Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónovo-bazový múčnik bez lepku

novalim - fotkanovalim, 3. júla 2021. Komerčný recept.
Citrónovo-bazový múčnik bez lepku
Foto: novalim

Bazový sirup istotne všetci poznáte ako súčasť osviežujúcich nápojov na horúce letné dni. Vedeli ste ale, že sa dá výborne využiť aj pri pečení? Náš citrónovo-bazový múčnik vás o tom presvedčí. Sirup dodá koláču takú šťavnatosť, že z plechu zmizne za pár minút. Možno vás trochu prekvapí postup pri pečení, nenechajte sa zmiasť, funguje spoľahlivo.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
30 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g (alebo PK špeciál)
štipka
250 g (+ na vymazanie plechu)
150 g
4 ks
3-4 ČL
3 ks (kôra aj šťava)
2,5 PL
150 ml
150 ml horúca
Na polevu:
5 PL
1 ks (kôra aj šťava)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hlboký plech alebo pekáč s rozmermi približne 20x30 cm vymažeme maslom. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s krupicovým cukrom do bledej nadýchanej peny. Po jednom pridáme a zašľaháme vajcia, potom vsypeme preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom a zľahka gumenou varechou zapracujeme do zmesi. Nakoniec vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme na pripravený pekáč a uhladíme.

  2. 2

    V žiaruvzdornej miske zmiešame citrónovú šťavu s kukuričným škrobom na hladkú pastu. Do hrnca dáme bazový sirup a horúcu vodu a privedieme k varu. Touto zmesou ihneď zalejeme citrónovú pastu, dobre prešľaháme a vylejeme na cesto v pekáči. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút, až kým sa na vrchu nevytvorí hnedá chrumkavá kôrka. Cesto je prepečené vtedy, keď sa po stlačení vráti späť do pôvodného tvaru.

  3. 3

    Po dopečení necháme vychladnúť. Koláč môžeme nechať v pekáči alebo ho vyklopiť - v tom prípade pred vyklopením sirup z krajov koláča odoberieme a potom ho natrieme znova na povrch.

  4. 4

    Na polevu si vyšľaháme cukor s citrónovou šťavou a vychladnutý koláč ňou polejeme. Ozdobíme citrónovou kôrou.

Diskusia k receptu