Chlieb zo Sicílie /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Tento chlieb sa robí na Sicílii, je mäkkučký, nadýchaný, ľahučký, pórovitý s okami pripomínajúci koláč. Príprava je trošku pracná, ale výsledok je famózny. Používa sa ako príloha k mäsám na šťave, k rôznym ragú, k polievkam, samostatne s maslom alebo len tak. V našich podmienkach je výborný ku gulášom, perkeltom, s rôznymi nátierkami ,ako príloha k šalátom a rôzne upravenej zelenine. Je to mimoriadne chutný chlieb, vrelo odporúčam vyskúšať.

8 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 190 ventilátor °C

Postup

  1. Do misy som preosiala obe múky, pridala som soľ a premiešala.
  2. Pridala som sušené mlieko a opäť premiešala.
  3. Pripravila som si med.
  4. Odfotila som sušené mlieko, ktoré som použila.
  5. V hrnčeku som zmiešala plnotučné mlieko a sladkú smotanu, pridala som med a na miernom ohni som zahrievala, až sa med rozpustil. Do vlažnej medovo-mliečnej zmesi som namrvila čerstvé droždie a nechala vykysnúť kvások - asi 15minút.
  6. V múčnej zmesi som spravila jamku, do ktorej som dala predcesto, ktoré som zamiesila už v predvečer a ráno som ho nechala po vybratí z chladničky zohriať pri izbovej teplote 2 hodiny.
  7. Pridala som jogurt, použila som náš biely zvolenský, ale môžete použiť miesto neho rovnaké množstvo kefíru alebo cmaru, tiež zohriateho na izbovú teplotu.Recept na Predcesto na pečenie chleba som vložila dnes. http://varecha.pravda.sk/recepty/predcesto-na-pecenie-chleba-fotorecept-/31328-recept.html
  8. Pridala som vykysnutý kvások a olej, ja som použila slnečnicový olej. Kto by chcel použiť Hroznový olej, prikladám link http://www.harmonylife.sk/index.php/bioobchod-pr%C3%ADrodn%C3%A9-panensk%C3%A9-oleje/hroznov%C3%BD-olej-750ml.html Ja som lepok nemala, ani sa mi nepodarilo zistiť, kde sa dá kúpiť.
  9. Všetko som rukami dôkladne spracovala na hladké, pružné cesto, až sa začali tvoriť pľuzgieriky. Spracováva sa trošku ťažšie - asi 15 minút, je trošku lepivé. Povrch cesta som posypala múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple nakysnúť do dvojnásobného objemu 1 a 1/2 hodiny. Cesto sa dá spracovať aj v pekárničke v poradí vykysnutý kvások - jogurt - predcesto -sušené mlieko - lepok - olej - múka - soľ.
  10. Takto vyzerá vykysnuté cesto po 1 a 1/2 hodine, Vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, znovu som ho dôkladne prepracovala a riadne ponaťahovala.
  11. Vytvarovala som z neho valec a bez dalšieho kysnutia som s ním ihneď pracovala dalej, aj ked trošku lepí, je pružné a dobre sa s ním pracuje. Rozdelila som ho na 8 približne rovnakých dielov.
  12. Dlaňami som ušúľala z každého dielu asi 50 cm dlhý šúľok.
  13. Oba konce šúľku som uchopila rukami a stáčala som ho postupne k sebe v protismere.
  14. Vznikol tvar ležatej osmičky.
  15. Tieto "osmičky" som poukladala na plech vystlaný teflonovou fóliou dalej od seba, ešte nakysnú.
  16. V hrnčeku som rozšľahala 1 vajce s 2 PL mlieka potrela som 2x "osmičky" cesta. Ak sa použije len samotné vajce, pri pečení sa ľahko pripáli.
  17. Povrch som posypala svetlými sezamovými semienkami, pre lepší efekt môžete kombinovať aj s čiernymi sezamovými semienkami. Chlieb som vložila do trúby vyhriatej na 50 stupňov C na 10 minút, aby ešte nakysol.
  18. Potom som zvýšila teplotu trúby na 190 stupňov C a piekla som 15 minút so zapnutím pečenia na ventilátor, až dostali peknú zlato-hnedú farbu. Nechala som chlieb vychladnúť na mriežke.
  19. Takto vyzerá chlieb zblízka. Postup je síce trošku pracný a časovo náročný, ale nie je zložitý, len som ho podrobne rozpísala.
  20. Pri rozlomení je ľahučký, nadýchaný, krásne pórovitý s veľkými okami. Cesto je lepšie spracovávať ručne, lebo sa do neho vženie viac vzduchu a je oveľa kyprejšie, než ak sa spracuje v pekárničke. Je to neskutočne chutný chlieb, vynikajúcej chuti a tá námaha sa oplatila.