Foto: afataga
Minulú sobotu sme boli v Bratislave na koncerte Il Divo a pred tým na návšteve u kamaráta, ponúkol nás týmto vlastnoručne upečeným koláčom, preto Zobraziť celý popisMinulú sobotu sme boli v Bratislave na koncerte Il Divo a pred tým na návšteve u kamaráta, ponúkol nás týmto vlastnoručne upečeným koláčom, preto chlapský :-). Je jednoduchý na prípravu a podľa mňa veľmi chutný. Vraj mu ho pekávala mama, keď mal problém so žlčníkom, že toto bol jediný koláč, ktorý mohol jesť a vraj ho môžu aj žaludkari. Ak by sa krupica nahradila orechami alebo kokosom, bude aj pre celiatikov, aspoň si to myslím, aj keď už bude iný.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
3 ks |
|
65 g |
|
150 g |
|
2 ČL |
|
500 g |
|
3 PL |
|
1/2 balíčka |
|
štipka |
|
na vymastenie pekáča |
|
na vysypanie pekáča |
|
Postup
-
1
Vyšlahala som 3 celé vajcia do peny, pridala som maslo a za chvíľu oba cukry. Aby som nabudúce nemusela vážiť, práškový cukor som vážila rovno do odmerky, bolo ho 280 ml, nabudúce dám menej, tak 250 bude stačiť, a to maslo to je cca 1/4 veľkého masla, gram hore-dolu. Už treba dať zohriať rúru na 200°, lebo to bude raz-dva.
-
2
Do toho som dala tvaroh a krupicu, do ktorej som vmiešala PDP ( ja používam sódu bikarbónu) a štipku soli.
-
3
Teraz to treba všetko spojiť, najlepšie lyžicou a trochu pučiť hrudky. Do tortovej formy som dala spodok papier, boky som vymastila maslom a vysypala krupicou. Cesto som dala do formy. Isto sa môžu pridať napr. hrozienka, alebo brusnice, chcela som sem dať pôvodný recepr, ktorý ani neviem, aký je starý, ale asi dosť, lebo vraj ho piekla už jeho babka.
-
4
Formu som dala do zohriatej rúry na 20 min., potom treba znížiť teplotu na 180°a dopiecť cca 20 min., treba si to odsledovať, koláč má byť taký hnedastý. Kto chce, môže si koláč pocukrovať, alebo dať nejakú polevu, podľa mňa netreba.
-
5
Trocha jesennej nálady: hloh
Ty toho nechápeš veľmi veľa.
@kakao nevadi :-)
@yogicek :-)))
@frezia68 , @methi , @kimlo , @skilet , @brambora , @obor123 , @finczi , @margaretka28 , @terinka55 , @ancicka dakuje, budem rada, ak vyskusate
@leomax si zabil :-)
@salinka kvoli tebe som ju odmerala, priemer 23 cm, ale isto mozes dat aj do mensej, nech mas chlapa spokojneho :-)
@mijaita dovolim :-)
@matata1 dakujem, aj ja mam rada brusnice, ale aj hrozienka, ani skorica ho isto nepokazi, aj ked uz bude iny
@martamm dakujem, dala som zakladny povodny rcp, fantazii sa medze nekladu, kazdy si urobi ako mu vyhovuje, ale cokoladu by som nedavala, podla mna ho zmeni uz moc, ale uz ako chces
@havino no ved mna tiez oslovil, ze je taky jednoduchy, nemam nervy na dlhe vypekanie
@rea1 presne to ma napadlo, ze s jedlom sa nehra, ci su vnucence odmena ti dam vediet, ked ich budem mat, zatial si to nemyslim
@sracz dakujem za uznanie
potesila si ma, ze vam chuti, ale s tym ryzovym si ma prekvapila, mne ho nepripomina chvalabohu, lebo ja ho nemam rada , tak si tu poznamku nevsimam :-)
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-babovka/10132-recept....
Mňa ale hnevá, že vždy mi veľmi spľaskne, najprv je krásne plná forma a potom len do 3/4. Zloženie je podobné tvojmu koláču, tak skúsim takto.
ono to splasnutie asi robi ten tvaroh, ani tento kolac nie je nadychany, skor taky hutnejsi, ale mne to nevadi, ak je chutovo dobry, dala som aj brusnice, som zvedava, co povies, ak skusis
to by som si nedovolila sa netesit :-), ty si ho este obohatila, ale netusim co to je,
hlavne ze vam chutilo
tekvicove semiacka, ked chlapsky, tak chlapsky
a ja ze z Afriky :-)
No aka si ty vynaliezava, dobre si to skombinovala, vyzera dobre aj taky hore nohami, som rada, ze chutilo, dobre su do toho aj susene brusnice, alebo teraz ma napadlo ze ani slivky by neboli na zavadu, ja uz ziadny kolac necukrujem na vrchu a toho cukru som uz ja ubrala, oproti povodnemu rcp, ale jasne, kazdy podla svojej chuti
Nech sa paci, obrazok sme otocili:
Tesi ma, ze sa kolac u vas udomacnil, neviem, preco sa rozpadaval, asi ten potvorsky tvaroh, verim, ze aj tak ho uz niet.
No co uz s tebou? Uz len ti budem musiet verit :-), kazdopadne som rada, ze uz u vas byva, cucoriedky skvela volba.