Foto: adina1
Vôňa čerstvo upečeného chleba je vraj tou najúžasnejšou vôňou na svete... Aj ja ju milujem, a preto často a najmä s láskou vypekám rôzne Zobraziť celý popisVôňa čerstvo upečeného chleba je vraj tou najúžasnejšou vôňou na svete... Aj ja ju milujem, a preto často a najmä s láskou vypekám rôzne druhy slaného pečiva. Jedným z našich obľúbených je aj tento možno trocha netradičný kúsok chlebíka...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g chlebová |
|
2 dl vlažné |
|
2 dl vlažná |
|
0,5 dl |
|
2 ČL morská |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
Na olejový kúpeľ: | |
1 dl |
|
3-5 strúčikov |
|
1 ČL morská |
|
1 hrsť čerstvé (oregano, bazalka) |
|
Postup
-
1
Kvasnice si namočíme na 10 min. vo vlažnom mlieku s cukrom, aby sa prebudili k životu. Potom do kvásku pridáme múku zmiešanú so soľou a rascou a začneme opatrne spracovávať cesto. Postupne si pridávame teplú vodu a miesime /buď ručne alebo hnetacími metlami/ minimálne 15 minút - cesto nesmie byť riedke, skôr hustejšie, takže vodu pridávajte pomaly podľa potreby. Cesto je vymiesené, keď sa odlepuje od strán misy. Necháme ho v zakrytej nádobe odpočívať aspoň 45-60 minút, aby poriadne nakyslo. Potom si cesto preložíme na pomúčenú dosku, znovu ho premiesime a vytvarujme z neho úhľadný bochník /takú detskú prdelku :-) /, opäť ho necháme zakryté utierkou podkysnúť tak 30 min.
-
2
Potom cesto ešte raz premiesime a rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých si vyšúľame 4 veľké šúľance s priemerom cca. 5 cm. Zo šúľancov si nakrájame asi 1 cm široké kolieska a na pomúčenej doske tvarujeme malé guľôčky /vyjde ich asi 80-90 kusov/. Guľôčky necháme chvíľu odpočívať a medzi tým si pre ne zarobíme z olivového oleja, soli, prelisovaného cesnaku a nasekaných byliniek voňavý olejový kúpeľ :-) V tejto olejovo-bylinkovej zmesi všetky guľôčky postupne vykúpeme a ukladáme /resp. hádžeme/ ich do bábovkovej formy. Naolejované voňavé guličky v bábovkovej forme prekryjeme vlhkou utierkou a necháme ich ešte asoň 15 min. odpočívať.
-
3
Medzi tým si trúbu rozohrejme na 180 st. Formu zakryjeme alobalom a šup s tým do vyhriatej trúby. Prvých 15 minút pečieme zakryté, potom alobal odložíme a dopečieme ešte cca. 20-30 minút . Tesne pred dopečením môžeme povrch potrieť zbytkom olejovej zmesi /ak nejaká ostala/. Upečený trhanec vyberieme z trúby a necháme ho vo forme vychladnúť /nedočkavci môžu konzumovať aj teplé/. Potom to celé vyklopíme na tanier a môžu sa začať trhancové hody.... Chlebové trhance sa výborne hodia napr. ku grilovačke spolu s dipom z pochúťkovej smotany, cesnaku, soli, olivového oleja a byliniek. DOBRÚ CHUŤ !!!!!!
-
4
Sušené kvasnice: 1 balenie na 500g múky
A iný tvar tu má aj @mijaita : varecha.pravda.sk/recepty/trhaci-chlieb-fotorecept/35425-...