Chutné zdravé brownies (bez múky)

janusniq - fotkajanusniq, 7. mája 2014
Chutné zdravé brownies (bez múky)
Foto: janusniq

Tieto brownies sú bez múky a ako "základná" suroviny sa používa fazuľa. Aj napriek tomu sú absolútne božské a človek by ani nepovedal, že Zobraziť celý popisTieto brownies sú bez múky a ako "základná" suroviny sa používa fazuľa. Aj napriek tomu sú absolútne božské a človek by ani nepovedal, že to má byť akože zdravý recept. To "akože" je použité preto, že treba priznať, že aj napriek tomu, že sú bez múky či cukru, predsa len absolútne košer nie sú. Dajme tomu, že je to prijateľnejšia verzia pre tých, ktorí chcú trošku zdravšie žiť. Spomínala som už, že chutia super? :) Zdroj: http://chocolatecoveredkatie.com/2012/09/06/no-flour-black-bean-brownies/

12
porcií
15 minút
príprava
15 - 18 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
20 g
40 g
1/2 čl
100 g (med / javorový sirup)
1 čl (alebo trošku viac sirupu, či medu, príp. 2 čl cukru)
55 g (alebo iný olej)
2 čl
1 čl
100 - 150 g
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Tento recept som našla na stránke uvedenej vyššie a trochu som si ho upravila. V prvom rade podotýkam, že v pôvodnom recepte sa uvádzalo 75 g agávového/javorového sirupu či medu, no mne sa pošmykla ruka, tak udávam množstvá, aké som nakoniec použila. Tiež som maturovala nad tým, čo konkrétne sa myslí pod pojmom "quick oats", nižšie uvediem, ako som si s tým poradila.

  2. 2

    Pokiaľ nepoužívate fazuľu z konzervy, je potrebné si ju dopredu namočiť aspoň na 6 hodín (ideálne by ste fazuľu mali namáčať 24-48 hod.). Ja som ju zalievala vriacou vodou s pridaním sódy bikarbóny, vodu som trikrát menila. Zo 100 g sušenej fazule, by ste mali dostať tých 250 g, ktoré sa použijú v recepte. Pôvodný recept udáva použitie čiernej fazule, ktorú som nemala, a tak som požila farebnú. Fazuľu poriadne osušíme a roztlačíme/rozmixujeme na čo najjemnejšiu zmes. V zásade by tam nemali byť žiadne tuhé časti. Mne sa to až tak nepodarilo, ale musím povedať, že tuhšia časť tu a tam ten koláčik príjemne oživuje. V prípade, že by ste aj napriek namáčaniu v teplej vode nemali fazuľu mäkkú, odporúčam ju uvariť v čistej vode.

  3. 3

    Ovsené vločky pomelieme, zalejeme troškou vriacej vody (cca 0,5 dcl - aby vám vznikla trošku tuhšia masa) a necháme odstáť približne 10 min.

  4. 4

    Všetky vyššie uvedené suroviny (okrem kúskov čokolády a prášku do pečiva) spolu zmixujeme. Klasicky na koniec vmixujeme prášok do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame čokoládové kúsky.

    Chutné zdravé brownies (bez múky) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes dáme na malý plech (22x22 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 až 18 minút. Ako som už spomínala v úvode, tieto browvnies chutia skvele, fazuľu v nich vôbec nie je cítiť.

    Chutné zdravé brownies (bez múky) - obrázok 5
  6. 6

    Nižšie pridávam ešte jednu fotku, na ktorej som sa snažila zachytiť, že aj táto verzia brownies ma typickú "mierne nedopečenú" konzistenciu :D

    Chutné zdravé brownies (bez múky) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jamarlen
myslím, že tie vločky do nich ani netreba, radšej vajce, alebo guaranovú gumu, aby vypila prebytočnú tekutinu….
názov totiž trochu mätie(eda aspoň mňa) - "bez múky" mi evokuje bezlepkáče, a v tomto rcp. to tak nie je….
tiginko
@jamarlen tam nie je žiadna tekutina, skôr by som sa obávala, že tie ovsené vločky to ešte viac vysušia. Fazuľa je totiž sama o sebe dosť suchá. Máš pravdu, možno ich tam ani netreba...názov je v poriadku, žiadna múka tam nie je, ale recept je určite nesprávne zaradený pod bezlepkové, práve kvôli ovseným vločkám
eviana
Ukladám, vyskúšam, páči sa mi recept... ďakujem :)
tati2008
Pre bezlepkovú diétu bude ,ak použijú vločky pre bezlep.diétu a aj čokoládu.Náhrady sa dajú vždy použiť pokiaľ sú.
janusniq
@tiginko - dakujem za tip na muffiny, rozhodne vyskusam.
Co sa tyka diskusie ohladne "bezlepkovosti" tohto receptu, jednak bol do tejto kategorie zaradeny bez mojho vedomia :), ale uz som to upravila. A ako velmi spravne pise @tati2008 , po dvoch malych a velmi jednoduchych upravach, je tento kolac vhodny aj pre ludi alergickych na lepok.
luss44
tento typ akoby "nedopečených" koláčov mám rada, fazuľové pečenie si musím odskúšať. Takže rcp putuje do kolónky Zdravé veci :)
pipnat
dnes si ukladám do KK samé dobré veci a tento receptík tam putuje tiež:)som totiž z tých, čo chcú trošku zdravšie žiť, ako si napísala:)stravujem sa takto asi dva roky a maximálne mi to vyhovuje...:)
janusniq
ahojte, ďakujem za pozitívne ohlasy. Až na to namáčanie fazule, je toto absolútne jednoduchý receptík a výsledok vážne stojí za to.
janusaa
vyskúšala som a "úžasný" ... síce som namiesto kakaa dala karob čo bola zase trošku iná chuť, ale určite budem tento dezertík robiť častejšie ... :-)
priroda
Preco vlastne ide vsetko do rury, ked je to aj tak uz jedle?
usmejsa
Vcera som robila.velmi chutny je :) len na maly plech takze nabuduce z dvojitej davky a skusim pridat aj orechy. Ja som dala viac fazule ako v recepte a neboli dost vysusene,ked sa kolac upiekol bol dost krehky.supla som ho do chladnicky a mnaaamka.dala som horku cokosku takze zdrava mnamka,dakujem za recept,coskoro robim zas. Cudovali sa co to za kolac bez muky,vajec a cukru (trosku stevie bolo ale horka cokoska to prebrala)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia