Nakladaný chren

Chren do chladničky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Môj obľúbený trhovník ma každý rok zásobuje chrenom a vraví, že donesie na trh najskôr v septembri. Lebo chren na zimu sa má kopať v mesiacoch, ktoré končia na "r" . A hoci už skôr bol v ponuke na trhu, kúpila som až teraz a dnes som si pri strúhaní poplakala :-)

60 minút
príprava

Postup

  1. Nepíšem množstvá, kto kúpi chren, ten si urobí nálev podľa vlastnej chuti. Do studenej vody som pridala cukor, po rozpustení trocha soli, potom ocot a postupne som ochutnávala, až mi chuťove vyhovoval. A potom som začala čistiť chren.
  2. Pri čistení sú oči v pohode, chren umyjem, vysuším a nakrájam na menšie kúsky, aby môj staručký robot ETA mal silu ho postrúhať. Mám síce aj nový robot, ale ten necháva viac odpadu a na ETU nedám dopustiť.
  3. Teraz nastáva horšia fáza prípravy chrenu... Na lodžiu si pripravím fľašky, nálev a misku, do ktorej budem dávať nastrúhaný chren.
  4. Nasadím si rúško a veľké slnečné okuliare a postupne plním robot. Len som sa modlila, aby nevypovedal službu, lebo má asi 25 rokov. A prerušiť takú aromatickú prácu som nemala záujem. Už pri strúhaní citlivé oči začali štrajkovať, ale veď pre dobro veci nech len vydržia niečo, nie? A to som už prestala fotiť, tak pridávam fotku čarokrásnej jesene, možno niekoho poteší ?
  5. Po dostrúhaní chrenu som robot neodkrývala, ale išla na lodžiu, kde sklá dokorán otvorené a s natiahnutou rukou čím ďalej od očí som robot otvorila, nastrúhaný chren nasypala do misky a odbehla do izby, nech prvá sila vyprchá mimo mojej nosnej sliznice a očí. Potom som naliala nálev a dolievala podľa potreby. Pritom som robila divadlo dvom debatujúcim, ktorí s nákupom sa zastavili presne pod lodžiu :-))))). Oči slzili, lebo som očistila v kuchyni strúhadlo od chrenu, aj misku od robota , veď škoda každého strúhaného... a výsledok :-).
  6. Jednu fľašku dostane sestra, druhú dobrá susedka, ktorá ma pár rokov zásobovala cesnakom, ale už roky nedovolia pracovať v záhrade, tak postupne vraciam, čo som dostala. V chladničke vydrží aj rok a chren nedávam do zaváranej cvikly, ale až pri konzumácii pridávam čerstvý. Tak všetkým príjemnú nedeľu a dobrú chuť k obedu :-).