Ciabatta

Autor receptu: tassiedevil

Tento chlieb je robený z mokrého cesta, tak som mal obavy ako to všetko dopadne...nakoniec konečný výsledok nebol najhorší...

Suroviny

Postup

  1. deň dopredu si pripravým "Biga starter", k jednej šálke múky pridám lyžičku droždia a toľko vody aby som dostal redšie cesto, zamiešam a nechám kysnúť do druhého dňa. Na druhý deň pridám zbytok múky, droždia. soľ a vodu a vymiesim na mäkké trochu lepkavé cesto. Miesim asi 8 min, z toho prvé štyri min pri pomalých obrátkach mixera a v druhej polovici miesenia trochu zvýšim obrátky. Zakryjem a nechám kysnúť na teplom mieste asi hodinu..Počas kysnutia cesto 2-3 krát stužím, jednoducho ho vareškou postláčam...Vykysnuté cesto vyklopím na dobre pomúčenú dosku,posypem múkou a prikryté obrúskom nechám dalších 40 minút kysnúť na teplom mieste..
  2. rúru predhrejem na plno...250 - 280 stupňov C, vykysnuté cesto rozrežem po dľžke na dve pokovice a vytvarujem z hruba do podlhovastých bochníkov, netreba sa s tým dlho babrať, aby nám cesto nespľaslo....a položíme na múkou posypaný plech....na tento trik som prišiel sám, nakoľko ked som plech len vymastil alebo vystlal papierom na pečenie, tak sa cesto po okrajoch nikdy nezdvihlo ale sa prilepilo na plech a chlieb nikdy nebol pekný okrúhly....netreba sa báť, len dobre pomúčte...a trochu aj po vrchu.
  3. ja mám na spodku rúry starý hlbší plech na pečenie, ktorý je už dobre predhriaty na teplotu rúry a tesne pred vložením chleba do rúry, nalejem doňho asi deci a pol vriacej vody a dvierka rýchle zavriem aby sa vytvorilo čo najvia pary..účelom tej pary je ten, že práve ona pomáha k zdvihnutiu sa cesta a to tým, že vlhkosť vlastne udržuje to cesto pružné a tak sa môže dobre natiahnuť...preto tá pare je dôležitá v tej prvej fáze pečenia....takto pečiem pri plnej teplote prvých 5 minút a potom stiahnem na 230 stupňov a dopekám pri tejto teplote asi 35 minúť...ak sa vám zdá že chlieb rýchle tmavne tak trochu teplotu stiahnite na 210...to je veľmi ťažko presne uviesť teploty, nakoľko každá rúra hreje inak...prvých desať minút rúru neotvárať, až potom ak je potrebné chleba otočiť aby sa rovnomerne upiekol...
  4. narezaný