Foto: nyja
Za málo peňazí veľa muziky! Tak by sa dali charakterizovať tieto doma upečené pivné rožky, v ktorých navyše nemáte žiadne chemikálie ako prídavky na Zobraziť celý popisZa málo peňazí veľa muziky! Tak by sa dali charakterizovať tieto doma upečené pivné rožky, v ktorých navyše nemáte žiadne chemikálie ako prídavky na lepšie kysnutie, na predlžovanie trvanlivosti... Aj tak by ste ich tam darmo pridávali, keďže rožky sú také dobré, že idú "nadračku" :-)
porcií
príprava
na 210/180 °C
Postup
-
1
Odvážime všetky múky a zmiešame ich v jednej mise. Do menšej misky vlejeme polovicu mlieka, pridáme cukor a rozdrobené droždie, dobre vymiešame lyžičkou a pridáme 2 - 3 PL múčnej zmesi, premiešame a necháme zakryté 20 minút kysnúť. V pive rozmiešame sladenku a nalejeme do misy na múku, môžeme pridať aj zvyšné mlieko. Všetko zhnetieme rukou, aby múka nasala tekutiny. Zakryjeme utierkou a necháme stáť. Po 20 minútach (alebo po 30 min) pridáme k múke vybehnuté rozpustené droždie a znova len tak rukou v mise trocha prehnetieme. Túto nahrubo prehnetenú zmes vložíme buď do misy robota alebo nádobky domácej pekárne. Pridáme ešte žĺtok, olej a soľ a necháme vymiesiť jemné cesto. Necháme ho vykysnúť 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto rozkrájame na 12 rovnakých kúskov, sformujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a 10 minút ich necháme tak.
-
2
Potom postupne bochníčky rozvaľkávame na tenšie placky, no na jednej strane necháme trocha hrubšie
-
3
Placku zmotáme od hrubšej strany a tento útvar môžeme o dosku pekne vyšúľať do tvaru rožka, ktorému sa hovorí pivec - na koncoch má špic. Ja som to nerobila, lebo môj muž má také vrtochy, že tie špice na koncoch neznáša. (Ja ich mám rada, tak občas ich urobím tak, ale potom musím počúvať tirády ). Rožky dáme na plech s PNP. Môžeme, ak chceme, zahnúť do oblúčika.
-
4
Pečivka potrieme olejom a dáme na plechoch do rúry zapnutej na minimálnu teplotu (do 50 °C) kysnúťešte 15 - 20 minút. Nie viac, aby neprekysli. Na spodok rúry dáme kastról s horúcou vodou, čím imitujeme kysáreň :-D Bielok, čo nám zvýšil, rozšľaháme s 1 PL mlieka. Plechy z rúry povyberáme a teplotu rúry nastavíme na 200 - 210°C. Pečivká ponatierame bielkovou zmesou, posypeme soľou a rascou, prípadne semienkami, aké máme radi.
-
5
Plechy šupneme dnu, priestor rúry vysprejujeme vodou a necháme ich 10 minút piecť. Potom prepneme rúru na horkovzdušné pečenie a necháme upiecť dozlatista. Po vybratí z rúry kladieme na mriežku, znova ich posprejujeme a necháme vychladnúť.
-
6
Kto nechce šúľať rožky, môže formovať žemličky. Taktiež ich môžete po vybratí z rúry pomocou maslovačky ponatierať studeným mliekom. Budú sa trocha lesknúť.
-
7
Uskladniť ich môžete zabalené v utierke v nejakom uzavretom priestore. Ak ich na druhý deň budete jesť, len ich trocha postriekajte vodou , dajte na 5 - 6 minút do rúry a znova budú ako po upečení.
@Frezia , @Denyany , @Ancicka ďakujem... @Frezia , vyskúšaj ich, veď na týchto sa nemá čo pokaziť. Síce nepoznám tie bezlepkové múky, ale to už zas poznáš ty, takže pivo či mlieko dávaj opatrnejšie, aby konzistencia bola vhodná. Nech sa ti podaria ;-)
@Afatagaa áá :-D :-D ja som z teba dostala záchvat smiechu :-D A nemyslím, že by si bola mantavá ;-) asi skôr bojazlivá. Minule som pri chlebe písala o sladenke - tam je obrázok balenia. Je to z jačmenného sladu, obsahuje to enzýmy a slad... dáva sa toho tak 1 KL. Kúpila som to v predajni zdravej výživy.
nazvime veci pravym menom: som viac leniva ako bojazliva :-), v kazdom pripade som rada, ze som ta pobavila a dakujem za odpoved
si zabila :-)))))))
@Vieraa , @Aroooo ďakujem za pochvalu, sladenku nahraď medom, ale rovnocenná náhrada to nie je, lebo tam chýbajú enzýmy a ten slad... Enzýmy sa podieľajú na fermentácii tiež, ale kým si zoženieš tú sladenku, tak skús s tým medom... aspoň tú sladivosť dodá . V mede síce enzýmy sú tiež, lenže iné ako v nakvasenom slade. Sladenku zháňaj v potravinách zdravej výživy. Soľ je obyčajná morská hrubozrnná kúpená v Kauflande.
cojeto.superia.cz/jidlo/sladenka.php...
Kati, silně se mi kouše noťas, tak jen ve zkratce - poku nemáš sladěnku, tak podle mě melasa nemůže uškodit, zvlášť, když ji máš ozkoušenou. Uvidíme co na to @Nyja. Pamatuji doby, kdy stála pár korun, teď jsem málem vypadla z kalhot, když jsem viděla cenu. Nejen sladěnky, bo mouky, semínka apod. - suroviny pro domácí tvoření jsou teď někde na nebesích. Jsi šikulka, určo to vyřešíš. Krásné odpoleden přeji!
Ďakujem
Melasa sa vyrába z repného cukru alebo trstiny... je to v podstate odpadový produkt, ale plný minerálov a vitamínov. Tiež ju občas používam.
Sladenka je vyrobená z nakvaseného jačmenného sladu, tiež obsahuje vit. + miner., ale aj enzýmy, ktoré pomáajú štiepiť polysacharidy... tiež je to sladivé ako melasa, ale nemá to tú príchuť ... Proste trocha iné. Kým si zoženieš sladenku, skús to s medom, prípadne skús aj melasu. Asi bude cesto trocha tmavšie. No a čo? Neviem, odkiaľ si, ale ja som ju kúpila na Groslingovej v tej predajni so zdravou výživou. Stálo to cca 2,5 € ...a vlastne aj tú melasu mám odtiaľ... Tak pohodové pečenie :-)
Darinka, kľudne upeč, nesoľ zvrchu a daj po vychladnutí do mrazničky. No a podľa potreby budeš vyberať ;-)
@Kukulienka71 , ďakujem :-) Aj ja to tak robím, vidím fajn recept, napíšem na papier, potom ho stratím a za rok ho nájdem v dákej knižke ako záložku :-D alebo uložím niekam do dákeho priečinka s receptami a potom ho aj tak medzi nimi nenájdem... Asi v počítači mám horší binec ako v receptových zošitoch... Chcelo by to dáky zlepšovák... :-) Ale tu na Vareche je to ok, ten chlapík, ktorý tvoril túto elektronickú kk musí byť šikovný ITčkár :-)
Keď budeš mať čas, potom skúsiš predsa ;-)
Ničím som neposypala, všetko ostatné som dodržala, pripájam foto a dakujem za výborný recept!
@Veronika , ty si žena činu :-D Tým, že si dala cesto do chladničky, si svojim rožkom pridala ďalší bonus ! Akurát čítam knihu od Petra Reinharta a on toto kysnutie v chlade veľmi propaguje. Verím, že raňajky boli bezvadné ;-) Pekný deň ešte ...
ďakujem Marienka :-) potešilo ma, že ti chutili ;-) Pekný deň!
Teda keby som ich mala obodovať, tak ti, Sovka, dám 10/10 ... Vyzerajú krásne, proste dokonalý home made rožok ! Verím, že ti recept padne na úžitok a teším sa :-)
ahojte obidve :-) @Fr ézia i @Fr ezia68 ...zlaté :-)
ahoj,Tiginko, potešila si ma, že si rožky vyskúšala a dala sem fotku :-D Najdôležitejšie je, že rožky chutili. Tvar dotrénuješ :-) a možno si len mala trocha redšie cesto, ak ti trolinka prekysli v tomto horúcom počasí. Gratulujem ti, krásne si ich zvládla :-)
Veronika pozdravujem. Zaujima ma to chladnickove kvasenie. Mam si vytvarovat rohliky a dam ich do chladnicky. Ale prosim Vas na ako dlho.. dakujem za odpoved..