Citronóvo - orechový koláčik

evakosziklova - fotkaevakosziklova, 11. apríla 2011

Jednoducha a rychla priprava s uzasnou chutou... a staci tak malo...a mozno to uz je aj na vareche:-)

12
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
250 g
6 kusov
100 g
1 velky




Postup

  1. 1

    Zamiesame si roztopeny cukor s maslom a miesame s mixerom pokial sa nam cukor neroztopy. Podla chuti mozete pridat aj trosku vanilkoveho cukru.

  2. 2

    Ked je cukor roztopeny tak: postupne pridavame vajce po vajci to znamena ze pridame prve rozmiesame zmesu s mixerom po dobu cca 15 sekund a az potom pridame druhe a toto opakujeme zo vsetkymi siestimi vajickami.

  3. 3

    Zmes by mala byt vlacna. Zoberieme jeden velky citron a nastruhame celu jeho koru do zmesy a na koniec ho cely vytlacime a pridame do rovnakej zmesy. Priemiesame s mixerom.

  4. 4

    Do pripravenej zmesy pridame muku a 80g rozsekanych orechov. Jemno premiesame s varechom a potom este trosku s mixerom. Ale opatrne.

  5. 5

    Hotovu zmes vylejeme na plech s papierom na pecenie a rozprestreme po celom plechu. Vrch posypeme s 20g mletymi orechami a potom s krystalovym cukrom nech sa ten cukot roztopy nad tymi orechami. A sup do truby.

  6. 6

    Nieje potrebne do cesta nasekat 80g orechov uplne staci ak iba posypete vrch kolaca s mletymi orechami. Vsak podla chuti.

Diskusia k receptu

jerica
Evka, bod č.1 zamiešame roztopený cukor , to spravíš karamel?potom píšeš že miešame s maslom pokiaľ sa cukor neroztopí, prosím ťa trochu to vysvetli,chcem to vyskúšať vyzerá že to bude celkom dobrá pochúťka ku káve ale aj ako vyžierka k telke:-))Ďakujem.
3sandra3
@jerica ..no ja tomu rozumiem tak, že si roztopím maslo , do ktorého dám ten kryštál. cukor a miešam, pokiaľ sa mi neroztopí ten cukor.... tam nebude karamel určite, lebo je to citrónovo-orechový.... a vyzerá byť veľmi fajn,,,určite ho vyskúšam
jerica
@3sandra3 ďakujem , maslela som si len ma to trochu poplietlo ten začiatok:-)vyriešené:-) mám uložený rcp.páči sa mi:-)
korbacik
... super, niečo nové, čo nepoznám. Rada vyskúšam, pravdepodobne hneď cez týždeň. Bože, stále musím mať niečo sladké:). Vlastne aj v sobotu som sa chystala piecť, len mi do toho niečo prišlo, tak som len tak - narýchlo - vyvaľkala lístkové cesto, potrela pleňovým syrom zmiešaným s trochou masla a oreganom ( alebo provensálskym? ), pokládla šunku, šampiňóny z konzervy a mierne poliala kečupom. Zakrútila som to ako roládu, potrela vajíčkom, posypala rascou a šup s tým na pečiacom papieri do rúry. Zo 400 g cesta mi vyšli 2 asi 30 cm roládky, ale musia byť natenko vyvaľkané, lebo vnútro ostane surové. vyskúšajte, je to celkom dobré. Dcéra ledva, ledva vydržala, kým to vychladlo:)
Na budúce urobím niečo so špenátom. Majte sa:)
bambitka
@korbacik ,ked sa ti zda ze by sa to neprepieklo,tak si to mohla pokrajat na kolecka a tak dat upiect:-)
korbacik
... už som robila aj tak, boli to síve trojuholníky, ale vyteká to z každej strany a to mi vadí. Radšej budem piecť dlhšie a pomaly. Ale vďaka za dobre mienenú radu, bambitka:) Príjemný deň.
palokuchki
@Evakosziklova , ohlasujem sa ti tu na tomto recepte. V juni si mi napisala komentar k mojej otazke o vajickach. Prepac, ze som sa ti skorej neozvala. Bola som cez letne prazdniny na Slovensku. Posielam ti pekny pozdrav do Perthu. Zijem uz v Australii 31 rokov, ale na zapadnom pobrezi sme este neboli. Nooo chystame sa tam, hadam sa nam to niekedy podari.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia