Chocolate Truffles I

ethanel - fotkaethanel, 19. apríla 2012
Chocolate Truffles I
Foto: ethanel

Moje obľúbené k Champagne alebo ku káve ak viem že máme návštevu vždy ich pripravím čerstvé.

60
porcií
60 minút
príprava
540 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
160 ml
35 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Tak ako som už spomenul pri recepte chocolate mousse základom je vždy dobrá surovina čiže kvalitná. Hlavne na čokoládové pochúťky. Základ je dobrá čokoláda a hlavne jej spracovanie, čokoládu roztopíme nad parou ,, nie vo vodnom kúpely ak ju prehrejeme tak sa zhrčkuje a môžete začať odznova ,, miska by sa nemala dostať do kontaktu s vodou ... pridajte do misky dve PL vlažnej vody a potom nasekanú čokoládu. Miešajte až do rozpustenia, malo by to trvať asi tak 8minút.

  2. 2

    Základom francúzkych truffels je ganache, do rozpustenej čokolády pomali prilievajte smotanu a stále miešajte až vám čokoláda nevsiakne smotanu, táto zmäs sa volá ,, GANACHE ,, takto pripravený granache odstavte, misku odložte na stranu a nechajte ganache oddýchnuť asi tak 20 minút. ,, nezabudnite misku vybrať z parného kúpeľa ,,

  3. 3

    Po 20-30 minútach opäť privedieme vodu k varu, stiahneme a jemne zahrejeme GANACHE a keď zbadáme že sa začína topiť pridáme maslo a jemne ho vmiešame. Keď je maslo dobre vmiešané prelejeme celú zmäs do misky a necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky asi na 8-12 hodín. Kludne si mozete dochutit cokoladu pred chladenim cognac-kom, rumom, tia maria likerom alebo akymkolvek likerom po ruke.

  4. 4

    Výroba Truffels .... Misku vyberieme z ladničky, do jednej misky si nasypeme kakaový prášok, do daľšej zelený čaj Matcha. Na vyberanie čokolády môžete použiť kávovú lyžičku s ktorou budete čokoládu zoškrabovať a potom tvarovať v dlaniach alebo použite vykrajovačku na melón. Najprv si pripravte Truffels obalované v kakaovom prášku a neskôr v prášku zo zeleného čaju čo ale nie je podmienkou. Skladujeme ich v chladničke a spotrebujeme do 5tich dní alebo ich môžeme dať zmraziť a vybrať hodinku pred podávaním. Ak ich budete mraziť tak do misky alebo nádobky ich ukladajte vo vrstvách ktoré bude oddelovať papier na pečenie. Čas varenie 540 minút je správny ak si vyrátate minimálnu dobu chladenia čokolády pred spracovaním 60x90 Takže prajem príjemnú zábavu a odporúčam podávať určite k Champagne tak ako to majú radi vo Francúzku no kľudne podávajte aj ku káve.

    Chocolate Truffles I - obrázok 4

Diskusia k receptu

hahaias
Ethanel - keď som videla recept bolo jasné že je od Teba. Dobrý nápad a takúto čokoládu robím aj ako plnku. Horké čokolády mi chutia a čím viac % tak lepšie. Ukladám do KK a vyyskúšam.
1x saka
afataga
som rada, ze si pridal tento rcp, lebo tu podobne uz boli, ale s malinami, bielou cokoladou a pod. ale ja mam rada prave taketo, inak roztopenu cokoladu so smotanou pouzivam na cokoladove kolaciky ako polevu, nevedela som ako sa to vola :-)
valeri
s horkou čokoládou :-)) .... môže byť :-))
ivocka5
no wau :-) prášok zo zeleného čaju asi nezoženiem, ale postačia mi aj tie kakaové :-) rada by som videla ako vyzerajú v reze :-))) uvidím síce tie moje, ale neviem, či sa mi podaria také krásne ako tebe :-)))
monzet
No čo povedať....Fantázia,aj fotky,aj truffles...
ethanel
@monzet @valeri @afataga @hahaias @ivocka5 doplnim recept o jednu vetu a to kludne pridajte aj ochucovadlo ako je cognac, rum, tia maria alebo akykolvek liker niekedy cokoldu rozdelim do dvoch misiek a kazdu ochutim niecim inym, ked robim dvojitu davku tak mam 4 rozne verzie jedna je vzdy tato originalna.
sladkacokolada
úplne nádherné, aj zelené, aj hnedé, krásne a musia chutiť božsky. @ethanel keď rozpúšťaš čoko, naozaj tam dávaš dve lyžičky vody? myslím priamo do čokolády?
tatranka
Ja sa teším,že som žiačkou tejto vysokej školy vareškárskej,ktorú vedie @ethanel. xixixi
Ohromné recepty,ohromné servírovanie,ohromné foto,príjemne a múdre sprievodné slovo.Vieš,ako sa vraví,kto umí,ten umí. tlieskam.

ethanel
@sladkacokolada mozes aj nemusis ;-) do misky das vlaznu vodu a potom cokoladu ale nieje podmienka no ja som bol tiez prekvapeny ale absolvoval som kurz o spracovani a vyrobe cokolady bol to celodenny kurz s francuzkoupani ktora pracuje s cokoladou cely zivot a vyraba z nej tusim vsetko, tu v Bath kde zijem ma vyrobnu spojenu s kaviarnou a obchodikom a priamo pre tvojimi ocami spracuvaju cokoladu a vyrabaju vsetko co si zmyslis, tak som sa spytal ci by som nemhol stravit jeden cely den v jej pritomnosti a naucit sa co to o spracovani a vyrobe. Mal som stastie ze povedala ano :-D
ethanel
@tatranka toto bol najkrajsi kompliment co som kedy dostal @- }-- vazim si to a hlavne od starsej osoby ktora vari a pecie cely zivot a urcite by som sa mal co od nej ucit ;-)
sladkacokolada
@ethanel tak to ti fakt v dobrom závidím, taký kurz čokoládový by som veľmi chcela, no tu je to zložitejšie ako som si myslela. Ja som sa zasa náhodou stretla s nošou výbornou cukrárkou (skoro som odpadla), aj mi sľúbila kurz na pralinky, no nezohnala som ďalšie účastníčky. Tak sa musím učiť takto cez písmenká. Niekde som čítala, že do čokolády sa voda nesmie ani prsknúť, preto ma zarazili tie dve lyžičky. A ďakujem za odpoveď.
ethanel
@sladkacokolada ak stym nemas dobru skusenost nepridavaj nieje to podmienkou ja vzdy vyskusam nieco nove ale nie v plnych pomeroch a ak sa podari spravim plnu davku. Vodu pridala len do Truffels do praliniek som ju nevidel pridavat. Skus pouzit polovicnu davku receptu
ethanel
A uvidis ako sa podaria a budu chutit, ale ak preferujes stary postup rozpustania ostan pri nom predsa niekedy nieco nove nemusi byt dobre pre kazdeho. ;-)
cica2
wau, už je tu receptík, teším sa :-D Perfektný, lákavý a krásny recept ako všetky! :-)...a to foto, nádhera!!!
ethanel
@cica2 ved som vravel, najdem si cas a pridam tak vcera ked som sa v noci vratil z prace ma napadlo ze som nieco slubil Yvett, tak som to urobil v noci uz len preto ze som ti to slubil co najskor ;)
cica2
@ethanel velmi si to vážim, si milý a ďakujem! :-) ...moji chlapi, budú mať sviatok a kedže, velmi majú radi horkú a hlavne kvalitnú čokoládu, tak ma to láka urobiť. Ale urobím, teda obalím ich len v tom kakaovom prášku, lebo u nás prášok zo zeleného čaju, zrejme nedostať. Tak ak sa mi vydaria ( teda dúfam) tak potom napíšem a ak budú aspoň troška k svetu, priložím aj foto ;-)...dúfam že to moji tu nečítajú, lebo moje plánované prekvapko, bude potom v čudu, hi hi :-)
pikolko
Krásne to vyzerá tu sa potvrdzuje pravidlo,,v jednoduchosti je krása.Chuť bude určite výborná veď kto odolá čokoláde??!Len ich budem tiež robiť bez zeleného čaju.Musím ti povedať,že teba poslalo samé nebo,lebo podeliť sa s takýmito receptmi nedokáže hocikto,len človek s dobrým srdcom Ďakujem že si a držím palce aby ti to vyšlo s tou reštikou
janger
Krasne trufle! A ako fajn, ze nas zoznamis aj s takymi surovinami, ako napriklad prasok Matcha. Vobec som o tom nevedela, hoci je to dostat dostat aj tu. Je to na tych trufloch aj pre chut, alebo je to viac z estetickeho hladiska? Myslim, ze by to mohlo sluzit aj ako prirodne farbivo, napriklad na zafarbenie marcipanu...
jerica
Perfektnééé, vzdychám a vzdychám, dobrovolne sa priznávam, určite to robiť nebudem , ale taááák by som si to dala , musím si otvoriť bombonieru a ukľudniť chuťové kanáliky:-) Ja som sladkočokoládová.
ethanel
Dakujem za vaše milé komentíky.
@ pikolko nesmierne si vážim Váš názor a komentár.
@ janger k čaju Matcha ... Špeciálna Matcha na varenie je ideálnou ingredienciou pre kreatívne varenie. Je vyrobená z najčistejších listov Tencha rozomletých na jemný prášok, čo robí Matchu excelentnou ingredienciou na použitie v kuchyni. Môžete z nej vyrobiť napríklad Matcha koláče, čokoládu s príchuťou Matche, zmrzlinu, kokteily či delikátne Matcha latte. Ja ju používam dosť často.
ethanel
@jerica preco by ste to nerobili veď to jednoduché a pre Vás určite, veďa sa stačí pozrieť na vaše recepty a kuchárske umenie.
janger
@ethanel , dakujem za radu. Uz som si nieco o tom vyhladala na internete, lebo som bola zvedava... Ta matcha je vlastne z takej kamelie (camellia sinensis), co spominas aj v tvojom recepte 'Meringue z kamelie'. Tieto trufle zarucene skusim spravit, lebo nie su az take narocne na pripravu. Aspon s kakaovym praskom, a ked kupim matchu, tak aj s tou...
cica2
@ethanel ešte sa chcem opýtať, keď budem dávať smotanu, tak môžem dať studenú, či radšej izbovej teploty?....mne sa to určite zrazí... preto sa radšej ešte pýtam ;-)
ethanel
@cica2 akurat som dorobil novu davku a je v ladnicke a puzil som izbovu teplotu, nezlakni sa ked zacnes pridavat smotanu a cokolada zacne hustnut, stale miesaj aby sa ti nezacala varit alebo hrckoviet tiez som sa bal ked som to robil prvy krat ;-) ta moja je teraz v ladnicke uz asi 3 hodiny a je krasne leskla a cista. Dufam ze sa ti podari a daj vediet cez FB aby som nezabudol dnes som pridal pomarancovy liker &:-D
cica2
@ethanel velmi pekne ti ďakujem za skorú odpoveď a aj radu :-)...no, nemohla byť radšej tá tvoja čokoláda, už v mojej chladničke? :-))....ja mám vždy obavy, keď idem robiť niečo nové a či sa mi to vlastne podarí, hmm uvidíme....a pomarančový likér? Tak to sa už teším :-D Môj obľúbený je Malibu, ale pomarančový by som tiež rada ochutnala :-) Prajem krásny večer a ešte raz ďakujem, potom napíšem ;-)
cica2
Ahoj @ethanel tak podarilo sa mi, a večer budem robiť guľky, velmi pekne ti ďakujem za recept a rady, bála som sa že sa mi to zrazí a vyšlo mi to :-D Dávam foto a večer alebo zajtra, vložím už hotový výsledok :-D

Takže už to putuje na 10hod. do chladničky :-))...ináč už teraz to chutí úžasne, musela som obliznúť, hi :-))



cica2
ups, opravujem, nie guľky ale Truffels!!! :-))) Júúúj mám radosť a potom píšem zle :-P Prajem krásny dník :-)
havino
och , moje milované Truffles , kupujeme ich v Rakúsku, roztápajú sa na jazyku, @ethanel , ty si umelec, každý tvoj recept čítam s obdivom a poklonou zároveň, si neskutočne šikovný,teším sa na ďaľšie tvoje recepty, ukážkové, nádherné a aj zložité pre mňa,ale rada prečítam a pozriem
@cica2 , ty si macherka, odvážlivá kucharôčka, šikovná
ethanel
@ cica @ super, krasna hladka a leskla uz som videl fotecky mas ich krasne a este aj ta fotka co si mi poslal .... gratulujem
cica2
jééj už sú tvoje receptíky späť :-D A ešte raz ti velmi pekne ďakujem za tvoj receptík, konečne originálne Truffles, sú výborné a dávam foto aj sem, ako sa mi vydarili, síce nie sú rovnaké, ale na druhykrát vyjdu určite lepšie :-)) Takže tento recept vrelo odporúčam!!! Ešte mi prosím ťa, poraď ako ich obaľuješ, lebo ja tie kakaové nemám tak pekne hladké ;-) @ethanel a ďakujem :-))



cica2
júúj blbne mi net, tak mi to odoslalo 2x, pardon!
adkas
excelentneeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!
ethanel
Myslis tieto ? Normalne ich obalujem v miske a potom dotvarujem v rukach a nakoniec este raz do kakaoveho prasku a trocha oklepem pretoze nemam rad na nich priliz horku chut kakaoveho prasku :)



cica2
áno tieto kakaové :-))...no, tiež som ich tak robila a moje nie sú také pekné, asi som mala viac oklepať :-)
sladkacokolada
moj druhý pokus na Truffles sa vydaril, ďakujem za recept, možeš pozrieť moju prvotinu v mojom recepte na orechové rezy máčané, tam som pridala foto Truffles



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia