Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Láka ma pečenie stále nových druhov chlebíka, tak som trochu hľadala, pridala svoje skúsenosti a výsledok vám teraz ponúkam.

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku dáme do misy, urobíme v strede jamku do ktorej namrvíme droždie, pridáme med a zalejeme vlažnou vodou. Keď sa droždie zobudí, pridáme prelisované zemiaky, olej, soľ, rascu a cmar. Cmar nedávajte všetok naráz, dolievajte podľa potreby tak, aby vzniklo hustejšie cesto. Ja som miesila rukou dovtedy, kým sa cesto neodlepilo od misy aj ruky.
  2. Na teplom mieste necháme vykysnúť, asi 1 hod. Vykysnuté preložíme na podložku a ponaťahujeme z kraja do stredu tak, aby sme vytvarovali bochník.
  3. Do košíka alebo misky dáme obrúsok, pomúčime ho, preložíme na obrúsok budúci chlebík a necháme ešte podkysnúť (20 - 30 min).
  4. Zapneme rúru, vložíme do nej nádobku s vodou. Ja vyhrievam teplovzdušnú na 175 °C, normálny ohrev bude na viac stupňov (cca o 20° viac, podľa rúry). Vykysnuté cesto opatrne preklopíme na plech s papierom alebo podložkou na pečenie. Potrieme studenou vodou a do stredu urobíme dierku.
  5. Vložíme do rúry a ja pečiem zhruba 15 min. na 175°C (teplovzdušný ohrev), potom trošku teplotu znížim, tak aby chlebík nebol hneď tmavý. Celková doba pečenia asi 1 hod. Po vytiahnutí z rúry opäť potriem studenou vodou.
  6. Preložíme na mriežku a už len čakáme kedy vychladne.