Foto: kukulienka71
Syrové skrúcané tyčinky, ktorých príprava je zhrnutá v troch bodoch.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Soľ, prášok do pečiva a semienka podľa chuti ( ja som dávala drvené ľanové) vmiešame do preosiatej múky. Časť strúhaného syra necháme na posyp štanglí, zvyšok pridáme k múke za doprovodu nahrubo nastrúhaného studeného masla. Všetko zmiesime za pomoci tekutej smotany na celistvé, nelepivé cesto. Rozvaľkáme ho na hranatý útvar hrúbky cca 1 cm a radielkom pokrájame na pásy. Povrch potrieme žĺtkom, ktoré môžeme rozriediť troškou smotany alebo mlieka. Posypeme syrom, prípadne semienkami, rascou.
-
2
Plech vystelieme papierom na pečenie, rúru zapneme na 200 °C. Jednotlivé pásiky opatrne preložíme hustejšie vedľa seba na plech tak, že jednou rukou im pridržíme jeden koniec a druhou (praváci pravou, ľaváci ľavou;-)) voľnú časť štangle prevraciame kým sa nedostaneme na jej druhý koniec. Týmto sa na nej vytvorí špirála. Zásadne ju netočíme vo vzduchu, aby sa cesto nepretrhlo.
-
3
Pečieme v horúcej rúre 20-25 minút do chrumkava. Ak pridáte viac masla, budú ešte krehkejšie.
haha, bod 4 je najlepší, to je pravda, v pláne jedna a nedá sa skončiť...preto pečiem slané už oveľa menej ako predtým:-) Ďakujem za úsmevný a milý komentár
Ďakujem:-) je to klasika, nič extra, ale nedajú sa pokaziť;-) nech vám chutia!
tieto pekávam najčastejšie, sú rýchlo hotové a celkom sýte, nie ako tie z obchodu. Ďakujem ti.
Krasne sa ti vydarili,zajtra idem na dve davky.sikovnica slane,sladke masne..vsetko skvele recepty.
veľké ĎAKUJEM:-)
P.S.: aj ked som na Vareche dlhsie nebola, "sledujem" Ta na Tvojom blogu a aj na FB. :-) - a s potesenim.
áno, to je dobrý nápad, ďakujem za pekný komentár. A je mi cťou byť tebou "sledovaná";-) Všetko dobré prajem, nech sa darí!
áno, také občasné chrumkanie je veru dobré:-) Ďakujem ti.
Možno je to s tebou tak ako v jednom dokumentárnom filme, kde chlapík smutne konštatoval, že darmo má vzťah k práci, keď telo si ju nežiada :-DD
Ale u teba je to len dočasné, ty si usilovný, vidieť na receptoch;-)
ďakujem ti pekne, vždy ma potešíš:-)
Samozrejme vyskúšam čím skôr, odkladať to nebudem a dám vedieť ako to dopadlo. Lebo už som skúšala viac receptov, vždy boli chutné, ale nie také ako som čakala. Boli kysnuté, akési koláčoidné, skôr ako pizza štangle a ja mám rada chrrrumkavé...
Som rada, že už aj pohľad na tieto štangle vám urobil dobre.
Aby som sa vyjadrila ku kvalite cesta: za surova si ho viete korigovať podľa toho, koľko tekutej smotany dáte, ja som dávala tak, aby sa mi dalo zhnietiť, zbytočne nie veľa tekutiny, preto sa s ním dobre pracuje, potrebuje len málinko podprášiť múkou a to je aj tajomstvo, že sa dobre zakrúcajú, držia tvar. Pri vyvaľovaní sa hrúbka tiež bude podieľať na konečnom výsledku - tenko vyvaľkané sa upečú viac do chrumkava, hrubšie štangle zas viac zasýtia. Končeky štanglí mám tenšie, tie chrumkajú najviac. Čas pečenia takisto zaváži, čím tmavšie, tým lepšie, ale zas pozor, aby nezhoreli, to budú horké! (tenšie piecť kratšie)
Gazdinky, čo pečú pravidelne, to všetko vedia, rady sú určené začínajúcim:-)
@frezia68 , z čisto bezlepkovej som ich ešte nepiekla, aj keď pridávam často aj nejakú inú múku okrem bielej pšeničnej. Však sa, dúfam, podelíš o skúsenosť, ja ju iste privítam, nech sa ti vydaria!:-)
@sovka62 , pri tvojich komentároch mám niekedy pocit stiahnutého žalúdka (:-DD), či ti bude chutiť, lebo viem, že si náročný a veľmi skúsený spotrebiteľ Iste mi daj vedieť, prosím, ak sa rozhodneš ich upiecť. Dobré chrumkanie prajem:-)
A čím chutnejší syr, tým lepší výsledok, údený nevynímajúc;-)
Milá Jarka, toto je pevnejšie cesto, možno ty pečieš s mastnejšieho, to skôr podľahne placateniu.
Ďakujem ti veľmi pekne, maj sa:-*
v hlave: s mastnejším a píšem " s mastnejšieho":-) ospravedlňujem sa
jéj, máš ich fakt veľmi lákavé, si šikovná;-) Pekný zvyšok večera želám a teším sa, že chutia:-))
Ďakujeme pekne:-)
Cesta sa mi zdalo málo, ľutovala som, že som nemiesila z dvojitej dávky. Ale popoludní som zjedla dve z nich a sú naozaj sýte, bola som najedená, že na večeru mi stačilo jablko.
Sú výborné, sú chrumkavé a dnes ešte viac, ako včera. Určite som ich nepiekla naposledy, ďakujem za recept.
@sovka62 , tvoje štangle sú dokonalé! ďakujem za príjemnú odozvu s krásnou fotkou a k tomu aj ďalší, veľmi vynaliezavý spôsob zakrúcania. Teším sa, že ťa recept nesklamal, odľahlo mi;-)) takže môžem povedať, že máme za málo peňazí veľa muziky?:-) Pekný nedeľný večer želám.
Určite im ten makeup neuškodí, skôr naopak;-)
@beatacsontosova , úžasná správa, ďakujem pekne:-)) dobré chrumkanie prajem;-)))
Editka, máš ich krásne, ako ja, len moje pokusy boli na 4x.
Jéj, taká dobrá správa hneď v prvý deň nového roka! Veľmi pekne ďakujem a teší sa moc, že štangle chutia:-))
Vďaka aj za krásne prianie, všetko dobré želám aj ja vám, majte úspešný rok!
záviny máš napriek tomu pekné, vynasnažila si sa:-) no, keď sa nedajú robiť štangle, nič to, cesto je univerzálne, nemusí sa modelovať, stačí aj vykrajovať pagáčiky či iné tvary, včera som piekla toto cesto z tretiny celozrnnej špaldovej, pohánkovej a zvyšok bielej pšeničnej som dala, z dvojitej dávky a syr som dala pecorino - ovčí. Pagáčikom som vykrojila malou formičkou stredy, tak vznikli venčeky, potreté vajcom som ich "namáčala" do dvojfarebného sezamu, drvených orieškov, ľanových semienok a niektoré len rascou posypala. A zvyšné malé gombičky zo stredov som potom pospájala do kvietkov a potrela tiež vajcom, všetky tri plechy sa s pomocou návštevy pojedli;-)
Wooow, si výmyselník, vyzerá to úžasne :)
to mi je ľúto:-( ak sa nepodarí mäso, tak sa dá pomlieť a je z neho fašírka či paštéta, ale ak nechutí múčnik, to je horšie...možno pokrájať ho, zaliať smotanou a dať zapiecť? alebo ho poliať pudingom ako dukátové buchtičky...veď ty sa vynájdeš iste po sviatkoch;-)
si milá, vďaka. To keď mám v ruke cesto, z podvedomia sa mi vynárajú nejaké obrazy- iste som to niekde videla, tak tvorím;-)