Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónovo-bazový múčnik bez lepku

novalim - fotkanovalim, 3. júla 2021. Komerčný recept.
Citrónovo-bazový múčnik bez lepku
Foto: novalim

Bazový sirup istotne všetci poznáte ako súčasť osviežujúcich nápojov na horúce letné dni. Vedeli ste ale, že sa dá výborne využiť aj pri pečení? Zobraziť celý popisBazový sirup istotne všetci poznáte ako súčasť osviežujúcich nápojov na horúce letné dni. Vedeli ste ale, že sa dá výborne využiť aj pri pečení? Náš citrónovo-bazový múčnik vás o tom presvedčí. Sirup dodá koláču takú šťavnatosť, že z plechu zmizne za pár minút. Možno vás trochu prekvapí postup pri pečení, nenechajte sa zmiasť, funguje spoľahlivo.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
30 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g (alebo PK špeciál)
štipka
250 g (+ na vymazanie plechu)
150 g
4 ks
3-4 ČL
3 ks (kôra aj šťava)
2,5 PL
150 ml
150 ml horúca
Na polevu:
5 PL
1 ks (kôra aj šťava)




Postup

  1. 1

    Hlboký plech alebo pekáč s rozmermi približne 20x30 cm vymažeme maslom. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s krupicovým cukrom do bledej nadýchanej peny. Po jednom pridáme a zašľaháme vajcia, potom vsypeme preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom a zľahka gumenou varechou zapracujeme do zmesi. Nakoniec vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme na pripravený pekáč a uhladíme.

  2. 2

    V žiaruvzdornej miske zmiešame citrónovú šťavu s kukuričným škrobom na hladkú pastu. Do hrnca dáme bazový sirup a horúcu vodu a privedieme k varu. Touto zmesou ihneď zalejeme citrónovú pastu, dobre prešľaháme a vylejeme na cesto v pekáči. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút, až kým sa na vrchu nevytvorí hnedá chrumkavá kôrka. Cesto je prepečené vtedy, keď sa po stlačení vráti späť do pôvodného tvaru.

  3. 3

    Po dopečení necháme vychladnúť. Koláč môžeme nechať v pekáči alebo ho vyklopiť - v tom prípade pred vyklopením sirup z krajov koláča odoberieme a potom ho natrieme znova na povrch.

  4. 4

    Na polevu si vyšľaháme cukor s citrónovou šťavou a vychladnutý koláč ňou polejeme. Ozdobíme citrónovou kôrou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia