmarový chlebík...peknučký...
pacik
@zuzik01 všetko záleží od cesta, musí byť také akurát, chce to cvik a veľa veľa upečených chlebíkov, ja som sa to naučila od mojej maminky. Občas sa mi aj nepodarí :-)))
pacik
@danculka aj u nás sa predával a preto som ho aj chcela vyskúšať vlastnoručne :-)
frezia68
Som prekvapená,že je tak pekne nakysnutý a má dierky.Ja pečiem s celozrnnej múky,aj zemiak dávam( a všeličo iné-semienka,orechy,špeciálne otruby......),ale je hutnejší,možná dopomohol cmar a olej?Robím bez toho,ale Tvoj vyskúšam,páči sa mi,aj špaldovú múku mám :-)
frezia68
@zuzik O1:alebo robíš riedke cesto,alebo dávaš viac droždia(vlastná skúsenosť) a nechávam kysnúť aj na plechu-narastie :-)
zuzik01
@pacik to si ma velmi nepotesila s tym cvikom ;-) ja peciem chlebik asi tak raz za tyzden, tak budem "cvicit" aj nadalej...
@frezia68 s tym kysnutim na plechu mas pravdu, lebo napriklad taky "biely kolac" sa podaril uplne perfektne ;-) a to drozdie, neviem neviem... ale skusim to...
babkamt
Chlieb sa ti parádne vydaril. Ukladám do kk. Najbližšie ho skúsim upiecť. Škoda , že som nebola na pc ráno. Práve som sa vrátila domov, mohla som si kúpiť cmar a zarobiť ho už dnes. Ukladám do kk.
molon
nádhera, krása, umenie!!! zajtra idem na to...
pacik
@zuzik01 základ pre droždie je 1 kocka na 1 kg múky, podľa mňa pečieš veľa, už ti netreba veľa "cvičiť", no a skús tuhšie cesto, ako radila frezia68 :-)
hanee
Nadherny... S tym cvikom je to pravda, chlieb peciem doma s roznymi obmenami a tiez sa mi nie vzdy sa vydaril. Bola som leniva a robievala som redsie cesto a chlieb piekla v okruhlej forme, ale pravda je, ze radsej sa potrapit s tuhsim cestom a chlebik kraaasne nakysne a drzi tvar aj na plechu.
marijanka712
@zuzik01 ja dám do košíka pečiaci papier miesto utierky dám bochník a nechám tam podkysnúť cca 30 min kým sa nevyhreje rúra a rimský hrniec potom šikovne aj s papierom preložím do hrnca ty na plech a nehrozí ti , že ti klesne chlebík a ja už ani múku nedávam a neprilepí sa je to moja osvädčená metóda. @pacik tvoj cmarový chlebík je ako z rosprávky , krásný, dierkavý, pekne upečený a navyše iste aj krásne voňavy takýto som nepiekla iste vyskúšam .Teraz pečiem každý 3-4 deň zvykli sme si na domáci chlebík tak čoskoro aj tvoj príde na rad a dám ti vedieť ako som dopadla.
mariaklara
Prekrásny chlebík, nemám čo dodať. Snáď len to, že si ho ukladám.
kuchticka
@pacik , tak toto by bol "moj chlieb". Nechcem jest pecivo iba z bielej muky a tak peciem zo zmiesanej - celozrnna psenicna, , razna a tiez lanova muka. Pridavam tak isto orechy, ovesne otruby a rozne zrniecka. Podla mna je zdravsi ako iba z bielej muky (sam skrob).
pacik
Toľko kladných ohlasov som veru nečakala, ďakujem všetkým. @kuchti čka vrelo s tebou súhlasím, v bielej múke toho hodnotného už veľa nie je. Tiež do iných chlebíkov pridávam rôzne zrniečka, smejeme sa doma, že pečiem ako pre vtáčiky :-)
mariaklara
Ešte mám otázočku, ak nemám po ruke cmar alebo zakysanku, môžem použiť domáci kefír? Ďakujem za odpoveď.
pacik
Myslím si, že s ním nič nepokazíš, ja by som to skúsila. Verím, že sa podarí. Práve pečiem v pekárničke, len múku som skúsila na polovicu zmiešať s bielou.
lucylee
@pacik chlebik som skusila a je vyborny. Cesto mi krasne vykyslo, potom aj podkyslo, chlebik vyzera ako tvoj, ale nemam ho taky vysoky.
Neviem, ci klesol, ako som ho prekladala na plech, alebo ked som robila dierku do chleba. Mozno som ho piekla velmi nizko v rure a mala som ho piect vyssie. 15 minut som piekla na 195 a potom si 30 minut na 180 a 10 minut na 170.
pacik
@lucylee potešilo ma, že sa ti chutil, možno si mala trochu redšie cesto ako ja, tak bol chlebík nižší. Aj mne sa niekedy trošku "rozleje", ale na chuti to neuberá :-)