Foto: pacik
Láka ma pečenie stále nových druhov chlebíka, tak som trochu hľadala, pridala svoje skúsenosti a výsledok vám teraz ponúkam.
Suroviny
500 g |
|
cca 300 ml (zakysanka) |
|
2 ks varené |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 a 1/2 KL |
|
1 KL |
|
cca 50 ml vlažná |
|
1/2 kocky |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku dáme do misy, urobíme v strede jamku do ktorej namrvíme droždie, pridáme med a zalejeme vlažnou vodou. Keď sa droždie zobudí, pridáme prelisované zemiaky, olej, soľ, rascu a cmar. Cmar nedávajte všetok naráz, dolievajte podľa potreby tak, aby vzniklo hustejšie cesto. Ja som miesila rukou dovtedy, kým sa cesto neodlepilo od misy aj ruky.
-
2
Na teplom mieste necháme vykysnúť, asi 1 hod. Vykysnuté preložíme na podložku a ponaťahujeme z kraja do stredu tak, aby sme vytvarovali bochník.
-
3
Do košíka alebo misky dáme obrúsok, pomúčime ho, preložíme na obrúsok budúci chlebík a necháme ešte podkysnúť (20 - 30 min).
-
4
Zapneme rúru, vložíme do nej nádobku s vodou. Ja vyhrievam teplovzdušnú na 175 °C, normálny ohrev bude na viac stupňov (cca o 20° viac, podľa rúry). Vykysnuté cesto opatrne preklopíme na plech s papierom alebo podložkou na pečenie. Potrieme studenou vodou a do stredu urobíme dierku.
-
5
Vložíme do rúry a ja pečiem zhruba 15 min. na 175°C (teplovzdušný ohrev), potom trošku teplotu znížim, tak aby chlebík nebol hneď tmavý. Celková doba pečenia asi 1 hod. Po vytiahnutí z rúry opäť potriem studenou vodou.
-
6
Preložíme na mriežku a už len čakáme kedy vychladne.
@frezia68 s tym kysnutim na plechu mas pravdu, lebo napriklad taky "biely kolac" sa podaril uplne perfektne ;-) a to drozdie, neviem neviem... ale skusim to...
Neviem, ci klesol, ako som ho prekladala na plech, alebo ked som robila dierku do chleba. Mozno som ho piekla velmi nizko v rure a mala som ho piect vyssie. 15 minut som piekla na 195 a potom si 30 minut na 180 a 10 minut na 170.