Citrónový koláč

Citrónovo-bazový múčnik bez lepku

Autor receptu: novalim

Bazový sirup istotne všetci poznáte ako súčasť osviežujúcich nápojov na horúce letné dni. Vedeli ste ale, že sa dá výborne využiť aj pri pečení?* Náš citrónovo-bazový múčnik vás o tom presvedčí. Sirup dodá koláču takú šťavnatosť, že z plechu zmizne za pár minút. Možno vás trochu prekvapí postup pri pečení, nenechajte sa zmiasť, funguje spoľahlivo.

10
porcií
30 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hlboký plech alebo pekáč s rozmermi približne 20x30 cm vymažeme maslom. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s krupicovým cukrom do bledej nadýchanej peny. Po jednom pridáme a zašľaháme vajcia, potom vsypeme preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom a zľahka gumenou varechou zapracujeme do zmesi. Nakoniec vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme na pripravený pekáč a uhladíme.
  2. V žiaruvzdornej miske zmiešame citrónovú šťavu s kukuričným škrobom na hladkú pastu. Do hrnca dáme bazový sirup a horúcu vodu a privedieme k varu. Touto zmesou ihneď zalejeme citrónovú pastu, dobre prešľaháme a vylejeme na cesto v pekáči. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút, až kým sa na vrchu nevytvorí hnedá chrumkavá kôrka. Cesto je prepečené vtedy, keď sa po stlačení vráti späť do pôvodného tvaru.
  3. Po dopečení necháme vychladnúť. Koláč môžeme nechať v pekáči alebo ho vyklopiť - v tom prípade pred vyklopením sirup z krajov koláča odoberieme a potom ho natrieme znova na povrch.
  4. Na polevu si vyšľaháme cukor s citrónovou šťavou a vychladnutý koláč ňou polejeme. Ozdobíme citrónovou kôrou.