Cmarový celozrnný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: pacik
Láka ma pečenie stále nových druhov chlebíka, tak som trochu hľadala, pridala svoje skúsenosti a výsledok vám teraz ponúkam.
Postup
- Preosiatu múku dáme do misy, urobíme v strede jamku do ktorej namrvíme droždie, pridáme med a zalejeme vlažnou vodou. Keď sa droždie zobudí, pridáme prelisované zemiaky, olej, soľ, rascu a cmar. Cmar nedávajte všetok naráz, dolievajte podľa potreby tak, aby vzniklo hustejšie cesto. Ja som miesila rukou dovtedy, kým sa cesto neodlepilo od misy aj ruky.
- Na teplom mieste necháme vykysnúť, asi 1 hod. Vykysnuté preložíme na podložku a ponaťahujeme z kraja do stredu tak, aby sme vytvarovali bochník.
- Do košíka alebo misky dáme obrúsok, pomúčime ho, preložíme na obrúsok budúci chlebík a necháme ešte podkysnúť (20 - 30 min).
- Zapneme rúru, vložíme do nej nádobku s vodou. Ja vyhrievam teplovzdušnú na 175 °C, normálny ohrev bude na viac stupňov (cca o 20° viac, podľa rúry). Vykysnuté cesto opatrne preklopíme na plech s papierom alebo podložkou na pečenie. Potrieme studenou vodou a do stredu urobíme dierku.
- Vložíme do rúry a ja pečiem zhruba 15 min. na 175°C (teplovzdušný ohrev), potom trošku teplotu znížim, tak aby chlebík nebol hneď tmavý. Celková doba pečenia asi 1 hod.
Po vytiahnutí z rúry opäť potriem studenou vodou.
- Preložíme na mriežku a už len čakáme kedy vychladne.