Chrumkavé pivné rožky (fotorecept)

Autor receptu: nyja

Za málo peňazí veľa muziky! Tak by sa dali charakterizovať tieto doma upečené pivné rožky, v ktorých navyše nemáte žiadne chemikálie ako prídavky na lepšie kysnutie, na predlžovanie trvanlivosti... Aj tak by ste ich tam darmo pridávali, keďže rožky sú také dobré, že idú "nadračku" :-)

14 ks
porcií
2 minút
príprava
15 - 17 minút
na 210/180 °C

Postup

  1. Odvážime všetky múky a zmiešame ich v jednej mise. Do menšej misky vlejeme polovicu mlieka, pridáme cukor a rozdrobené droždie, dobre vymiešame lyžičkou a pridáme 2 - 3 PL múčnej zmesi, premiešame a necháme zakryté 20 minút kysnúť. V pive rozmiešame sladenku a nalejeme do misy na múku, môžeme pridať aj zvyšné mlieko. Všetko zhnetieme rukou, aby múka nasala tekutiny. Zakryjeme utierkou a necháme stáť. Po 20 minútach (alebo po 30 min) pridáme k múke vybehnuté rozpustené droždie a znova len tak rukou v mise trocha prehnetieme. Túto nahrubo prehnetenú zmes vložíme buď do misy robota alebo nádobky domácej pekárne. Pridáme ešte žĺtok, olej a soľ a necháme vymiesiť jemné cesto. Necháme ho vykysnúť 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto rozkrájame na 12 rovnakých kúskov, sformujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a 10 minút ich necháme tak.
  2. Potom postupne bochníčky rozvaľkávame na tenšie placky, no na jednej strane necháme trocha hrubšie
  3. Placku zmotáme od hrubšej strany a tento útvar môžeme o dosku pekne vyšúľať do tvaru rožka, ktorému sa hovorí pivec - na koncoch má špic. Ja som to nerobila, lebo môj muž má také vrtochy, že tie špice na koncoch neznáša. (Ja ich mám rada, tak občas ich urobím tak, ale potom musím počúvať tirády ). Rožky dáme na plech s PNP. Môžeme, ak chceme, zahnúť do oblúčika.
  4. Pečivka potrieme olejom a dáme na plechoch do rúry zapnutej na minimálnu teplotu (do 50 °C) kysnúťešte 15 - 20 minút. Nie viac, aby neprekysli. Na spodok rúry dáme kastról s horúcou vodou, čím imitujeme kysáreň :-D Bielok, čo nám zvýšil, rozšľaháme s 1 PL mlieka. Plechy z rúry povyberáme a teplotu rúry nastavíme na 200 - 210°C. Pečivká ponatierame bielkovou zmesou, posypeme soľou a rascou, prípadne semienkami, aké máme radi.
  5. Plechy šupneme dnu, priestor rúry vysprejujeme vodou a necháme ich 10 minút piecť. Potom prepneme rúru na horkovzdušné pečenie a necháme upiecť dozlatista. Po vybratí z rúry kladieme na mriežku, znova ich posprejujeme a necháme vychladnúť.
  6. Kto nechce šúľať rožky, môže formovať žemličky. Taktiež ich môžete po vybratí z rúry pomocou maslovačky ponatierať studeným mliekom. Budú sa trocha lesknúť.
  7. Uskladniť ich môžete zabalené v utierke v nejakom uzavretom priestore. Ak ich na druhý deň budete jesť, len ich trocha postriekajte vodou , dajte na 5 - 6 minút do rúry a znova budú ako po upečení.