Cesnaková brokolica

tornadolue - fotkatornadolue, 8. mája 2011

Veľmi jednoduché, rýchle a chutné.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 a 1/2 KL
1 KL
1/8 KL
1 PL
2 strúčiky
3/4 KL
3/4 KL




Postup

  1. 1

    Polkilovú brokolicu si rozoberieme na ružičky, umyjeme a 5 minút varíme v osolenej vode. Vodu zlejeme, brokolicu necháme odkvapkať.

  2. 2

    Na rozpálenú panvicu dáme sezamový olej (nedala som ten tmavý, ale bledý, za studena lisovaný) a repkový olej, do ktorého pridáme trochu podrvenej riadne pálivej chili papričky. Opekáme 2 minúty. Potom pridáme na ďalšie 2 minúty cesnak pokrájaný na drobné kúsky, sójovú omáčku (dala som tamari), cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec pridáme brokolicu, dobre premiešame a odstavíme.

  3. 3

    Ja som to zjedla samotné, ale hodila by sa aj ryža.

Diskusia k receptu

mariaklara
Včera som v Lidl -i kúpila brokolicu ( bola v akcii - výborná cena ), tak si zajtra urobím. Ja si brokolicu len uparím v mikrovlnke na 3 - 4 min. nemusím ju ani odkvapkať, môžem hneď konzumovať alebo dokončiť dľa tvojho rcp - u.
janger
Brokolicku robievam casto, vyskusam aj na tento tvoj sposob :-).
lucylee
Super, neuveríš, ale aj ja si robím podobnú, len s rozmarínom a cesnakom, potom už len osolím, okorením. Ešte mám otázku-repkový olej používaš ako náhradu za slnečnicový alebo prečo nepoužívaš slnečnicový?
abend
Brokolicu robím vždy na pare v kastróli, neviem či tá mikrovlnka nezničí v brokolici to čo je v nej najvzácnejšie. Mikrovlnku, aj to iba vo výnimočných prípadoch,využívam iba na ohrev niektorých jedál.
lucylee
inak k tomu vareniu brokolice, má sa len krátko variť, aby ostala chrumkavá
tornadolue
Ja brokolicu buď varím (pri tých 5 minútach zostane pekne zelená aj chrumkavá) alebo naparujem, v mikrovlnke som ešte neskúšala...a všetkým prajem dobrú chuť :-)
@lucylee vyskúšam aj tvoju bylinkovú verziu, musí byť dobrá. A používam aj slnečnicový aj repkový olej...podľa toho, v akom stave mám práve pleť :( repkový obsahuje omega 3 mastné kyseliny a slnečnicový omega 6, no a tie omega 3 pomáhajú pleti a príliš veľa omega 6 zase zhoršuje zápaly, čiže aj môj ekzém. Človek potrebuje k životu obidva tieto tuky, ale často majú ľudia zlý pomer v neprospech omega 3, ja to kompenzujem repkovým a tekvicovým olejom, niektorí ľudia rybím tukom. Takto som si to naštudovala a dúfam, že to robím správne :)
lucylee
@torni to si len na olivovom oleji (alebo akomkoľvek) osmahneš cesnak do zlatova, pridáš do chrumkava uvarenú brokolicu a rozmarín podľa chuti, ja milujem čerstvý, ale môže byť aj sušený. To o tých olejoch je zaujímavé, ja ryby nejem a repkový ani tekvicový olej nepoužívam, tak by som asi mala začať
tornadolue
@lucylee nabudúce skúsim tvoju, akurát majú jednu nevýhodu tieto naše brokolice, že tak ako sú rýchlo spravené, tak sú aj rýchlo zjedené :)
Ja tekvicový olej užívam ako liek, 2x denne lyžičku oleja, je veľmi chutný. Dá sa požiť aj do šalátov alebo po uvarení do polievky. A omega 3 majú ešte ľanové semiačka.
babidka
u nas je brokolica tiez mimoriadne oblubena a robievam ju velmi casto, takze tvoj recept ako aj ten od @lucylee odkladam , tento tyzden vyskusam obidva:-) Brokolicu tiez varim v pare, mne osobne sa zda chutnejsia ...
tornadolue
@lucylee neuveríš, u nás bola včera tvoja brokolica :-) výborná. Len mi poraď, čo mám ešte robiť s rozmarínovými vetvičkami, ktoré mi ostali...nemám žiadny nápad.
lucylee
To som rada :) sranda :) No, ja ho používam do mrkvového perkeltu. Mrkni v mojich receptoch. Urob si ho bez syra, alebo s tofu. Mám tu aj recept kuracie rezne na rozmaríne. Namiesto mäsa použi tofu, tempeh, seitan, proste, čo máš rada. A ešte tu mám minestrone a pri nej recept na kurací vývar, urob si nejaký super zeleninový vývar bez mäsa a použi do polievky alebo nejakú zeleninovú polievku s rozmarínom.
mariaz
Tvoj recept vyskúšam hneď zajtra - vyzerá veľmi zaujímavo. Rada by som sa s Tebou skontaktovala, len neviem ako (ide o ten exém - mám skúsenosti so svojím a snáď by som Ti dokázala poradiť)
mikat
Tak toto je jedno super - fantastico - mňam - jedlo. Odskúšané s veľkým úspechom. Podávala som s kus-kusom. A hlavne, je to veľmi rýchle a na moje prekvapenie, aj celkom sýte. Ale ja som oleja aj cesnaku dala viac. 3-ročnému synovi chutilo tiež veľmi :)
tamik
mňam...prave som to dopapala...asi dam aj dupľu :)
anna70
poznám to, len s menšou obmenou a papám to samostatne, k tomu strúhaný tvrdý syr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia