Čerešňové halušky

garika - bez fotkygarika, 13. júna 2011

Takéto halušky robila moja mamina a keď je čas čerešní, robím ho sem-tam aj ja. Jednoduché, rýchle, veľmi chutné.Toto je moja prvotina na Vareche, Zobraziť celý popisTakéto halušky robila moja mamina a keď je čas čerešní, robím ho sem-tam aj ja. Jednoduché, rýchle, veľmi chutné.Toto je moja prvotina na Vareche, s ktorou sa chcem podeliť.Doteraz som bola len čitateľka.

Suroviny

 štipka
 vykôstkované a nasekané




Postup

  1. 1

    Recept je bez fotky. Asi je zbytočné opisovať ako sa robia obyčajné halušky bez zemiakov, ktoré určite robievate ako prílohu, pretože Varecháčky majú toto v malíčku - múka, vajce, štipka soli a voda. Do tohoto cesta treba vmiešať vykôstkované a na menšie časti pokrájané čerešne. Množstvo čerešní treba dať do cesta podľa odhadu, ale aby zostalo haluškové. Do vriacej vody hádžeme halušky nožom z lopárika, lebo cez haluškáreň to nepôjde. Halušky uvarené a plávajúce navrchu vyberieme, na tanieri si ich polejeme roztopeným maslom, posypeme orechami, prípadne makom alebo len škoricou a samozrejme posypeme cukrom. Odporúčam

Diskusia k receptu

vierik
Tak toto čítam prvý krát,ale určite vyskúšam,musí to byť fajnovééé...ukladám.
dajanca
tak toto nepoznám... môže to byť maškrtka... možno aj s višňami, či jahodami....vyskúšam :-)
vítaj na Vareche....
evanaaa
Ani ja som nevedela, že sa dajú pripraviť ovocné halušky z klasických halušiek, teraz už viem.
jerica
Zaujímavé-nepoznám na tento spôsob robiť halušky,určite si spravím bez čerešní zemiakové halušky alebo šúlance k tým pridám vykôstkované čerešne ohrejem na masle s cukrom popražím aby málo zmäkli dám na halušky alebo vedľa posypem tvarohom,posýpku môžeme voliť podľa chuti-môže byť rôzna.Som rada že som našla aj Tvoj recept,nakopol:-))
garanco
Ja som tiež ešte nepočula o takýchto haluškách, recept ma zaujal, určite vyskúšam!
strecko
akurat mi v kybliku kricia ceresne a ja neviem co s nimi :) tak huraaaaaaaaaa na haluskyy :)
ivanko46
Bolo by si dobré ujasniť,čo sú halušky. Podľa mňa napríklad bryndzové haluišky sú zo zemiakového cesta,podobne šúľance.Čo popisuje garika ,tie sú bez zemiakov,presne podľa jej popisu a podľa mňa sa volajú Strapačky , nokerle a podobne a požívajú sa ako príloha k paprikášu a pod ale nie ako ovocné knedlíky, tie sa robia so zemiakmi
zabiatko66
Určite je to vynikajúci nápad hlavne pre detičky, ktoré rady jedia sladké.
lusupa
A ešte keby ste mali také maličké čerešničky, to je dobrotka, aj s kôstkami. Ale pozor, aby to nebolo niečo divé!!!!
slavka11
nieco podobne robila moja krstna ale pouzivali sa na to take tie biele/zlte ceresne a volala to strakose
usakova
Ja to robievam už roky, aj teraz pojdem robit, máme čerešne vlastné. My to voláme "strákoše." Ja čerešne nevykostkujem, inak tak isto, na plech nakrájam maslo a tam sa vytahujú ovarené strákoše a ihned aj posýpam mletým makom zmiešaným s ml. cukrom. Ono si to pustí aj takú štavičku z toho masla. No, neskutočná pochutka. Vyskúšajte, doporučujem.
usakova
No, ešte doplním, ja dávam hrubú muku, 1 vajco, sol, troška sody bicarbony, voda podla potreby. Dobre vymiešam, musí toto cesto byt trošička redšie ako na klasické halušky a ked ich idete hádzat do vriacej vody, tak lyžicou to cesto akoby obalujem tie čerešne, aby čo najviac cesta bolo na čerešni. Ale ani jedna nie je úplne obalená, iba tak trochu, oni trčia, preto možno názov "strákoše."
tatranka
Aj keď nie je foto dokumentácia,viem si veľmi dobre predstaviť tieto chutné čerešňové halušky.Možno je ten čas,vyskúšať.
majsterka
Veľmi zaujímavý recept,nestretla som sa ešte s takouto kombináciou ,ale určite to musí byť dobré jedlo
slavka11
tu som nasla postup a mnozstva na nete prave na strakose tak pripadne skuste aj toto:
500 g hrubé mouky, 400 ml vody, mák mletý, cukr moučka dle chuti, máslo, 1 vejce, sůl, třešně nebo višně Postup
mouku prosijeme do mísy, přidáme půl lžičky soli, vejce rozšlehané a vlažnou vodu. Vymícháme hladké těsto a vmícháme do něj omyté ovoce. Lžičkou nabírejte těsto vždy s jednou třešní nebo višní a vkládejte do vroucí vody. Když knedlíčky vyplavou, vyjmeme je a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Sypeme mákem, cukrem a nakonec rozpušťené máslo.
eduska
moja babička tiež robievala halušky s čerešňami, ale s tvarohom. Boli fantastické!
sladkacokolada
slavka11, v recepte píšeš, že ovocie by malo isť do cesta až keď je vymiešané cesto, ale ja to poznám tak, že do múky sa pridajú čerešne a až potom sa prilieva voda, vtedy sa čerešne lepšie dostanú do cesta, ktoré by ich malo obalovať. @Garika , dúfam, že nevadí, že som to napísala:)
sovka62
Tak toto som ešte nepočula, ale ukladám, dnes som dostala bedničku čerešní, tak vyskúšam.
coldbery
Je čas čerešní...treba vyskúšať niečo nové.....:-)))
coldbery
Je čas čerešní...treba vyskúšať niečo nové.....:-)))
ludka10
...tiež ich poznám pod názvom " strakoše" a je to výborná letná pochúťka, pre mňa hlavne s makom.....
garika
Ja som to vedela, že Varecháčky vedia spraviť halušky rôznym spôsobom a niektorý, čo som si tu prečítala, vyskúšam aj ja. Celé čerešne nedávam, nemám rada vypľúvanie kôstok počas jedenia. Dievčence, ktoré to chcú vyskúšať s jahodami - jahody sa rozvaria. Ale keď sa jahoda obalí do zemiakového cesta na spôsob ovocných knedlí, to je tiež pochúťka.Jahoda sa vnútri rozvarí, ale zostane tam a je to veľmi dobré jedlo.

3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Vidíš, ja už roky viem, že robievaš takéto halušky, ale ešte nikdy som ich neskúšala. Určite sa polepším. Počkám si na marhule a posypem ich tvarohom.
addelaide
ceresnove halusky poznam u nas pod nazvom CERESNOVE GLGANCE... a obavam sa ze s makkym ovocim ako su jahody ci marhule to spravit nepojde... pretoze by sa rozvarili... ceresne do nich davam cele i s kostkami, lepsie drzia tvar... myslim ze by sa takto dali upravit i visne, ale o inom ovoci naozaj pocybujem..:)
slavka11
mnaaaam prave si na strakosoch pochutnavam. A mamina mi dala par tych zltych ceresni a presne je to chut aku si pamatam z detstva od nebohej krstnej ked sme chodili k nej na prazdniny. p.s. inak my to jedavame bez posypky iba omastene a osladene
nika60
čerešne dozrievajú treba vyskúšat hoci čerešnové halušky nepoznám
určite vyskúšam lebo budú bez kôstok a to je u môjho muža veľké plus
garanco
Strakoše- či čerešňové halušky boli u nás po prvýkrát. Urobila som ich s maslom a tvarohom a s hodne cukrom, boli vynikajúce!!!, vymenila by som ich za akékoľvek mäso!
gabriele
zas je tu ceresnovy cas...vyborny recept...vyborne s tvarohom...ale aj vsetky ine alternativy
lenka36
nikdy som este o ceresnovych haluskach nepocula ,ale urcite to vyskusa
m
mijaita
Recept na tyto halušky znam několik let z českeho webu. I mě tehdy zaujal ale jsou tuzsi. Po přidání kousku jemného tvarohu do těsta jsou ovšem vynikající. Od té doby už se nedělam s kulickama. A tyto halušky nehalušky dělám i se švestkama, meruňkama .... Nejvíc to chutná malému :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia