Chlapský tvarohový koláč fotorecept

afataga - fotkaafataga, 5. októbra 2014
Chlapský tvarohový koláč (fotorecept)
Foto: afataga

Minulú sobotu sme boli v Bratislave na koncerte Il Divo a pred tým na návšteve u kamaráta, ponúkol nás týmto vlastnoručne upečeným koláčom, preto Zobraziť celý popisMinulú sobotu sme boli v Bratislave na koncerte Il Divo a pred tým na návšteve u kamaráta, ponúkol nás týmto vlastnoručne upečeným koláčom, preto chlapský :-). Je jednoduchý na prípravu a podľa mňa veľmi chutný. Vraj mu ho pekávala mama, keď mal problém so žlčníkom, že toto bol jediný koláč, ktorý mohol jesť a vraj ho môžu aj žaludkari. Ak by sa krupica nahradila orechami alebo kokosom, bude aj pre celiatikov, aspoň si to myslím, aj keď už bude iný.

8
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
65 g
150 g
2 ČL
500 g
3 PL
1/2 balíčka
štipka
 na vymastenie pekáča
 na vysypanie pekáča




Postup

  1. 1

    Vyšlahala som 3 celé vajcia do peny, pridala som maslo a za chvíľu oba cukry. Aby som nabudúce nemusela vážiť, práškový cukor som vážila rovno do odmerky, bolo ho 280 ml, nabudúce dám menej, tak 250 bude stačiť, a to maslo to je cca 1/4 veľkého masla, gram hore-dolu. Už treba dať zohriať rúru na 200°, lebo to bude raz-dva.

    Chlapský tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do toho som dala tvaroh a krupicu, do ktorej som vmiešala PDP ( ja používam sódu bikarbónu) a štipku soli.

    Chlapský tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz to treba všetko spojiť, najlepšie lyžicou a trochu pučiť hrudky. Do tortovej formy som dala spodok papier, boky som vymastila maslom a vysypala krupicou. Cesto som dala do formy. Isto sa môžu pridať napr. hrozienka, alebo brusnice, chcela som sem dať pôvodný recepr, ktorý ani neviem, aký je starý, ale asi dosť, lebo vraj ho piekla už jeho babka.

    Chlapský tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu som dala do zohriatej rúry na 20 min., potom treba znížiť teplotu na 180°a dopiecť cca 20 min., treba si to odsledovať, koláč má byť taký hnedastý. Kto chce, môže si koláč pocukrovať, alebo dať nejakú polevu, podľa mňa netreba.

    Chlapský tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trocha jesennej nálady: hloh

    Chlapský tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kakao
Nechápem, ako súvisí hloh s koláčom…
frezia68
Páči sa mi jednoduchý koláč,aj jesenná nálada :-)))
obor123
Zaujímavý koláč. Zaslúži si 5* a miesto v kk.
finczi
Páči sa mi. Uložené, vyskúšam a už sa na to teším.
salinka
....šikovný to chlap:-) Do akej formy si to šupla? Aby moja polovička nemrmlala, že podávam servítku:-)
mijaita
No to snad i ja upeču někdy!! :-) S dovolením tam dám rozinky. Když já je mám tááááák ráda :-)
matata1
Ďalší zo super rýchlych koláčikov. Ukladám.
matata1
@mijaita máš pravdu hrozienka to môžu len vylepšiť. V poslednom čase nahrádzam hrozienka (alebo ich doplňam) sušenými brusnicami. Ale viem si tam predstaviť aj škoricu (tá mi do tvarohu neuveriteľne pasuje).
1x deria
martamm
Pre mňa za ***** , jednoduchá a zdravá lahôdka, použijem ale cukor z kokosových kvetov a obohatím sušeným ovocím ? prípadne horkou čokoládou
havino
aj mne sa veľmi páči, pár lyžic krupice, aj tú dám špaldovú a jedem a asik aj tie hrozienka, tiež mám rada, darmo, chlopi to vedia, jednoduché a chutné a votom to je :-)
afataga
@izabella929 dakujem
@kakao nevadi :-)
@yogicek :-)))
@frezia68 , @methi , @kimlo , @skilet , @brambora , @obor123 , @finczi , @margaretka28 , @terinka55 , @ancicka dakuje, budem rada, ak vyskusate
@leomax si zabil :-)
@salinka kvoli tebe som ju odmerala, priemer 23 cm, ale isto mozes dat aj do mensej, nech mas chlapa spokojneho :-)
@mijaita dovolim :-)
@matata1 dakujem, aj ja mam rada brusnice, ale aj hrozienka, ani skorica ho isto nepokazi, aj ked uz bude iny
@martamm dakujem, dala som zakladny povodny rcp, fantazii sa medze nekladu, kazdy si urobi ako mu vyhovuje, ale cokoladu by som nedavala, podla mna ho zmeni uz moc, ale uz ako chces
@havino no ved mna tiez oslovil, ze je taky jednoduchy, nemam nervy na dlhe vypekanie
alex37
aj ja aj ja aj ja, hlasujem za tvoj koláč, jednoduchá tvarohová dobrotka...určite príde na rad, ja som v nedeľu ráno hľadala niečo tvarohové lebo som potrebovala minúť tvaroh, a nakoniec to bol strúhaný tvarohový :-) A Il Divo - to sú aj moji favoriti mala som šťastie na jeden koncert....výbornéééé, jáááj závidím ti ho :-) ale v dobrom :-)
rea1
@afi , takéto ja rada. jednoduché, rýchle a keď chce byť jeden za hviezdu, vylepší to hrozienkami. super. vo štvrtok idem k dcére pozrieť vnuka, ako za posledný týždeň vyrástol, tak spravím a donesiem. strašne sa teším, ako bude malý vyberať hrozienka prstami ako pinzetkami - svojim deckám som to nikdy nedovolila, lebo "s jedlom sa nehrá!" Ale jemu áno, veď vnúčatá sú našou odmenou za to, že sme to vydržali a svoje deti v puberte nepozabíjali. :-)) mám 3/4 kg dobrého domáceho tvarohu, tak ho použijem. na ten tvoj koláč sa už naozaj teším.
afataga
@alex37 si mala dockat s tym tvarohom jeden den :-), ja som na nich bola uz druhy krat, fakt su uzasni
@rea1 presne to ma napadlo, ze s jedlom sa nehra, ci su vnucence odmena ti dam vediet, ked ich budem mat, zatial si to nemyslim
nyja
dobrá rýchlovka, poznám, kolegyňa ho pečie s hrozienkami a vo forme srnčieho chrbta.. takýto recept sa vždy zíde :-) vďaka
paploska
Lakocinka afi, teraz cakam na veceru a po nej by sa hodil:-)
havino
uložený recept, do obľúbené, vyskúšané, na fotke zbytok z o čosi väčšej formy, ako tortová, preto síce aj nižší, ale vedome, šťavnatý, chuť tvarohu, dala som aj hrozienka, aj z celého citróna kôru, aj štipku škorice, vanilku zo struku, čokoláda pofrkaná len na polovici, prvú polovicusme dvaja zjedli, kým sa išlo krájať, chválim chlapov a tebe díky za podelenie sa s receptom



1x radost
afataga
@havino nemas za co, dakujem za foto, vsetky tvoje upravy beriem, len cokolada mi tak akosi nepasuje, ale hlavne ze vam smakovalo :-)
tiginko
Dnes som potrebovala napiecť rýchlovku, tento recept je na to ako stvorený. Použila som pohánkovú krupicu (vhodná aj pre celiatikov), brezový cukor a vanilkový extrakt. Nechala som sa inšpirovať Táničkou - pridala som citrónovú kôru a 2 lyžice citrónovej šťavy a nakoniec aj hrsť sušených brusníc. Koláč je naozaj vynikajúci, určite sa dočká ďalších repríz. Veľká vďaka za recept @afi

afataga
@tiginko dakujem za foto, som rada, ze chutil, ja som ho piekla viac krat, tiez davam brusnice aj citron, skusala som uz aj miesto muky pomlete orechy, tiez fajne a vlastne aj pre celiatikov, asi by sa dalo pouzit aj kokos miesto muky a nedakuj mne, ale Robovi :-)
brambora
kolacik som mala rano o 8.00 upeceny. :-D mala som asi vacsiu tortovu formu ako ty, mam ho trocha nizsi, ale nem vadi :-D cesto mi pomahal miesat drobec, takze tvaroh je viac hrudkovy ako by mal byt, ale co narobim, ked fesak si nenechal kecat do roboty?! chutovo je fajn, moze byt. muz lubi tvaroh, takze si pochuti. dakujem... a odporucam dalej. ps: pridala som citronovu koru a navrch som trochu postruhala coko, ale to len "akoze". ;-)
afataga
@brambora potesila si ma, nevadi ze nizsi, ide hlavne o chut, ani hrcky nevadia, citron aj ja uz davam aj hrozienka, alebo brusnice, coko mi k tomu akosi nepasuje, neskusala som este, ale jasne, ak potrebujes mat dieta zapatlane od cokolady, vyborny napad :-)
aniska
vyborny aj s odtucnenym makkym tvarohom a jednym hrudkovym tucnym, dobra konzistencia po upeceni, hrozienka a skorice troska a viac netreba :) dakujem za pekny recept :)
afataga
@aniska som rada, ze chutilo, skoricu nedavam, ale davam do neho hrozienka, alebo brusnice, alebo oboje a citr. koru, nemas za co, na to sme tu :-)
alena45
nič som nemenila, len som to zmiešala, trikrát som sa vrátila k počítaču, či tam nie je múka, ale nenašla som, len krupicu, tak som to vyliala na plech a čakám. No lyžičku som olízala, veď to bude chutné, to je jasné. Dík
sracz
U mňa máš, @afataga milá 5* dokonca tri razy: za rcp, za hloh a aj za to, že si sa inšpirovala mužom, čo nie každá krehká žienka rada robí! -:)))
alena45
tak som hneď zjedla tri kúsky, rozhodne by som ničím iným nedochucovala, nabudúce možno menej cukru dám. Jednoduché, všetko doma po ruke, a výsledok delikátny.
afataga
@alena45 tak to je dobra sprava, som rada, cukor jasne podla seba, aj ja davam menej ako je v rcp, ta citr. kora je tam dobra, aj brusnice, ale dobry je aj taky holy :-)
brambora
Opäť som sa k tomuto kolaciku vrátila. Je skvelý, s pridaním citronu svieži a chuťou mi pripomína ryžový nákyp. ;-) bude u mna na stole častejšie. Ďakujem.
afataga
@Brambora (14.3.2016 08:51)

potesila si ma, ze vam chuti, ale s tym ryzovym si ma prekvapila, mne ho nepripomina chvalabohu, lebo ja ho nemam rada , tak si tu poznamku nevsimam :-)
afataga
potesim mozno bezlepkacov: nedavno som robila pokus a miesto krupice som dala kokos, bol este lepsi, len trochu mastny, tak treba ubrat maslo, odhadujem tak o 1/3:



afataga
@Violeta (28.5.2016 15:42)

ono to splasnutie asi robi ten tvaroh, ani tento kolac nie je nadychany, skor taky hutnejsi, ale mne to nevadi, ak je chutovo dobry, dala som aj brusnice, som zvedava, co povies, ak skusis
mariamka
je naozaj vyborny, taky prakticky, dakujem, hadam sa tesis :)


afataga
@Mariamka (28.1.2017 17:55)

to by som si nedovolila sa netesit :-), ty si ho este obohatila, ale netusim co to je,
hlavne ze vam chutilo
afataga
no ved sa mi aj zdalo, ale ja pouzivam do jedla uz tie vyzlecene, ale ja tieto vyzeraju vyzlecene, len su akesi tmavsie ako som zvyknuta, to je fuk, hlavne, ze si spokojna
katkasugar
Ahoj @Afataga , som tu zocila tvoj kolac, mala som zbytok tvarohu, ale jemneho a chcela som ho minut, tak som urobila len menej ako polovicnu davku, pridala hrozienka a koru z citrona, menej cukru kvoli hrozienkam, a kedze sa mi to zdalo hutnejsie (robila som od oka) crkla som trocha slahacky a kefiru, piekla som to vo vodnom kupeli, a bol velmi fajn, jemny a vlacny, vobec nie zbity ako daktore tvarohove kolace, vdaka za recept, urcite zopakujem a mozno do toho prihodim dake cerstve ovocie, take visne keby boli zrele :)


1x haji
afataga
@Katkasugar (30.1.2017 13:40)

No aka si ty vynaliezava, dobre si to skombinovala, vyzera dobre aj taky hore nohami, som rada, ze chutilo, dobre su do toho aj susene brusnice, alebo teraz ma napadlo ze ani slivky by neboli na zavadu, ja uz ziadny kolac necukrujem na vrchu a toho cukru som uz ja ubrala, oproti povodnemu rcp, ale jasne, kazdy podla svojej chuti
mariamka
troska sa rozpadal, asi ze bol z domaceho tvarohu, dlabeme ho lyzicou :) musim len konstatovat, vyborny, opatovne dakujem za prakticky chutny recept


afataga
@Mariamka (25.6.2017 13:41)

Tesi ma, ze sa kolac u vas udomacnil, neviem, preco sa rozpadaval, asi ten potvorsky tvaroh, verim, ze aj tak ho uz niet.
tiginko
ahoj @afataga , dnes opäť niekoľký krát tento obľúbený koláč u nás. Dnes s mrazenými čučoriedkami, skvelá voľba. Pre istotu som pridala za lyžicu Zlatého klasu, predsa len čučorky pridajú viac vlhkosti. Zase ľutujem, že som neurobila dvojitú dávku. Musím si to konečne poznamenať. Bohužiaľ žiadna foto, kto by to v tom obednom frmole pri toľkých ľuďoch stíhal...
afataga
@Tiginko (22.4.2018 22:25)

No co uz s tebou? Uz len ti budem musiet verit :-), kazdopadne som rada, ze uz u vas byva, cucoriedky skvela volba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia