Chlebový trhanec s vôňou byliniek fotorecept

adina1 - fotkaadina1, 11. septembra 2015
Chlebový trhanec s vôňou byliniek (fotorecept)
Foto: adina1

Vôňa čerstvo upečeného chleba je vraj tou najúžasnejšou vôňou na svete... Aj ja ju milujem, a preto často a najmä s láskou vypekám rôzne Zobraziť celý popisVôňa čerstvo upečeného chleba je vraj tou najúžasnejšou vôňou na svete... Aj ja ju milujem, a preto často a najmä s láskou vypekám rôzne druhy slaného pečiva. Jedným z našich obľúbených je aj tento možno trocha netradičný kúsok chlebíka...

10
porcií
200 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g chlebová
2 dl vlažné
2 dl vlažná
0,5 dl
2 ČL morská
1 ČL
1 bal.
1 ČL
Na olejový kúpeľ:
1 dl
3-5 strúčikov
1 ČL morská
1 hrsť čerstvé (oregano, bazalka)




Postup

  1. 1

    Kvasnice si namočíme na 10 min. vo vlažnom mlieku s cukrom, aby sa prebudili k životu. Potom do kvásku pridáme múku zmiešanú so soľou a rascou a začneme opatrne spracovávať cesto. Postupne si pridávame teplú vodu a miesime /buď ručne alebo hnetacími metlami/ minimálne 15 minút - cesto nesmie byť riedke, skôr hustejšie, takže vodu pridávajte pomaly podľa potreby. Cesto je vymiesené, keď sa odlepuje od strán misy. Necháme ho v zakrytej nádobe odpočívať aspoň 45-60 minút, aby poriadne nakyslo. Potom si cesto preložíme na pomúčenú dosku, znovu ho premiesime a vytvarujme z neho úhľadný bochník /takú detskú prdelku :-) /, opäť ho necháme zakryté utierkou podkysnúť tak 30 min.

    Chlebový trhanec s vôňou byliniek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto ešte raz premiesime a rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých si vyšúľame 4 veľké šúľance s priemerom cca. 5 cm. Zo šúľancov si nakrájame asi 1 cm široké kolieska a na pomúčenej doske tvarujeme malé guľôčky /vyjde ich asi 80-90 kusov/. Guľôčky necháme chvíľu odpočívať a medzi tým si pre ne zarobíme z olivového oleja, soli, prelisovaného cesnaku a nasekaných byliniek voňavý olejový kúpeľ :-) V tejto olejovo-bylinkovej zmesi všetky guľôčky postupne vykúpeme a ukladáme /resp. hádžeme/ ich do bábovkovej formy. Naolejované voňavé guličky v bábovkovej forme prekryjeme vlhkou utierkou a necháme ich ešte asoň 15 min. odpočívať.

    Chlebový trhanec s vôňou byliniek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým si trúbu rozohrejme na 180 st. Formu zakryjeme alobalom a šup s tým do vyhriatej trúby. Prvých 15 minút pečieme zakryté, potom alobal odložíme a dopečieme ešte cca. 20-30 minút . Tesne pred dopečením môžeme povrch potrieť zbytkom olejovej zmesi /ak nejaká ostala/. Upečený trhanec vyberieme z trúby a necháme ho vo forme vychladnúť /nedočkavci môžu konzumovať aj teplé/. Potom to celé vyklopíme na tanier a môžu sa začať trhancové hody.... Chlebové trhance sa výborne hodia napr. ku grilovačke spolu s dipom z pochúťkovej smotany, cesnaku, soli, olivového oleja a byliniek. DOBRÚ CHUŤ !!!!!!

    Chlebový trhanec s vôňou byliniek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sušené kvasnice: 1 balenie na 500g múky

Diskusia k receptu

mijaita
To se hosté budou mít, už teď vím, že tohle pečivo bude součástí podzimního stolování s přáteli ! Nádherný nápad a konecne zas prijde na radu moje teflonová forma na bábovku, lehoulinka, za 3 východní marky! A jak skvelá!
izabella929
dobrý nápad, každý si odtrhne jednu buchtu a nemusí čakať, kým niekto pokrája.-)
afataga
parada, skoda ze uz je zima na grilovanie, tak zas inokedy, aj tie co pridala linky @xyz sa mi pacia
janger
A ak je chlebik s laskou peceny...tak ako tento tvoj, tak to potom vonia domovom! Krasny je.
adina1
Veru s láskou... a tento chlebík aj s pomocou mojich malých kucháročiek. Guľôčky šúľa celá rodina :-) preto je obzvlášť obľúbený a chutí o to výnimočnejšie, keď ruku k dielu pridá aj naša dvojročná Alžbetka...
terinka55
Pekné aj pre oko, určite fantastické aj pod zub. Chválim a 5*
farbuska
Krása. Vďaka - ide do plánu. Pokazila sa mi rúra, tak keď bude v poriadku.
farbuska
Krása. Vďaka - ide do plánu. Pokazila sa mi rúra, tak keď bude v poriadku.
marianne
suhlasim, vona chleba je jedna z najuzasnejsich...tieto trhacie chleby su vyborne, clovek ma problem prestat trhat.... :-) taky podobny rcp som uz skusala a spicovy bol, tymianovy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia