Chlapský tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Minulú sobotu sme boli v Bratislave na koncerte Il Divo a pred tým na návšteve u kamaráta, ponúkol nás týmto vlastnoručne upečeným koláčom, preto chlapský :-). Je jednoduchý na prípravu a podľa mňa veľmi chutný. Vraj mu ho pekávala mama, keď mal problém so žlčníkom, že toto bol jediný koláč, ktorý mohol jesť a vraj ho môžu aj žaludkari. Ak by sa krupica nahradila orechami alebo kokosom, bude aj pre celiatikov, aspoň si to myslím, aj keď už bude iný.

8
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyšlahala som 3 celé vajcia do peny, pridala som maslo a za chvíľu oba cukry. Aby som nabudúce nemusela vážiť, práškový cukor som vážila rovno do odmerky, bolo ho 280 ml, nabudúce dám menej, tak 250 bude stačiť, a to maslo to je cca 1/4 veľkého masla, gram hore-dolu. Už treba dať zohriať rúru na 200°, lebo to bude raz-dva.
  2. Do toho som dala tvaroh a krupicu, do ktorej som vmiešala PDP ( ja používam sódu bikarbónu) a štipku soli.
  3. Teraz to treba všetko spojiť, najlepšie lyžicou a trochu pučiť hrudky. Do tortovej formy som dala spodok papier, boky som vymastila maslom a vysypala krupicou. Cesto som dala do formy. Isto sa môžu pridať napr. hrozienka, alebo brusnice, chcela som sem dať pôvodný recepr, ktorý ani neviem, aký je starý, ale asi dosť, lebo vraj ho piekla už jeho babka.
  4. Formu som dala do zohriatej rúry na 20 min., potom treba znížiť teplotu na 180°a dopiecť cca 20 min., treba si to odsledovať, koláč má byť taký hnedastý. Kto chce, môže si koláč pocukrovať, alebo dať nejakú polevu, podľa mňa netreba.
  5. Trocha jesennej nálady: hloh