Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 7. februára 2015
Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept je rokmi obrúsený,vyskúšaný,môj recept.Veľmi veľa rozmanitého pečiva skúšam upiecť.Niekedy sú menej,inokedy viac vydarené. Upiecť chutné pečivo považujem už za malé majstrovstvo.

18 ks
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 200-170 °C

Suroviny

200 g
300 g
2,5 káv.lyžičky
2 pol.lyžice
400 g
42 g
2 káv.lyžičky
2 pol.lyžice
1/4 litra
1 pol.lyžica
1 ks
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Pripravím si potrebné ingrediencie. Oškvarky by mali byť pokrájané alebo posekané na menšie kúsky.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obidve múky spojím,pridám soľ,jedlú sódu,granulovaný cesnak,majonézu,ocot.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na koniec pridám oškvarky.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko dobre premiešam.Najradšej to robím rukou.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Masa by mala mať konzistenciu sýpku,ako keď chystáte na koláč mrveničku.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kvások som si pripravila zo štvrť litra teplého mlieka, lyžice kryštálového cukru a lyžice hladkej múky. Kvások nechám z celej dávky nakysnúť. Takto nakysnutý kvások vlejem do sypkej hmoty.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zase rukou spracujem cesto.Nebude kompaktné a lesklé! Budú sa vám v ňom tvoriť otvory.To robí ten ocot a jedlá sóda.No to nevadí.Posypem ho múkou a nechám 25 minút kysnúť. Potom cesto ešte ráz prepracujem a nechám ešte 20 minút na teplom mieste.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto postupne nadobudne asi 2,5 krá zväčšenie,oproti pôvodnému cestu.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pri spracovaní vytlačím z neho vzduch a urobím akoby knédlu. Tú rozporcujem na 10 menších a dva väčšie kusy.Tie dva väčšie kusy budú na dve kolesá pre rožky. Tu je pekne na foto vidieť strapatú štruktúru cesta.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z desiatich kúskov sú bochníčky,ktoré formujem ako kaizerky.Preto ich prerezávam tvorítkom,lebo cesto je pomerne ťažké a aj mastné,aby sa prepieklo.Vy to môžete urobiť nožom.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dva väčšie bochníky vyváľkam a rozdelím,každý na štyri časti.Od širšej časti stočím ku rožku,ktorý ešte trochu natiahnem.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tak som získala z dvoch bochníkov 8 rožkov a z 10 menších bochníkov 10 buchtičiek.Pečiem na fóliach na pečenie. Nechám ich ešte trochu podkysnúť.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom ich potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem celým kmínom. Prvých 15-20 minút pečiem na 200 stupňoch vo vyhriatej rúre.Potom teplotu znížim na 170 0C a dopečiem ešte asi 10-15 minút. Uvidíte sami,keď sa vám pekne vyfarbia.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Je to veru chutná pochúťka.Po vychladnutí ich zvyknem aj namraziť.Keďže je cesto pomerne mastné,skladovať sa v mraze dajú aj dlhšie.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesnaková chuť s oškvarkami urobí svoje.Len na schôdzku,alebo rande po tejto konzumácii,nedoporučujem sa vybrať... xixixi Ale chuti neodoláte a myslím,že svojim polovičkám a priateľom sa takýmto pečivom zavďačíte. Mám to vyskúšané rokmi.

    Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

izabella929
@tatranka , si nesmierne usilovná, precízna a dobrá kucháročka..tvoje zákusky a koláče sú veľmi pekné a priam voňajú dobrotou a skvelou chuťou.. Chválim tvoje škvarkové pečivko, vyzerá veľmi pekne a zaujímavo..chuť si dokážem predstaviť...
zuzanka1367
Tak na toto pečivo sa teším, uložím, určite vyskúšam, škvarkové nám chutí. Vďaka za recept, vy ste zárukou kvality.
babkamt
si šikovná. Nepoznám kysnuté cesto s majonézou a s octom. Treba vyskúšať. Vždy ma prekvapíš niečim novým:-) Teším sa na tvoje ďalšie recepty.
hubata
Ako hovorí klasika: slaného pečiva nie je nikdy dosť! Toto je jedno z najchutnejších a najkrajších aké som spoznala - tak len chválim a chválim @tatranku. Krásne cestíčko, precízne vypracované, nádhera. Ukladám do KK, nech sa mám čím blysnúť pred našimi, určite budú chváliť.... "mama odkiaľ to zasa máš, daj nám recept!"
gitka61
Zas nieco nove ,urcite vyskusam.Krasna praca a precizna ,ked aj formu nemam ,ale nozikom si poradim.:-) *****k.k.
tatranka
Ospravedlňujem sa.Nechcem sťahovať a opravovať recept,ale popis pri obrázku č.6 má malú chybu.Nemá byť pri tvorení kvásku takáto zostava:/Kvások som si pripravila zo štvrť litra teplého mlieka,lyžice kryštálového cukru a lyžice mlieka./ Správne,znenie: lyžice hladkej múky.
amelie
@tatranka , teraz som objavila tvoj dnešný recept a prišlo mi ľúto, že som dnes minula posledné oškvarky na pagáčiky:-( pečivo vyzerá krásne, ukladám do KK a teším sa, že sa k slovu dostane moje "tlačítko" na kaiserky:-))) *****
medulienka122
@tatranka , nebyť takej neskorej (pre mňa) večernej hodiny, idem si ichspraviť, hoci len zo 1/4 dávky ... zatiaľ na mňa musia počkať v kk
dandika1
@tatranka velmi pekna a predcizna praca,ale u Vas je to vzdy receptik si ukladam viem ze bude chutny mam Vase rcp.uz odskusane toto je zaujimave nikdy som nepouzivala majonezu,ale vsetko nove je pre mna vyzva rada sa priucim a dam si poradit od skusenejsich a sikovnych kucharok a tych je na vareche dost za peknu pracu *****.Vdaka. Pekny vikend.
tatranka
Ďakujem za milé a pochvalné komentáriky.Pečivo je zaujímavé a som presvedčená,že vám bude aj chutiť.
@redakcia ďakujem za vašu pozornosť a opravu mojej chyby v recepte.
terinka55
Zaujímavé, vyzerá veľmi fajn. Určite aj skvelo chutí. Chválim!
pusta1
nádherné chutné a veľmi vydarené pečivo :-)
úžasné na titulke foto i v postupe.
****
staja
Pečivo je veľmi lákavé a iste aj chutné, zaujímalo by ma, prečo si použila granulovaný cesnak a nie čerstvý.
tatranka
@staja pri postupnom vylepšovaní receptu, sa mi lepšie osvedčil do cesta granulovaný cesnak.Skúsila som aj jeden aj druhý a ostala som pri granulovanom.Vieš neprebije oškvarkovú chuť a o to mi vlastne išlo.No nič sa nestane,ak si dáš čerstvý cesnak.Bude ho v ceste výraznejšie cítiť.
paploska
Krásne pečivko tatranka , našťastie som po raňajkách :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Raz som kúpila na výstave v Inchebe v BA oškvarkový chlieb a zjedol sa bez ničoho - akoby pagáče, taký bol dobrý.
používateľ nemá avatar
ena
ena
majstrovské ....., keby sa dala otvoriť obrazovka určite neodolám blahoželám
tatranka
@goe určite by stálo veru vyskúšať z tohoto cesta upiecť menší,oškvarkový chlebík.Vlastne si mi tú myšlienku vnukla ty tvojim komentárikom.A ja ti za ňu ďakujem.Ako sa poznám,určite to vyskúšam.Ak to urobím,pripnem sem fotografiu.
@ena to nerob! Myslím,že by to cez obrazovku nechutilo.Ešte naše technika nie je tak ďaleko Na to si budeme musieť počkať,kým to tak pôjde. No pousmiala som sa na tvojom komentáriku.
medovnicek
určite toto krásne pečivko vyskúšam, starší syn má rád všetko, kde sú oškvarky a nemusím stále piecť len pagáčiky:)
edusha
...idem skušať..len v surovinach chyba kolko sody bikarbony treba
:-)
tatranka
@edusha pol kávovej lyžičky.To je len na lepšie trávenie.Ak ju tam aj nedáš,nič sa nedeje.Niekedy aj do oškvarkových pagáčikov pridávam a niekedy nie.
likalu
Martuška, tak že oškvarky tam idú celé nemleté, za to sú strapaté?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia