Chlieb, ktorý sa podarí

ajanka - fotkaajanka, 10. marca 2014
Chlieb, ktorý sa podarí
Foto: ajanka

Pečenie chleba si vyžaduje určitú zručnosť, kvalitnú múku a pár trikov, ktoré vám tento recept prezradí.

160 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
0,7 l
2 ČL
2 ČL
2 ČL
1 kocka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Urobíme kvások v troche vody, ktorú sme odobrali z celkového množstva, naliať do múky, pridať ostatné suroviny a vypracovať cesto, zakryť a nechať aspoň dve hodiny kysnúť.

  2. 2

    Potom cesto preložíme na dosku, vytvarujeme a necháme ešte 30 min. kysnúť. Rúru si dáme rozohriať na 200 stupňov aj s nádobou, v ktorej budeme piecť. A to je ten fígeľ. Ja som piekla vo vyššom pekáči.

  3. 3

    Potom vložíme chlieb do horúcej nádoby, zakryjeme a pečieme 30 minút. Po tejto dobe chlieb odkryjeme a necháme zapiecť do ružova, približne 20-30 min. Chlebík sa takto dá piecť aj v nádobách z jenského skla. Po vybratí z rúry chlieb potriem studenou vodou, zakryjem utierkou a nechám vychladnúť. Výsledok stojí zato.

Diskusia k receptu

vanilka111
chlebík vyzerá chutne,ale ak ho kvalitne vypracuješ tak pol-trištvrte hodinka na vykysnutie musí stačiť.. na pečivko aj 20 minút,keď misu prikryjem igelitom :-)
lianka
A môžem dať predhriať do rúry aj smaltovaný pekáč, nevyplúska sa?
smejkad
kvalitny smalt mozes, ja ked chcem piest zakryte, mensie dam do janskej misy, vacsie do smaltového pekaca, nezakryte zas dam na papier, rozohrejem plech a potom aj s papierom suchnem nan :-)
nech sa dari :-)
gubics
Milé Varecháčky, ako dobre, že ste vždy sa niečo nové dozviem od Vás. Vďaka.
safran
@Ajanka môžem pár otázok? do tohoto kvásku nejde mlieko? nádoba sa vymastí alebo vysype múkou? ak áno - kedy?
ajanka
@vanilka , tento chlieb si vyžaduje dlhšie kysnutie, ver mi, odrazí sa to na jeho kvalite
ajanka
@safran , mlieko do kvásku nejde, nádoba sa nevymazáva a ani nedávam na mastný papier, stačí taká odpoveď?
ajanka
@safran , múka 00 bola a aj je považovaná za najlepšiu na pečenie chleba. Neviem z akého titulu, ale ja dávam múku takú, akú práve ponúka naša špajza.
bozulka
Ked špajza neponúka inú múku , prosím,ale biela múka 00 sa používala iba na koláče,má trošku inú chuť a dnes už vieme,že spôsobuje veľa chorôb.Nič v zlom...
safran
Ajanka, takže mohol by tento recept fungovať aj s inou? je tak?
keďže tu nefungujú anotácie pod cudzím receptom, píšem TS
tibih
Ďakujem za recept,mal som úspech a dal som ho na facebook,tak sa snáď nebudete hnevať,ale nemohol som si to nechať iba pre seba :) Díky.