Foto: janusniq
Tieto brownies sú bez múky a ako "základná" suroviny sa používa fazuľa. Aj napriek tomu sú absolútne božské a človek by ani nepovedal, že Zobraziť celý popisTieto brownies sú bez múky a ako "základná" suroviny sa používa fazuľa. Aj napriek tomu sú absolútne božské a človek by ani nepovedal, že to má byť akože zdravý recept. To "akože" je použité preto, že treba priznať, že aj napriek tomu, že sú bez múky či cukru, predsa len absolútne košer nie sú. Dajme tomu, že je to prijateľnejšia verzia pre tých, ktorí chcú trošku zdravšie žiť. Spomínala som už, že chutia super? :) Zdroj: http://chocolatecoveredkatie.com/2012/09/06/no-flour-black-bean-brownies/
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
20 g |
|
40 g |
|
1/2 čl |
|
100 g (med / javorový sirup) |
|
1 čl (alebo trošku viac sirupu, či medu, príp. 2 čl cukru) |
|
55 g (alebo iný olej) |
|
2 čl |
|
1 čl |
|
100 - 150 g |
|
0,5 dcl |
|
Postup
-
1
Tento recept som našla na stránke uvedenej vyššie a trochu som si ho upravila. V prvom rade podotýkam, že v pôvodnom recepte sa uvádzalo 75 g agávového/javorového sirupu či medu, no mne sa pošmykla ruka, tak udávam množstvá, aké som nakoniec použila. Tiež som maturovala nad tým, čo konkrétne sa myslí pod pojmom "quick oats", nižšie uvediem, ako som si s tým poradila.
- 2
Pokiaľ nepoužívate fazuľu z konzervy, je potrebné si ju dopredu namočiť aspoň na 6 hodín (ideálne by ste fazuľu mali namáčať 24-48 hod.). Ja som ju zalievala vriacou vodou s pridaním sódy bikarbóny, vodu som trikrát menila. Zo 100 g sušenej fazule, by ste mali dostať tých 250 g, ktoré sa použijú v recepte. Pôvodný recept udáva použitie čiernej fazule, ktorú som nemala, a tak som požila farebnú. Fazuľu poriadne osušíme a roztlačíme/rozmixujeme na čo najjemnejšiu zmes. V zásade by tam nemali byť žiadne tuhé časti. Mne sa to až tak nepodarilo, ale musím povedať, že tuhšia časť tu a tam ten koláčik príjemne oživuje. V prípade, že by ste aj napriek namáčaniu v teplej vode nemali fazuľu mäkkú, odporúčam ju uvariť v čistej vode.
- 3
Ovsené vločky pomelieme, zalejeme troškou vriacej vody (cca 0,5 dcl - aby vám vznikla trošku tuhšia masa) a necháme odstáť približne 10 min.
- 4
Všetky vyššie uvedené suroviny (okrem kúskov čokolády a prášku do pečiva) spolu zmixujeme. Klasicky na koniec vmixujeme prášok do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame čokoládové kúsky.
- 5
Zmes dáme na malý plech (22x22 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 až 18 minút. Ako som už spomínala v úvode, tieto browvnies chutia skvele, fazuľu v nich vôbec nie je cítiť.
- 6
Nižšie pridávam ešte jednu fotku, na ktorej som sa snažila zachytiť, že aj táto verzia brownies ma typickú "mierne nedopečenú" konzistenciu :D
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tak určite vyskúšam aj tvoj, vyzerá veeľmi lákavo. Brownies boli vždy mojou srdcovkou, tak prečo nie aj v tejto light verzii...
názov totiž trochu mätie(eda aspoň mňa) - "bez múky" mi evokuje bezlepkáče, a v tomto rcp. to tak nie je….
Co sa tyka diskusie ohladne "bezlepkovosti" tohto receptu, jednak bol do tejto kategorie zaradeny bez mojho vedomia :), ale uz som to upravila. A ako velmi spravne pise @tati2008 , po dvoch malych a velmi jednoduchych upravach, je tento kolac vhodny aj pre ludi alergickych na lepok.