Foto: cesminaz
Kedze aj tento rok mame vela čerešni,som hladala na internete niaky chutovo neobycajny ceresnovy lekvar..ale neuspela som :-/ Tak som si jednu kombinaciu vymyslela Zobraziť celý popisKedze aj tento rok mame vela čerešni,som hladala na internete niaky chutovo neobycajny ceresnovy lekvar..ale neuspela som :-/ Tak som si jednu kombinaciu vymyslela sama..Musim povedat,ze tato kombinacia je fantasticka a preto sa chcem s vami o recept podelit ;-P
tepelná úprava
Postup
-
1
Minuly rok som narobila z čerešni dost kompotu aj dzemu a aj Pekmez-Melasu.Zo vsetkeho mame este dost a neplanovala som zavarat nic,ale aj tento rok mame take krasne velke a sladke tie čerešne,ze ma srdce bolelo ich len tak vidiet tam vysiet na strome :-))
-
2
Čerešne si vykostkujeme a odvazime si z nich 2,5kg..
-
3
Budeme potrebovat mätu..Natrhajte dokopy 20-25 stebiel mäty s dostatocnym mnozstvom listkov :-) ..tu na fotke ich mam teraz len 10..nech vas to nemyli :-)
-
4
Takze... Čerešne dame do velkeho hrnca a zasypeme ich cukrom.Mnozstvo cukru,ktore uvadzam je orientacne,takze ho mozte zmenit.Zavisi aj odtoho,ake su ceresne sladke alebo aj odtoho,ze kto aky sladky lekvar lubi :-) Musim povedat,ze my lubime naozaj "sladky" lekvar ;-)) Ja som dala do prvej varky 1,25kg cukru,ale do druhej uz 1,35kg :-)) ..teraz za obcasneho miesania privedieme ceresne do varu..
-
5
..po case sa nam vytvorila stava a zacalo sa to varit-vriet.Od bodu varu pocitame 30 minut a nechame to na strednom ohni varit za obcasneho miesania...
-
6
..zatial si pripravime mätu.Z 10-12ich stebiel mäty odtrhame listky a pokrajame ich na mensie kusky,ale nie na drobno :-) ukaze to v lekvari krajsie ;P Mätu vobec nelutujte,ta da v tom lekvari tu fantasticku chut!
-
7
..po 30ich minutach varenia,dame do lekvaru 3Pl citronovej stavy..Nielen pre chut,ale aj aby dalo lekvaru krasnu farbu ;-P
-
8
..potom pridame mätu,ktoru sme si nakrajali..
-
9
..a nechame znova 30 minut varit na strednom ohni,tak aby stale vrelo.
-
10
Po 30ich minutach,cize dokopy uz po 1h varenia,pridame do lekvaru 1 sacek Dzemfixu 2:1 Mozte ho pripravit podla navodu na obale a tak naliat do lekvaru,alebo ako ste zvyknuty.Ja ho zvyknem niekedy v 1dl vody rozmiesat a priviest do varu,potrosky k nemu pridavam stavu z lekvaru a miesam kym sa celkom nerozpusti a potom ho prilejem do lekvaru.Alebo ho rovno po trosky,ale fakt po trosky(inak budete mat hrcky) akoby som solila sypem rovno do lekvaru a zakazdym sypanim dobre premiesam..S dzemfixom ho povarim este take 2-3 minutky.Dzemfix sa musi pridat,lebo ceresne maju poriadne vela stavy a lial by sa vam ten lekvar.Ja som ho varila 1h a dala 1dzemfix a lekvar bol po vychladnuti presne dobry husty.
-
11
Nakoniec pridame este nakrajanu mätu zo zvysnych stebiel a zasa premiesame no uz nevarime..
-
12
..ale plnime hned do flasiek,ktore po zakruteni otocime hore dnom a nechame tak vychladnut.Z tejto davky mi vysli 8 flasiek,miesane 2 aj 3 decove :-) Toto je uz moja tretia varka tohto mätoveho lekvaru :-) Po prvej skusobnej varke nam tak velmi zachutil,ze som sa rozhodla urobit este zopar flasiek ;-P
-
13
Lekvar je vynikajuci,chutovo taky neobycajny :-) ale pritom veeelmi chutny! Jeho chut je velmi svieza,trocha do stiplava uz :-)) Čerešnovu chut uz skoro ani nema :-) Odporucam vyskusat naozaj kazdemu,kto ma nato moznost. Pochutnajte si ;-P
-
14
Toto je Dzemfix ktory som pouzila ja,ale kludne mozte pouzit aj iny dzemfix 2:1
mätu pestujem..takže si dám do archívu pre budúcnosť..
je mi ľúto..bo v našom okolí nikto čerešne nemá..takže ..nič..:-)
Ďakujem, recept ako na "zavolanú" dnes som chcela oberať, len nevyšiel čas, už sa teším na zajtra, máme strom višňočerešňa, vynikajúca chuť.
Je jemnej chuti, ideálny do jogurtu alebo aj na koláčiky :-) Teším sa na tú mätu, mám aj s citrónovou chuťou, vyskúšam.