Foto: evusik
Chlieb ochutený sušenými rajčinami, naloženými v olivovom oleji, spolu s bylinkami a cesnakom... to mu dodáva unikátnu chuť :-)
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Z vody, kvasníc a štipky cukru si pripravíme kvások, keď vzíde pridáme múku, soľ a kmín a vypracujeme pevné cesto. Netreba sa s tým moc zaoberať, myslím, že aj na tomto obrázku vidieť, že to nie je dokonalé.
-
2
cesto zakryjeme viečkom, alebo fóliou a necháme do druhého dňa kysnúť. Ja som cesto zamiesila ráno, s tým, že večer upečiem, ale mali sme návštevu a cesto stálo až do druhého dňa, čiže 24 hodín.
-
3
Vykysnuté cesto vyklopíme z misky na pomúčenú pracovnú dosku a rukami roztiahneme do obdĺžnikového tvaru. Vrch posypeme nakrájanými sušenými rajčinami a pokvapkáme olejom v ktorom sú rajčiny naložené. Pridala som ešte čerstvé lístky oregána.
-
4
cesto preložíme z vrchu smerom do stredu a zo spodu do stredu, cesto rukami trochu utlačíme a zakrútime do valca... ja používam moje obľúbené "žmýkanie " čiže cesto otáčame ako keď žmýkame uterák, čím bizarnejší tvar tým lepšie... necháme na plechu podkysnúť cca 30 minút. Potrieme solenou vodou
-
5
rúru si rozpálime na 250°C a vložíme chlieb, znížime na 220°C, pečieme asi 15-20 minút. Upečený chlieb potrieme znova osolenou vodou a dáme vychladnúť na mriežku
-
6
Tentoraz som odolala a krájala som až keď chlieb vychladol
-
7
množstvo uvedených surovín je na jeden veľký chlieb alebo na dva takéto tenšie chleby (veky) ktoré my doma viac preferujeme.... jeden zjeme a jeden odložím do mrazničky... tentoraz som ale piekla s polovičnej dávky :-)
Pravidelne robím tak, že večer zamiesim, ráno pečiem. Kto ale nechá kysnúť 1-2 hod. nič sa nestane. Ale rozdiel tam určite je...
@babidka ja som tohto roku prvý krát úspešne sušila rajčiny, tak teraz skúšam ich využitie... nech sa ti darí :-)
@evusik už som podľa tvojho receptu robila jeden chlebík, bol výborný a páči sa mi aj tento čo si upiekla :-)