Chlieb zo Sicílie /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 9. septembra 2012
Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/
Foto: pusta

Tento chlieb sa robí na Sicílii, je mäkkučký, nadýchaný, ľahučký, pórovitý s okami pripomínajúci koláč. Príprava je trošku pracná, ale výsledok je famózny. Používa Zobraziť celý popisTento chlieb sa robí na Sicílii, je mäkkučký, nadýchaný, ľahučký, pórovitý s okami pripomínajúci koláč. Príprava je trošku pracná, ale výsledok je famózny. Používa sa ako príloha k mäsám na šťave, k rôznym ragú, k polievkam, samostatne s maslom alebo len tak. V našich podmienkach je výborný ku gulášom, perkeltom, s rôznymi nátierkami ,ako príloha k šalátom a rôzne upravenej zelenine. Je to mimoriadne chutný chlieb, vrelo odporúčam vyskúšať.

8 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 190 ventilátor °C

Suroviny

250 g
250 g
50 ml
50 ml
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
200 ml
3 PL
1 ks na potretie chleba
2 PL zmiešať s vajjcom - na potrtie
15 g
podľa potreby na posypanie
300 g




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala obe múky, pridala som soľ a premiešala.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som sušené mlieko a opäť premiešala.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si med.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Odfotila som sušené mlieko, ktoré som použila.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    V hrnčeku som zmiešala plnotučné mlieko a sladkú smotanu, pridala som med a na miernom ohni som zahrievala, až sa med rozpustil. Do vlažnej medovo-mliečnej zmesi som namrvila čerstvé droždie a nechala vykysnúť kvások - asi 15minút.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    V múčnej zmesi som spravila jamku, do ktorej som dala predcesto, ktoré som zamiesila už v predvečer a ráno som ho nechala po vybratí z chladničky zohriať pri izbovej teplote 2 hodiny.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som jogurt, použila som náš biely zvolenský, ale môžete použiť miesto neho rovnaké množstvo kefíru alebo cmaru, tiež zohriateho na izbovú teplotu.Recept na Predcesto na pečenie chleba som vložila dnes. http://varecha.pravda.sk/recepty/predcesto-na-pecenie-chleba-fotorecept-/31328-recept.html

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som vykysnutý kvások a olej, ja som použila slnečnicový olej. Kto by chcel použiť Hroznový olej, prikladám link http://www.harmonylife.sk/index.php/bioobchod-pr%C3%ADrodn%C3%A9-panensk%C3%A9-oleje/hroznov%C3%BD-olej-750ml.html Ja som lepok nemala, ani sa mi nepodarilo zistiť, kde sa dá kúpiť.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Všetko som rukami dôkladne spracovala na hladké, pružné cesto, až sa začali tvoriť pľuzgieriky. Spracováva sa trošku ťažšie - asi 15 minút, je trošku lepivé. Povrch cesta som posypala múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple nakysnúť do dvojnásobného objemu 1 a 1/2 hodiny. Cesto sa dá spracovať aj v pekárničke v poradí vykysnutý kvások - jogurt - predcesto -sušené mlieko - lepok - olej - múka - soľ.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerá vykysnuté cesto po 1 a 1/2 hodine, Vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, znovu som ho dôkladne prepracovala a riadne ponaťahovala.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Vytvarovala som z neho valec a bez dalšieho kysnutia som s ním ihneď pracovala dalej, aj ked trošku lepí, je pružné a dobre sa s ním pracuje. Rozdelila som ho na 8 približne rovnakých dielov.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Dlaňami som ušúľala z každého dielu asi 50 cm dlhý šúľok.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Oba konce šúľku som uchopila rukami a stáčala som ho postupne k sebe v protismere.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    Vznikol tvar ležatej osmičky.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 14
  15. 15

    Tieto "osmičky" som poukladala na plech vystlaný teflonovou fóliou dalej od seba, ešte nakysnú.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 15
  16. 16

    V hrnčeku som rozšľahala 1 vajce s 2 PL mlieka potrela som 2x "osmičky" cesta. Ak sa použije len samotné vajce, pri pečení sa ľahko pripáli.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 16
  17. 17

    Povrch som posypala svetlými sezamovými semienkami, pre lepší efekt môžete kombinovať aj s čiernymi sezamovými semienkami. Chlieb som vložila do trúby vyhriatej na 50 stupňov C na 10 minút, aby ešte nakysol.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 17
  18. 18

    Potom som zvýšila teplotu trúby na 190 stupňov C a piekla som 15 minút so zapnutím pečenia na ventilátor, až dostali peknú zlato-hnedú farbu. Nechala som chlieb vychladnúť na mriežke.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 18
  19. 19

    Takto vyzerá chlieb zblízka. Postup je síce trošku pracný a časovo náročný, ale nie je zložitý, len som ho podrobne rozpísala.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 19
  20. 20

    Pri rozlomení je ľahučký, nadýchaný, krásne pórovitý s veľkými okami. Cesto je lepšie spracovávať ručne, lebo sa do neho vženie viac vzduchu a je oveľa kyprejšie, než ak sa spracuje v pekárničke. Je to neskutočne chutný chlieb, vynikajúcej chuti a tá námaha sa oplatila.

    Chlieb zo Sicílie  /fotorecept/ - obrázok 20

Diskusia k receptu

baty
Vyzera perfektne, len neviem kde zozeniem lepok s tym som sa este nestretla.
tedko
A je to diétne keď je to v kolonke zdravie a diéty,ja myslím že nie a je tu takých receptov veľa......................
pusta
@baty , u nás som veru nezistila, kde sa dá kúpiť, ale v Maďarsku určite áno. dakujem za uznanie, teší ma to.
pusta
@tedko , ja myslím, že áno, pokiaľ sú deti a vegetariáni medzi diétami. nevidím ani jediný dôvod, pre ktorý by to nemohlo byť.
izabella929
krásny recept, ktorý aj ja mám, len som nemala príležitosť ho sem pridať, ale keďže si ho už pridala, urobila si mi radosť.-))) krásne sa ti vydaril..) parááda...
pusta
izabella929, myslela som si, že len ja mám tento recept :-),ale potešila si ma. dakujem ti veľmi pekne za uznanie, si milá.
afataga
fiha, krasny chlebik, co vyzera ako kolacik :-) len mas pravdu, je dost pracny, tak neviem, ci sa nan odhodlam, ale ponuknut by som sa dala :-), tiez som u nas nevidela lepok, alebo je to preto, ze som ho nikdy nehladala, mozno sa treba popytat po obchodoch
michsamant
Verim, ze tieto su fantasticke. Jogurt a med su velmi dobre suroviny do peciva. Skvely recept.
lusinkab
Presne tento chlebik som myslela :-) ja mam sice este o nieco zlozitejsi recept kde sa slimaciky davaju do chladnicky cez noc a priprava je cca 3 dni.Ked ho budem v najblizsej dobe robit tak sem hodim recept len na porovnanie kedze do toho receptu co mam ide aj iny druh muky.Ale vydaril sa ti na jednotku,tento chlieb je jeden z mojich oblubenych,stale ked som na Sicilli tak sa ho nemozem dojest a ked je este teplucky priamo z pekarne no jednoducho mnamka :-)
pusta
@afataga , síce je pracný, ale taký vynikajúci, že vynaložená námaha sa skutočne oplatí, nemohli sme sa ho dojesť. aj na druhý deň bol mäkkučký, vláčny, nedrobil sa a tá chuť sa nedá ani opísať. jednoducho neváhaj a skús.
pusta
@cica2 , a vieš, že ked som ten chlebík robila, som myslela práve na teba - dakujem ti.
pusta
@michsamant , súhlasím s tebou. ešte som nikdy predtým kombináciu medu a jogurtu neskúšala, ale teraz môžem potvrdiť, chlebík fantastický a chuť úžasná. dakujem.
pusta
@afataga , lepok v Madarsku majú určite, bežne sa tam používa pri pečení chleba. možno práve preto sa považuje madarský chlieb za najlepší na svete. u nás som sa s predajom lepku nestretla ani v obchodoch, ani v mlynoch /mlyny Grznár a iné/ a ani som jeho predaj nenašla v internetových obchodoch. ak by si na predaj lepku natrafila, prosím, daj mi vedieť. dakujem.
pusta
@lusinkab , verím, že je to tvoj najobľúbenejší chlebík, mali sme ho prvýkrát a nevedeli sme sa ho dojesť. tá úžasná konzistencia a vynikajúca a neopakovateľná chuť - zaradila som ho u nás doma medzi najlepšie. som veľmi zvedavá na tvoj recept, prosím ťa, vlož ho na varechu. to vloženie slimáčikov do chladničky na noc má svoj význam, tam ešte chlieb dalej vyzrieva a je dokonalý asi po troch dňoch zrenia. dakujem za uznanie. všimla som si, že je potrebné menšie množstvo droždia na množstvo múky a čo som nespomenula, nenadýma a nespôsobuje ani iné tráviace ťažkosti. je neskutočne nadýchaný a ľahučký, chuť úžasná...
afataga
@pusta ja mam zo Žiliny do Madarska trochu od ruky :-) ak niekde objavim, dam isto vediet
lenosko
@pusta madarsky chlieb - najlepsi na svete? ten biely vatovy ktory treba nechat 3dni stat aby sa dal aspon nakrajat? ;-) alebo nejaky iny?
marylan
ďalší skvelý recept od Teba, vyzerajú veľmi dobre, máš moje uznanie.
pusta
@leno ško, neviem aký chlieb tak nazývaš a ktovie, aký to bol chlieb, ktorý si jedol a kde si ho kúpil. treba kúpiť v Madarsku, ale nemusíš tam ísť, stačí ho kúpiť v Dunajskej Strede pod názvom Madarský domáci chlieb. nemusíš sa vôbec namáhať, ak nechceš, stačí sa spýtať tých, ktorí ho už mali možnosť konzumovať. najlepšie však vyskúšať. je to iste vec názoru. avšak vrelo ti odporúčam kúpiť tam, kde som ti napísala. v každom prípade ti dakujem za tvoj príspevok. ja ho môžem krájať ihned a nemôžem sa ho nikdy dojesť - vyskúšaj, možno ti zachutí, možno nie. každému chutí niečo iné.

pusta
@lenosko , ten chlieb som nechválila preto, že je madarský, ale preto, že je taký vynikajúci, ako som to o ňom napísala.
tatranocka
Podľa zloženia to vyzerá skôr na briošku,moja predstava o chlebe je iná.
pusta
@tatrano čka, tvarom síce pripomína briošku, ale je to chlieb. tento chlieb som videla v tv, ked ho pripravoval na Sicílii taliansky šéfkuchár Carluccio a uvádzal ho ako chlieb. sú biele chleby práve takéhoto zloženia a nepovažujú sa za pekárenské pečivo ako briošky.
pusta
@afataga , to máš fakt od ruky zo Žiliny. ak budeš taká dobrá, budem sa tešiť - dakujem ti
lusinkab
@tatranocka tento chlieb ma daleko od briosky(cesto na briosku je kysnute ale hlavnou ingredienciou je maslo a vajicka ktore v tomto chlebe nie su).Tento tzv.Pane Sicilliano je vyznamny svojim chrumkavym povrchom a vlacnym vnutrom.Tento chlieb sa vyznacuje hlavne tym,ze ako zaklad sluzi predkvasok,kysne niekolko dni a je v nom pouzita aj tzv.semolina muka ktora dava tomuto chlebu specificku chut.Recept na tradicne Pane Sicilliano a ako ho robia oni na internete najdes mhoho ale to klasicke tradicne je ich tajomstvo.Hadam o niekolko rokov sa so mnou nejaky majster pekar zo Sicilie podeli o klasicky recept.Podotykam tento chlieb som jedla nespocetne vela krat,kedze moj priatel je zo Sicilie a chodim tam dost casto pozriet jeho rodinu......a po kazdej ceste zo Sicilie v mojej batozine nemozu chybat dve veci:Chlieb a pomarance :-)
pusta
@lusinkab , vrelá vďaka za podrobné vysvetlenie. môj najlepší priateľ je šéfkuchár a asi pred hodinou sa ma podrobne na všetko pýtal a chlieb sa mu páčil. tvoje informácie mu rada doplním.
babidka
@pusta , velmi zaujimavy chlebik !Som zvedava , ako sa mi vydari a aku bude mat chut:-)) Madarsky chlieb mi sice velmi nechuti lebo ja som skor na tie "hustejsie" chleby nemeckeho typu , ale manzel ho ma rad. Do Madarska chodievame dost casto na termalne kupalisko a tak by som nemala mat problem kupit ten lepok . Ako ho najdem - teda pod akym obchodnym nazvom sa predava ? Zvykne byt pri mukach alebo pri pomockach na pecenie ?
pusta
@babidka , budem veľmi rada ak vyskúšaš, ja som bola s výsledkom mimoriadne spokojná a to bývam málokedy. madarsky sa lepok povie sikér /čítaj šikér/ a takto si ho pýtaj v obchodoch, predpokladám, že je pri múkach, neboj ochotne ti poradia a pomôžu.
babidka
dakujem @pusta ! Rada skusam nove veci a kazdy takyto recept je pre mna akasi "vyzva" aby som som sa neuspokojila s tym ,ze "uz vsetko viem , vsetko zvladam a som velmi mudra ":-))) A na Siciliu planujeme ist na buduci /alebo dalsi ?/ rok , takze chcem byt pripravena :-)
pusta
@babidka , to ma veľmi teší. môj priateľ ide na Sicíliu o pár dní, som veľmi zvedavá, čo mi povie, ked bude mať aj možnosť porovnať, lebo sa mu tiež páči.
lusinkab
@pusta popros pekne priatela :-) nech ti donesie chlebik na ochutnavku uvidis,ze sa do nho zamilujes :-)
astheart
Neznám to, ale brouzdala jsem po netu a všude píšou, že se to peče z pšeničné krupicové (tedy hrubé) mouky. Ty to máš z hladké....
pusta
@astheart , pozerala som tiež na nete, avšak ja som nenašla recept na s pšeničnou hrubou múkou, len s hladkou a extra špeciál 00 múkou, a prečítala som si aj v iných jazykoch. takýto recept pozná aj @izabella929 a @lusinkab má recept so semolinovou múkou. však daj link. dakujem ti.
pusta
@astheart , chcem upresniť, že druhá hladká múka bola pšeničná svetlá chlebová múka.
pusta
@aestheart , síce neviem anglicky, ale práve som si prečítala, že v prípade semolinovej múky vyrábanej z tvrdej pšenice, sa hovorí síce o krupici, teda hrubej múke, avšak sa mieša s jemnejšou krupicou a výslednou múkou je polohrubá múka, žltkavého zafarbenia. v skutočnosti sa nejedená o krupicu, slúži len na označenie hrubosti múky podľa veľkosti krupice, teda ide o múku. možno si mala na mysli práve toto.
frezia68
Veľmi pekný,zaujímavý chlebík :-) vzhľadom ako koláč ,nadýchaný,ľahučký...
jarunka
Ako som uz spomenula v komentari na predcesto, ja peciem podla @Tizian1cat chlebik s predcestom je vyborny. @pusta toto sa mi tiez paci, urcite vyskusam.
lusinkab
@aestheart hladka muka ktoru pouzila @pusta v tomto recepte je hladka muka 00 tzv. Farina typo 00 ktora je zakladom talianskeho pecenia....od cestovin,kolacov,chlebov az po pizzu je jemnesia ako klasicka hladka muka. Potom je muka farina di grano duro co je vyrabana z tzv.tvrdej psenice semolina.Ma zltkastu farbu a pouziva sa aj na vyrobu cous cous,cestovin,chlebov s krupicou nema nic spolocne.Tato muka ma svoju specificku chut a konzistenciu.Tento druh muky je mozne nahradit silnou alebo hrubou chlebovou mukou.Na vyrobu tochto chleba su zakladom tieto dve muky :-)
pusta
@jarunka , budem veľmi rada ak vyskúšaš tento chlebík. prosím, daj mi potom vedieť ako sa ti vydaril a či chutil. dakujem.
pusta
@lusinkab , než som sa odhodlala na tento chlebík, veľmi podrobne som si študovala zloženie, jednak aké múky sa používajú, aké je zloženie konkrétneho predcesta, ako aj ostatné použité suroviny. nebolo to práve ľahké, lebo v pôvodnom recepte majú inú vlastnú terminologiu, než ako sa používa v slovenčine, a potom som to všetko prekladala do slovenčiny. dakujem ti za veľmi podrobné, vyčerpávajúce a najmä zrozumiteľné vysvetlenie nielen pre mňa. teraz to bude jasné každému, kto použije recept na tento vynikajúci chlieb. včera som ho piekla znovu. vdaka.
lusinkab
@pusta nie je zaco,ja mam to stastie,ze mam doma mojho Sicilskeho poradcu :-) Napriklad v zahranici som mala zo zaciatku velky problem s mukou ktora je hladka,polohruba,hruba,kedze taketo pomenovania v UK nepoznaju.Potom ked som sa stretla s mojim priatelom tak mi vysvetlil co to o mukach hlavne ta typo 00 ktora je zakladom vsetkeho peceneho a postupom casu uz som si nasla svoje muky.Teraz v australii som nasla jednu znacku muk ktore su jedne z tych drahsich ale pekne potriedene podla toho na co ich chces pouzit ale 00 musim mat doma stale :-) skus ju pridat napriklad na cesto do pizze a uvidis rozdiel :-)
pusta
@lusinkab , robievam pizzu z múky 00, je to skutočne rozdiel. ešte o múkach, v nemeckých receptúrach poznajú len hladkú múku, žiadnu hrubú, či polohrubú, ev. inú. ak zapnem "prekladač na nete pri rp v angličtine, preklad nie je dokonalý. v madarčine rozlišujú všetky naše múky, dokonca majú podrobnejší výber a rozlišujú viac druhov múk ako u nás, sú dôslednejší. ale preklad nikdy nie je to isté ako znalosť a skúsenosť. obvykle sa poradím s niekam, kto to aj pozná, len nie vždy takého nájdem. vždy sa rada poradím aj s tebou, ak si nájdeš čas, lebo často to nevedia presne ani profesionálni kuchári :-)
mamatata2
Klobúk dole, krása a musí chutiť úžasne. A ešte k chlebíkom - môj otec bol z Levíc a priženil sa na "horniaky", ale vždy keď išiel na návštevu na " dolniaky" nezabudol doniesť " dobrý dolniacky chlebík" , ako deti sme sa naň veľmi tešili.
pusta
@mamatata2 , dakujem. ked som bola dieťa ja, bývali sme v ba a ak prišiel k nám niekto z rodiny na návštevu z DS a nepriniesol vynikajúci domáci biely chlieb zo súkromnej pekárne alebo doma pečený, môj otec sa s ním nerozprával. nemusel doniesť okrem chlleba vôbec nič a neskôr tento rodinný zvyk prešiel aj na mňa... tento chlebík zo icílie je vážne super a zatradila som ho medzi obľúbené.
tatranka
Krásne kúsky.Si veľmi šikovná.Poteší ma každý tvoj recept.Už je uložený.Najbližšie vyskúšam.
pusta
@tatranka , priznávam, že príprava na tento recept a preklad z originálu mi dali zabrať,ale potom to už išlo akosi samo. tvoje uznanie mi veľmi dobre padlo a teší ma. dakujem ti.
sneica
nooo....toto by som chcela dokazat aj ja....krasne ...samozrejme ukladam a urcite sa pokusim...ked naberem odvahu...:)
lusinkab
pridala som si moju emailovu adresu do mojho profilu.Tak kludne mi napis na nu a rada pomozem.Ja mam casu dost takze aj ked budes potrebovat len nieco prelozit tak mi kludne posli link s receptom a ja ti ho s radostou prelozim hlavne co sa tyka anglictiny. :-)
pusta
@lusinkab , bola by som veľmi rada. pozerala som do tvojho profilu, ale tvoju emeilovú adresu tam, žiaľ, nevidím.
lusinkab
No neviem preco to nezobralo :-( ale dala som si ju tam teraz do kolonky nieco o mne :-)
pusta
@lusinkab , napísala som ti na emeil, daj vedieť, či si ho dostala.dakujem
lusinkab
akurat som pozerala a nic nedoslo :-( je tam bodka medzi menom a cislice 04
pusta
@lusinkab , mala si pravdu, vynechala som v maili 04. napísala som ti znovu.
irenaw
hoci som tiež zaťažená na tmavé a celozrnné chleby, sú jedlá a situácie, keď sa hodí takýto chlieb. vyzerá skvele, to by sa každá návšteva potešila. okrem toho dobrá diskusia, zas som sa niečo dozvedela. ukladám s poznámkou "diskusia o múkach" :-)
byron
lusinkab, vraj chodis casto na Siciliu pozriet tvojho priatela rodinu a po kazdej ceste v tvojej batozine nemozu chybat dve veci : chlieb a pomarance. Musim sa z toho iba z chuti zasmiat. Ved Australia prisne tresta za donesenie potravin a ovocia zo zamoria.
Skor az budes zase pisat ,co do Australie nosis v batozine ,tak si pozri na TV program Customs a zistis kolkym pokutam si sa vyhla.My, ktory sme tu v Australii prezili uz nejake desatrocie a boli velakrat v zamori(overseas),tak vieme aka je prisna Australia na donesenie potravin a ovocia zo zamoria.
lusinkab
mily @byron :-) dakujem za sprijemnenie poobedia ku kavicke :-) vidis niekomu trva desatrocia aby to pochopil a niekomu si staci informacie zistit co moze a co nemoze preniest cez hranicu pred cestou.Len pre tvoju informaciu prisla som sem v marci a vsetko co sa tyka viz,co mozes priniest a nemozes som si pekne nastudovala .... ... o tom chlebe a pomarancoch som pisala pre to lebo pred tym ako som prisla sem som zila vyse 6 rokov v UK a tam take striktne pravidla ako tu nemaju .....a neboj sa ja som si za svoj kratky zivot prelietala uz dost vela kontinentov a krajin,takze co sa tyka security controls tie mam v malicku :-) na druhy krat ked si nie si o niecom isty radsej nepis nic a komentuj k receptu,nie o tom co kto nosi a kde chodi :-)
byron
Mila lusinkab, suhlasim s tebou,ale mala si to napisat inym stylom a az niekomu stacia informacie co moze a co nemoze doniest do Australie,tak nenapise taku blbost ako si ju napisala ty,ze ti v batozine nemozu chybat dve veci: chlieb a pomarance. Dievca moje, az budes v mojom veku a zit na stvrtom continente, prejst roznymi krajinami cez security controls,tak potom mozes napisat,ze to vsetko mas v malicku.Ja si to nedovolim napisat,lebo stale sa to meni,hoci som precestoval toho vela. K tvojmu receptu nemam co komentovat,viem o aky chlieb tu ide, ale nabuduce napis, ako sa zakladaju veci na pravde. Mna osobne vobec nezaujima,kto co nosi a kde chodi, ale ty si tomu dala podnet,tak som to napisal,trebars si sa urazila. A ako to chodi v UK, zil som tam nejaky rok tiez v mojom mladom veku a dnes tam zije moj syn, ktoreho dost casto navstevujem. Odkial som mal vediet,ze ty si tie veci nosievala do UK, nie do Australii. Ja som tym nemyslel nic v zlom, iba som ta chcel upozornit na to, co sa stalo mojmu kamaratovi,ze pribuzny mu dali na cestu jablka, na ktore zabudol v prirucnej tazke.Za tie jablka zaplatil 220 dolarov a nepomohli mu ziadne vyhovorky. A ten Sicilsky chlieb som mal moznost ochutnat pred siestimi rokmi na Sicilii,kde som boli navstivit svagrinu.Na buduci rok, az nam bude zdravicko sluzit,tak sa chystame zase ich navstivit, ale urcite si nedonieseme pomarance,ktore mame v zahrade a chlieb tiez by sme si radi doniesli,ale sa to neda.
lusinkab
Mily @byron ak som to trosku blbo napisala a sa ta to dotklo tak prepac.Chcela som to napisat ako sa hovori po lopate....neurazila som sa,nemam preco len vies niekedy su tu na vareche jednoducho ludia co len radi typu do druhych (a musim sa s chuti zasmiat ... a ak na buduce budes pisat .... tak mne to prislo ako take rypanie).Ano kazda krajina ma svoje kontroly,tak isto kazde airoliniie maju svoje pravidla,niekoho to vobec nezaujima,ale mozno som jeden z tych ludi co si pred cestou vsetko poriadne nastuduje,pozhana informacie cez rozne fora a ak mi stale nie je nieco jasne zavolam rovno do leteckej spolocnosti,kedze sa stale snazim cestovat bez stresov.Vies nemohol si to vediet ale v mojom predoslom komente som pisala o mukach a spomenula som tam,ze ked som zila v UK a teraz som tu,plus ked si kliknes na moj profil mam tam jednu jedinu diskusiu (bryndza v zahranici) a tam som pekne napisala,ze pred tym som zila v UK.Ked som prisla sem v mojej batozine nebola ani jedna jedina vec co by bola nepovolena ale tak ci tak ma poslali na podrobnu kontorlu,ale len preskenovali a ani neotvorili.Pred tym ako som isla sem som pozerala Border security na inernete skoro kazdy den a fakt musim uznat,ze niektory ludia co nevedia si tu nanosia vsetko mozne a este aj klamu v declaration cards. Do UK som si stale nanosila veci ci zo Slovenska alebo zo Sicilie alebo v hociktorej inej krajine som bola a sam vies,ze nie som jedina co si nosi potraviny.Doniesla by som si aj sem nejaku prerastanu slaninku alebo bryndzu ale bohuzial to nie je mozne :-( .
No a k tomu receptu,tento recept nie je ani moj ale patri pani @pusta to len medzi recou :-) . Dufam,ze zdravicko vam bude sluzit a podari sa vam tam ist opat,prajem pekny vecer :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia