Tento recept som si vymyslela (vytvorila) sama. Rada skúšam nové veci a experimentujem, preto som sa rozhodla skúsiť niečo na ázijský spôsob. Ide o pestrý mix chutí a nám doma to veľmi chutilo. Toto jedlo nemusí byť vždy pripravované ako v recepte, môžte namiesto ryže vyskúšať napríklad chrumkavé pečené zemiaky či iný druh prílohy - s jedlom sa dá veľa experimentovať.

4
porcie
20 min
príprava
60 min
tepelná úprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Ako prvé som si opiekla ázijskú zeleninovú zmes (wok) na troške olivového oleja. V obchode dostanete viacero druhov ázijských zeleninových zmesí a je na Vás, pre ktorú sa rozhodnete. Konkrétne tá moja obsahovala mladú fazuľku, červenú papriku, cibuľu, mrkvu, celé kukuričky, ázijský hríb a bambusové plátky. Pridala som lyžičku morskej soli a ochutila korením Čína. Po cca 5 minútach som to podliala asi šálkou vody (robila som to v menšom a užšom teflónovom hrnci) a nechala dusiť do mäkka.

  2. 2

    Medzitým som si dala variť rezance - klasicky vo vode. Keďže sa u nás doma snažíme stravovať zdravšie, použila som celozrnné rezance (preto sú na obrázku tmavé). Treba dbať na to, aby boli rezance dostatočne hrubé (aby sa v zmesi nestrácali) a nesmieme ich nechať rozvariť sa. Ja som ich po uvarení nepreliala olejom, keďže išli na ďalšie spracovanie, ale kľudne ich môžete ním preliať.

  3. 3

    Ďalej nasledovala príprava mäska. Kuracie prsia som si nakrájala na tenšie a dlhšie pásiky a následne som ich osolila morskou soľou, trochou červenej mletej papriky a iným korením. V surovinách uvádzam grilovacie korenie, no ja som použila korenie s názvom Bolívia, ktoré som kúpila na jednej výstave od istej českej firmy. Toto korenie obsahuje horčicové semienka, mletú papriku, koriander a iné bylinky. Korenie skvele chutí a ja si jeho chuť neviem vynachváliť. Mäso som restovala na rozhorúčenom olivovom oleji a takto som ho opekala až dokedy nezískalo troška chrumkavú chuť. Časť mäsa som pridala k dusenej zelenie a spolu s ňou som to ešte chvíľku povarila. Šťavu som zahustila, aby bola dostatočne hustá a odstavila z plameňa. Zvyšné mäso som nechala na panvici stále opekať a na záver som ho preliala sweet chilli omáčkou a posypala sezamovými semienkami. Omáčky použite podľa chuti, ako Vám vyhovuje, ale nebojte sa - takéto chrumkavé mäso preliate sweet chilli omáčkou chutí fantasticky (nie však každý obľubuje weet chilli). Mäsko som taktiež odstavila z plameňa .

  4. 4

    Predposledným krokom je na panvici a olivovom oleji trocha opiecť uvarené rezance a pridať k ním zmes mäsa, zeleniny a šťavy. Všetko poriadne premiešame, aby sme získali potrebnú konzistenciu. Nemalo by to byť príliš riedke (nemala by z toho tiecť veľa šťavy), no zároveň to musí byť šťavnaté (nie suché)! Keď sa chute spoja, odstavíme to z panvice.

  5. 5

    A naposledy si uvaríme ryžu - varte podľa seba, ako ste zvyknutí. Hoci ja som použila obyčajnú ryžu (zrovna som doma jasmínovú nemala), vy skúste tú jasmínovú. Opäť to bude o niečo viac ázijské. Už máme hotovú zmes zeleniny, mäsa a rezancov; chrumkavé kuracie kúsky preliate sweet chilli omáčkou, ryžu - už to stačí len pekne naservírovať, prípadne pridať nejakú prílohu a môže sa jesť.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist