Chrumkavé štangle 1-2-3 (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Syrové skrúcané tyčinky, ktorých príprava je zhrnutá v troch bodoch.

15 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Soľ, prášok do pečiva a semienka podľa chuti ( ja som dávala drvené ľanové) vmiešame do preosiatej múky. Časť strúhaného syra necháme na posyp štanglí, zvyšok pridáme k múke za doprovodu nahrubo nastrúhaného studeného masla. Všetko zmiesime za pomoci tekutej smotany na celistvé, nelepivé cesto. Rozvaľkáme ho na hranatý útvar hrúbky cca 1 cm a radielkom pokrájame na pásy. Povrch potrieme žĺtkom, ktoré môžeme rozriediť troškou smotany alebo mlieka. Posypeme syrom, prípadne semienkami, rascou.
  2. Plech vystelieme papierom na pečenie, rúru zapneme na 200 °C. Jednotlivé pásiky opatrne preložíme hustejšie vedľa seba na plech tak, že jednou rukou im pridržíme jeden koniec a druhou (praváci pravou, ľaváci ľavou;-)) voľnú časť štangle prevraciame kým sa nedostaneme na jej druhý koniec. Týmto sa na nej vytvorí špirála. Zásadne ju netočíme vo vzduchu, aby sa cesto nepretrhlo.
  3. Pečieme v horúcej rúre 20-25 minút do chrumkava. Ak pridáte viac masla, budú ešte krehkejšie.