Tento chlieb je robený z mokrého cesta, tak som mal obavy ako to všetko dopadne...nakoniec konečný výsledok nebol najhorší...

Suroviny

3 šálky
2 šálky
2 ČL
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    deň dopredu si pripravým "Biga starter", k jednej šálke múky pridám lyžičku droždia a toľko vody aby som dostal redšie cesto, zamiešam a nechám kysnúť do druhého dňa. Na druhý deň pridám zbytok múky, droždia. soľ a vodu a vymiesim na mäkké trochu lepkavé cesto. Miesim asi 8 min, z toho prvé štyri min pri pomalých obrátkach mixera a v druhej polovici miesenia trochu zvýšim obrátky. Zakryjem a nechám kysnúť na teplom mieste asi hodinu..Počas kysnutia cesto 2-3 krát stužím, jednoducho ho vareškou postláčam...Vykysnuté cesto vyklopím na dobre pomúčenú dosku,posypem múkou a prikryté obrúskom nechám dalších 40 minút kysnúť na teplom mieste..

    Ciabatta - obrázok 1
  2. 2

    rúru predhrejem na plno...250 - 280 stupňov C, vykysnuté cesto rozrežem po dľžke na dve pokovice a vytvarujem z hruba do podlhovastých bochníkov, netreba sa s tým dlho babrať, aby nám cesto nespľaslo....a položíme na múkou posypaný plech....na tento trik som prišiel sám, nakoľko ked som plech len vymastil alebo vystlal papierom na pečenie, tak sa cesto po okrajoch nikdy nezdvihlo ale sa prilepilo na plech a chlieb nikdy nebol pekný okrúhly....netreba sa báť, len dobre pomúčte...a trochu aj po vrchu.

    Ciabatta - obrázok 2
  3. 3

    ja mám na spodku rúry starý hlbší plech na pečenie, ktorý je už dobre predhriaty na teplotu rúry a tesne pred vložením chleba do rúry, nalejem doňho asi deci a pol vriacej vody a dvierka rýchle zavriem aby sa vytvorilo čo najvia pary..účelom tej pary je ten, že práve ona pomáha k zdvihnutiu sa cesta a to tým, že vlhkosť vlastne udržuje to cesto pružné a tak sa môže dobre natiahnuť...preto tá pare je dôležitá v tej prvej fáze pečenia....takto pečiem pri plnej teplote prvých 5 minút a potom stiahnem na 230 stupňov a dopekám pri tejto teplote asi 35 minúť...ak sa vám zdá že chlieb rýchle tmavne tak trochu teplotu stiahnite na 210...to je veľmi ťažko presne uviesť teploty, nakoľko každá rúra hreje inak...prvých desať minút rúru neotvárať, až potom ak je potrebné chleba otočiť aby sa rovnomerne upiekol...

    Ciabatta - obrázok 3
  4. 4

    narezaný

    Ciabatta - obrázok 4

Diskusia k receptu

pusta
nádherná, veľmi vydarená ciabatta 5*
ja som dnes robila iný druh, zajtra pridám, dúfam, že sa nenahneváš :-)))
afataga
vyzera fakt super, zaujima ma to kysnutie do druheho dna, ma to nejaky speci vyznam?
anina6
vyzerá úžasne a veľmi lákavo. vyskúšam.
marcy
ďakujem za skvelý recept a bod. 2 si obzvlášť budem pamätať,lebo som vášnivá pekárka chleba :)
izabella929
toto je tak prekrásny chlebík, že iné nedokážem napísať iba,,,máš môj obdiv,,nech sa ti sarí upiecť ešte mnoho takých prenádherných chlebíkov...a pomenuj si ich ako chceš..
safran
si sa vyhral parádne :-) výsledok stojí za to!... je tu viac receptov na ciabattu, každý trochu iný, mne asi najviac chutí tak, ako robí cezminaz s troškou olivového oleja a čiernymi olivami či orechami, ale aj z tej Tvojej by som krajček okoštovala rada :-)
tassiedevil
dakujem Vám všetkým za kontáriky a pochvalu...a tiež za hviezdičky:)
@pusta , niet sa začo hnevať, ved sme tu preto, aby sme si poznatky navzájom vymieňali... a zavše aj pokritizovali...:)
@afataga , určite, že má, chlebík má úplne inú chuť, kôrka je chrumkavejšia...a cesto sa v rúre lepšie zdvihne...vyskúšaj, uvidíš :)
@izabella , rozhodne mám v úmysle ešte napiecť hodne tých chlebíkov...si veľmi milá...dakujem
@safran , rád sa hrám s cestom....:) ja zas radšej bez ničoho..:) rozhodne , že sa môže pridať čokoľvek, podľa chuti..:))aj ja mám rád ten krajček....podelím sa s Tebou...:))
tassiedevil
@braxi ,nie som si sto percent istý...som trochu daleko od Slovenska, tak nemám dokonalý prehľad o múkach na Slovensku, môžem poprosiť niektoré z dievčat aby Ti poradili... :) dievčatá, môžte poradiť?
kukulienka71
Keby si býval v susedstve, každý deň by som chodila s nejakou zámienkou k vám a pozorovala by som, ako sa hráš s cestom:-) si kúzelník! podarila sa ti nádherná ciabatta, klobúk dolu. Manžel nemá rád, keď pečiem mokré cesto, ale toto upečiem v piatok, aby to nevidel, iba ochutnal;-)budem zvedavá na reakciu...Máš všetkých 5* zaslúžene!
methi
Krasne. Mna tento chlebik potrapil poriadne, kym sa mi podaril.
braxi
ďakujem za poradenie múky, ste veľmi milí...teším sa na pečenie, dúfam, že sa mi podarí /aspom trošku sa bude podobať Tvojmu/
aroooo
krása, budem sa musieť aj ja odvážiť na aspoň niečo "podobné" ....
tassiedevil
@kukulienka , ja zase myslím, že to by nebol dobrý nápad s tými návštevami...:) ešte štasie, že som daleko...:)))
nie celkom, ešte sa mi pár vecí stále nedarí vykúzliť...:)) ja by som povedal, bojovník, ktorí sa ľahko nevzdáva...:)dúfam, že potešíš manžela....z týchto pätiek mám väčšiu radosť, ako z tých, čo som sem tam chytil v škole....:)Dakujem.
@aroooo , bez odvahy to nejde...:) čo sa najhoršie môže stať? Dakujem
jerica
výborne zdokumentované, nedá mi, tá kôrka vyzerá veľmi chrumkavo :-) určite vyskúšam !
smejkad
tie zdvihnute okraje funguju aj na kvaskove cesto :-)
safran
@Pusta , @tassiedevil - to je pekné, ak sa jeden kuchár druhému takto vie pokloniť :-) teda tu pekár pekárovi :D bravó - toto sú tie najsprávnejšie súboje na vareche ako sa tasia tromfy :-)
tassiedevil
@kukulienka , asi si ma nepochopila...nie som ja zase taký súkromník, že by som sa s mojimi skúsenosťami nepodelil, veľmi vdačne by som ti mnoho vecí ukázal a poradil, ale som myslel , že by to neostalo len pri tom miesení cesta..))) zober to len ako žart od starého somára?)))) dúfam, že tá dohoda s tou nátierkou stále zostáva?:))
kukulienka71
@tassiedevil , ja sa neobávam, určite by zostalo len pri miesení cesta!;-) ale naservírovať ti aj kôpku sena na tanier k tej nátierke by som si nedovolila :-P
kukulienka71
ešte som to o Slovákoch nepočula, ale bola by som rada, keby to bolo tak, ja mám humor rada:-)
pusta
@megdesign , môžeš mi povedať, na čo ti to je? čo chceš vedieť? čo zisťuješ?
pusta
Milá@svedka , bingo - presný zásah DDDDD
ved v toom ním priloženom linku nie je identifikovaný ani fotoaparát, ani autor a copyright a ani umiestnenie... pozri sa len.
nič mu nepoviem, nevytiahne zo mňa pán MÚDRY DDDDD
jemu už preplo DDDDD
smejkad
to nebola otazka, ale informacia, ja som to dnes vyskusala podla teba s kvaskovym cestom a funguje :-)
na original tento recept sa chystam cez vikend :-)
pusta
@smejkad , bola tam aj otázka, aj informácia - chúdáčik, potrebuje byť exhibiconistom :-)
teraz som ťa nepochopila, ktorú moju ciabattu si dnes robila? ja nemám robenú s kváskom.
kváskom rozumiem bez droždia.
smejkad
:-)))
dnes som robila klasika kvaskovy chlieb, ale nedala som ho na rozpaleny plech, ako doteraz, ale na pomuceny, ako sa pise v tomto recepte a tie okraje sa pekne podvihli, to som mala na mysli :-)
a cez vikend sa chystam vyskusat tento recept, ja ciabattu milujem, tak hadam sa podari :-)
vcera som robila lupacky a vrch som dala podla tvojho navodu - bielko a cukor, no a basta neskutocna, co sa budem chvalit :-))))
pusta
Milý@tassiedevil , nesmierne ma teší tvoja pochvala :-)))))
ospravedlňujem sa za spamovanie tvojho nádherného receptu mnou, ale keby mi aj náš drahý @megdesign aj odpovedal, nebudem reagovať - sľubujem :-)
dakujem ti.
methi
Prosim vas co tu riesite s tym datumom? Ja mam tiez na fotaku nastaveny rok 2001 a co teraz? Kopec ludi tu ma prilis vela casu.
methi
Neviem, je mi to jedno. Riesia sa tu somariny.
pusta
@jujoska , a v čom podľa teba klamem?
ja som ešte v 2009 ani nefotila :-) z čoho sa ma snažíš usvedčiť???
že som nafotila ešte v 2009 a pridala až dnes si fakt smiešna DDDD
megdesign
@pusta nesedim zas furt pri PC, aby som odpovedal hned. Niekto musi aj na dochodky robit :)

Neviem, co hned vsetci prskate.... ved som sa len spytal...

@methi na fotaku pochopim, to mam aj ja naprd nastaveny datum a cas, ale @pusta foti mobilom ;)

@pusta nieje tam autor, bo smartphone nepise autora do metadat, na umiestnenie musis mat zapnute GPS v mobile, registrovanu ochrannu znamku asi nemas, tak copyright tiez ee a model fotaku indentifikuje tak Canon, Olympus, Nikon a pod., nie neaka "CarlZeiss" optika v smartphone. ;) Ale podla toho ako si vyprskla /ako voda v horucom oleji/ cul neviem...... ;)

megdesign
Inak, aby som sa aj k receptu vyjadril, tak @Tassiedevil - perfektne su. Vyskusal by som s kvaskom, alebo aspon kvasok/drozdie 1÷1.
tassiedevil
@megdesign , s tým kváskom som už skúšal, ale pravdu povediac som veľký rozdiel nezbadal...určite vieš, prečo kedysi začali používať kvások? môj názor, tá babračka s tými kváskami skutočne nestojí zato, a tým, že pridáme droždie obohatíme ten chlebík o dôležité vitamíny a je to bez problémov....Inak dík za pochvalu:)
@kika1212 , dakujem
karky
Tak dnes som upiekla Cabiattu, je perfectna, dakujem velmi pekne za receptik, je nas velka rodina, hnes som spravila dvojitu davku...
megdesign
@tassiedevil mno neviem, ale tak ked uz pred 5000 rokmi vedeli, co to je kvasok a pouziva sa dodnes /v pekarni, nie v rychlovyrobe/, tak asi nieco na nom bude :)

Prečo kvások?
Kvások je zdravý a chutný základ chleba, pretože kyselina mliečna, ktorá vytvára typickú chlebovú arómu aj konzervuje. Baktérie v ňom produkujú látky posilňujúce našu črevnú mikroflóru. Chlieb z kvásku je lepšie stráviteľný, pretože dochádza k rozloženiu fytínu v múke. Počas kysnutia ďalej dochádza k rozkladu bielkovín na aminokyseliny. Množstvo minerálnych látok sa tým stáva pre človeka využiteľných. Ak niekde nájdete recept, ktorý káže dať do kvásku droždie, ani mu nevenujte ďalší čas. Pravý kvások totiž začne kvasiť len spojením kvalitnej múky a vody. Koniec koncov, kvasnice obsahujú jeden druh baktérií a to tak bujarých, že by tie citlivé, pre ktoré si kvások dochovávame, úplne prevalcovali. Až štyridsiatka druhov je základom mliečneho kvasenia a neskutočne božskej výslednej chuti a vlastností chleba. Kvások je koniec koncov srdce chleba a ak je zdravý, bude taký celý chlieb.
tassiedevil
@megdesign , rozhodne súhlasím, presne ako vravíš, lenže tá teoria sa vsťahovala na tú dobu pred 5000 rokmi, ked sa zrno mlelo na kamenných mlynoch, kde v múke zostali všetky vitamíny a minerály, žiaľ tomu už dnešnej dobe tak nie je, a moderným spôsobom mletia, už ich v múkach zostáva len skutočne nebadané množstvo....takže v tých dnešných múkach už nezostáva veľa na využitie....samozrejme, že ten kvások zlepšuje kvalitu chute a zároveň ak konzervuje, ale ja docielim ten istý efect, s biga štarterom, a naviac si stále nechám kúsok cesta na budúce pečenie. A preto som Ti hovoril, či sa s tým kváskom oplatí vôbec zapodievať...? Have a nice day.
megdesign
@tassiedevil jj to je jasne, biela muka je "odstredena" tmava :) Tam vela tych vitaminkov nenajdeme... Ten kvasok vsak nieje az taka veda a zlozitost ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia