Chrumkavé štangle 1-2-3 fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 26. októbra 2016

Syrové skrúcané tyčinky, ktorých príprava je zhrnutá v troch bodoch.

15 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
150 g
50 g strúhaný
50-100 ml tekutá
 podľa chuti
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Soľ, prášok do pečiva a semienka podľa chuti ( ja som dávala drvené ľanové) vmiešame do preosiatej múky. Časť strúhaného syra necháme na posyp štanglí, zvyšok pridáme k múke za doprovodu nahrubo nastrúhaného studeného masla. Všetko zmiesime za pomoci tekutej smotany na celistvé, nelepivé cesto. Rozvaľkáme ho na hranatý útvar hrúbky cca 1 cm a radielkom pokrájame na pásy. Povrch potrieme žĺtkom, ktoré môžeme rozriediť troškou smotany alebo mlieka. Posypeme syrom, prípadne semienkami, rascou.

    Chrumkavé štangle 1-2-3 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech vystelieme papierom na pečenie, rúru zapneme na 200 °C. Jednotlivé pásiky opatrne preložíme hustejšie vedľa seba na plech tak, že jednou rukou im pridržíme jeden koniec a druhou (praváci pravou, ľaváci ľavou;-)) voľnú časť štangle prevraciame kým sa nedostaneme na jej druhý koniec. Týmto sa na nej vytvorí špirála. Zásadne ju netočíme vo vzduchu, aby sa cesto nepretrhlo.

    Chrumkavé štangle 1-2-3 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme v horúcej rúre 20-25 minút do chrumkava. Ak pridáte viac masla, budú ešte krehkejšie.

    Chrumkavé štangle 1-2-3 (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Přidám bod 4 : prochrumkáme se k závislosti jedna dvě! Hned bych dala testovací vzorek, milá Kuku! Jsi šikulka, to víme!
kukulienka71
@Haji (26.10.2016 14:15)

haha, bod 4 je najlepší, to je pravda, v pláne jedna a nedá sa skončiť...preto pečiem slané už oveľa menej ako predtým:-) Ďakujem za úsmevný a milý komentár
1x haji
kukulienka71
@Luss44 (26.10.2016 14:36)

tieto pekávam najčastejšie, sú rýchlo hotové a celkom sýte, nie ako tie z obchodu. Ďakujem ti.
45678
5+5*
Krasne sa ti vydarili,zajtra idem na dve davky.sikovnica slane,sladke masne..vsetko skvele recepty.
zolik
super recept o troch krokoch. ukladam do kk. vyborny doprovod k hustym zimnym polievkam alebo k "Eintopf".
P.S.: aj ked som na Vareche dlhsie nebola, "sledujem" Ta na Tvojom blogu a aj na FB. :-) - a s potesenim.
kukulienka71
@Zolik (26.10.2016 16:44)

áno, to je dobrý nápad, ďakujem za pekný komentár. A je mi cťou byť tebou "sledovaná";-) Všetko dobré prajem, nech sa darí!
patroveckypitrs
Veľmi dobré na chrumkanie. Tak rád by som si dal, keby mi to mal kto urobiť. Poslednú dobu sa mi akosi nechce robiť, neviem čím to je? Ozaj mám poslať adresu , žeby mi prišiel balík s tyčinkami? Ak nie tak nie aspoň som sa spýtal. Dobrý receptik.
1x meddy
terinka55
Šup do KK, parádne sú, len si uchmatnúť. Pochvala s poďakovaním.
kukulienka71
@Patroveckypitrs (26.10.2016 17:26)

áno, také občasné chrumkanie je veru dobré:-) Ďakujem ti.
Možno je to s tebou tak ako v jednom dokumentárnom filme, kde chlapík smutne konštatoval, že darmo má vzťah k práci, keď telo si ju nežiada :-DD
Ale u teba je to len dočasné, ty si usilovný, vidieť na receptoch;-)
frezia68
Aké pekné štangličky :-). Skúsim z tej bezlepkovej,len budú asi kratšie,lebo tá sa zväčša kruší.A možná vzniknú len tyčinky?Ale sa mi páčia,tak sa usmievajú.Vyskúšam asi z polovičnej dávky a ak budú " k svetu",pošlem aj fotku.
salinka
Jasne, ze musia byt vyborne...okrem fajnovych srovin si tam zakrutila aj kus lasky. Tie u nas pridu na rad:-)
havino
joj, len ako to ty vieš pekne pedantne zamotať dievka moja, to mne tak nende, všecké sú ako jedna, :-) chuť si viem predstaviť, podobné som už piekla,ale s jogurtom, alebo pochúťkovou, ty máš tekutú smotanu, ukladám, upečiem a porovnám, ja rada chrumkavé a dobré sú aj s údeným syrom
sovka62
Ach, jaj, takto trpieť hneď ráno! Mne chutia aj tie tvrdé krčmové, pokojne schrúmam balíček aj namiesto obeda, a čo potom so mnou spravia tieto krásavice?
Samozrejme vyskúšam čím skôr, odkladať to nebudem a dám vedieť ako to dopadlo. Lebo už som skúšala viac receptov, vždy boli chutné, ale nie také ako som čakala. Boli kysnuté, akési koláčoidné, skôr ako pizza štangle a ja mám rada chrrrumkavé...
kukulienka71
Ďakujem za všetky krásne a láskavé vety v komentároch:-)
Som rada, že už aj pohľad na tieto štangle vám urobil dobre.
Aby som sa vyjadrila ku kvalite cesta: za surova si ho viete korigovať podľa toho, koľko tekutej smotany dáte, ja som dávala tak, aby sa mi dalo zhnietiť, zbytočne nie veľa tekutiny, preto sa s ním dobre pracuje, potrebuje len málinko podprášiť múkou a to je aj tajomstvo, že sa dobre zakrúcajú, držia tvar. Pri vyvaľovaní sa hrúbka tiež bude podieľať na konečnom výsledku - tenko vyvaľkané sa upečú viac do chrumkava, hrubšie štangle zas viac zasýtia. Končeky štanglí mám tenšie, tie chrumkajú najviac. Čas pečenia takisto zaváži, čím tmavšie, tým lepšie, ale zas pozor, aby nezhoreli, to budú horké! (tenšie piecť kratšie)
Gazdinky, čo pečú pravidelne, to všetko vedia, rady sú určené začínajúcim:-)
@frezia68 , z čisto bezlepkovej som ich ešte nepiekla, aj keď pridávam často aj nejakú inú múku okrem bielej pšeničnej. Však sa, dúfam, podelíš o skúsenosť, ja ju iste privítam, nech sa ti vydaria!:-)
@sovka62 , pri tvojich komentároch mám niekedy pocit stiahnutého žalúdka (:-DD), či ti bude chutiť, lebo viem, že si náročný a veľmi skúsený spotrebiteľ Iste mi daj vedieť, prosím, ak sa rozhodneš ich upiecť. Dobré chrumkanie prajem:-)
A čím chutnejší syr, tým lepší výsledok, údený nevynímajúc;-)
jerica
@kukulienka , to je krása, ked som piekavala štangličky, mala som ich vždy splacnuté, nedržali vôbec tvar , tie tvoje ma veru zľákali :-) , perfektne zdokumentované ako vždy pri každom tvojom recepte :-)
kukulienka71
@Jerica (27.10.2016 10:08)

Milá Jarka, toto je pevnejšie cesto, možno ty pečieš s mastnejšieho, to skôr podľahne placateniu.
Ďakujem ti veľmi pekne, maj sa:-*
1x lianka
frezia
Dnes som ich urobila a chutia vyborne, su chrumkave, krehke. Cesto sa mi sice velmi lepilo, nabuduce dam trocha viac muky a krajsie ich vytvarujem.


sovka62
@kukulienka , včera som sa do nich pustila. Išlo to rýchle, išlo to dobre, kým neprišlo na rad stáčanie pásikov.Moje drevené artritické prsty to nezvládali. Tak som ich začala skrúcať rovno na doske, oboma rukami, jedna na jednom, druhá na druhom konci a stáčala som od stredu. To už išlo lepšie, aj keď také krásne ako ty ich nemám.
Cesta sa mi zdalo málo, ľutovala som, že som nemiesila z dvojitej dávky. Ale popoludní som zjedla dve z nich a sú naozaj sýte, bola som najedená, že na večeru mi stačilo jablko.
Sú výborné, sú chrumkavé a dnes ešte viac, ako včera. Určite som ich nepiekla naposledy, ďakujem za recept.


kukulienka71
@lindap , ďakujem pekne:-)
@sovka62 , tvoje štangle sú dokonalé! ďakujem za príjemnú odozvu s krásnou fotkou a k tomu aj ďalší, veľmi vynaliezavý spôsob zakrúcania. Teším sa, že ťa recept nesklamal, odľahlo mi;-)) takže môžem povedať, že máme za málo peňazí veľa muziky?:-) Pekný nedeľný večer želám.
sovka62
Ďakujem, @kukulienka. Oproti tým tvojim a tým, čo upiekla @frezia , sú moje bledé. Na budúce ich potriem žĺtkom ešte aj poskrúcané, budú krajšie. Iste rovnako dobré, na chuti niet čo vylepšovať.
jack
Super.Určite skúsim,také veľmi môžeme.
beatacsontosova
Dneska som ich robila z 2.5 davky a lutujem ze som nerobila viac :( mne sa ich nechcelo tocit tak mam iba palicky su fantasticke, na zajtrajsok drahemu do prace ako stvorene ;) mnaaam
matilda143
Moja rada k receptu určite piecť z dvojnásobnej dávky @Kukulienka71 sú výborné, pridala som bylinkovú soľ a viac syra ničím som neposýpala.


1x haji
salinka
Fotím hrozne, ale nevadí....varím lepšie:-) Tyčinky výborné, nabudúce ich dokrútim tenšie, budú chrumkavejšie a bude ich viac:-))) Ďakujem za recept!


evas13
@Frezia (27.10.2016 19:54)

Editka, máš ich krásne, ako ja, len moje pokusy boli na 4x.
evas13
@kukulienka71 , tvoj recept ma veľmi oslovil a očaril hneď pri prvom pečení. Neboli zrovna ukážkové, ale za to fantasticky krehké, a švagor povedal, že v živote lepšie nejedol. Ďakujem za recept a nech sa ti stále darí aj v tomto Novom roku 2017.
kukulienka71
@Evas13 (1.1.2017 16:18)

Jéj, taká dobrá správa hneď v prvý deň nového roka! Veľmi pekne ďakujem a teší sa moc, že štangle chutia:-))
Vďaka aj za krásne prianie, všetko dobré želám aj ja vám, majte úspešný rok!
1x evas13
frezia68
@Kukulienka71 : Mala som veľkú chuť ich vyskúšať,ale ani sa nepokúsim.Včera som skúšala Bratislavské rožky(mám tu môj recept) a nahradila som múky kukuričnú polohrubú a Jizerku hl.,ináč presne podľa receptu.Aj som vygúľala guľky a nechala kysnúť,že vyvaľkám rožky.Ale tak sa cesto krušilo,že som zhrnula všetko dokopy,premiesila a urobila závin pomocou papiera.Pridávam fotku,je veľmi krehký,zle sa krája -kruší sa,pokusy končia :-))))) a štangličky nebudú :-( .


kukulienka71
@Frezia68 (1.1.2017 21:24)

záviny máš napriek tomu pekné, vynasnažila si sa:-) no, keď sa nedajú robiť štangle, nič to, cesto je univerzálne, nemusí sa modelovať, stačí aj vykrajovať pagáčiky či iné tvary, včera som piekla toto cesto z tretiny celozrnnej špaldovej, pohánkovej a zvyšok bielej pšeničnej som dala, z dvojitej dávky a syr som dala pecorino - ovčí. Pagáčikom som vykrojila malou formičkou stredy, tak vznikli venčeky, potreté vajcom som ich "namáčala" do dvojfarebného sezamu, drvených orieškov, ľanových semienok a niektoré len rascou posypala. A zvyšné malé gombičky zo stredov som potom pospájala do kvietkov a potrela tiež vajcom, všetky tri plechy sa s pomocou návštevy pojedli;-)


frezia68
Ďakujem :-) . Si šikovná a akčná,to by som mohla skúsiť.Ale nemám dobré skúsenosti s cestom,kde je veľa tuku.Lebo aj bezlepkové záviny sa dajú z kysnutého a sú dobré,ale hlavne sa nekrušia.Takže už len asi vyskúšané recepty,lebo na pokusy je to drahý materiál a ešte mi ten závin ani nechutí a čaká v mrazničke na časy,až budem viac hladná :-) .
kukulienka71
@Frezia68 (2.1.2017 11:16)

to mi je ľúto:-( ak sa nepodarí mäso, tak sa dá pomlieť a je z neho fašírka či paštéta, ale ak nechutí múčnik, to je horšie...možno pokrájať ho, zaliať smotanou a dať zapiecť? alebo ho poliať pudingom ako dukátové buchtičky...veď ty sa vynájdeš iste po sviatkoch;-)
kukulienka71
@Siisa (2.1.2017 14:32)

si milá, vďaka. To keď mám v ruke cesto, z podvedomia sa mi vynárajú nejaké obrazy- iste som to niekde videla, tak tvorím;-)
frezia68
@Kukulienka71 :Vylepšila som šľahačkou a vyjedala mak :-))).Pozvala by som bezlepkáčov zo zištných dôvodov,ale v blízkom okolí nepoznám :-))))).Cez sviatky som žila dosť striedmo,ale Silvester.....radšej pomlčím.Ale zasa od nového r. cvičím a nepodarok počká v mrazničke.Tebe ďakujem za záujem :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia