Domáci chlieb

Chlebík so sušeným ovocím

Autor receptu: redakcia

Do cesta môžete zapracovať rôzne druhy sušeného ovocia, napríklad čučoriedky a višne.* Výborný je potretý maslom, s plátkom tvrdého syra a troškou džemu. Dokonalé sú z neho aj opečené toasty.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Droždie rozdrobíme do misky. Pridáme med a rozmiešame. Prilejeme 100 ml vlažnej vody, prisypeme 2 PL hladkej múky a rozmiešame. Necháme vzísť kvások.
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme muškátový kvet, soľ a všetko premiešame. Potom vlejeme kvások, 500 ml vlažnej vody a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec zapracujeme sušené ovocie nakrájané na kúsky. Hotové cesto dáme do chladničky a necháme 10 hodín kysnúť.
  3. Nakysnuté cesto vyberieme z chladničky, spracujeme a v teple necháme asi 2 hodiny kysnúť. Opäť spracujeme, vložíme do formy na chlieb a necháme 30 minút kysnúť. Po nakysnutí pečieme pri 180 °C asi 50 minút.