Celozrnný tekvicový chlebík fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 10. februára 2013
Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept)
Foto: iva63

Rada používam v receptoch celozrnnú múku. V tomto chlebíku som ju zmiešala spolu ražnou chlebovou a hladkou T-650..znížila som aj množstvo droždia na Zobraziť celý popisRada používam v receptoch celozrnnú múku. V tomto chlebíku som ju zmiešala spolu ražnou chlebovou a hladkou T-650..znížila som aj množstvo droždia na 30g...množstvo vody ,400ml je potrebné, nakoľko kombináciia múk tvorí cesto veľmi hustééé...pôvodne som chcela aj tie tekvicové jadierka zomlieť, ale bola by to ďalšia sypká surovina navyše...tak som jadierka použila celé...chlebík je veľmi chutný, splnil naše očakávania. ..ak recept vyskúšate, dúfam, že budete spokojní-:)

1
porcia
60 minút
na 200 °C

Suroviny

260 g
140 g
100 g
2 ČL
3 PL
2 PL
400 ml
30 g
Na potretie:
Na posyp:




Postup

  1. 1

    v recepte som požila tieto tri druhy múk...ražnú chlebovú, celozrnnú a T-650...

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetky suroviny dáme do misky,hákmi spracujeme cesto..(je dosť husté, tak som vodu pridávala postupne...pôvodne som myslela, že 380ml bude dosť..ale cesto bolo stále husté, tak som použila 400m vlažnej vody...)

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme 3 PL tekvicových jadierok , premiesime...

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kvalitu cesta vyskúšame tak, že ho premiesime rukou...keď sa nám nelepí na ruku je v poriadku...môžeme pokračovať....cesto nenecháme kysnúť v miske ako inokedy...ale....

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vyklopíme cesto po dobre pomúčenú dosku ( ja som posypala múkou T-650)

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vytvarujeme bochník

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložíme bochník do formy na chlebík, do ktorej sme vložili papier na pečenie prikryjeme ho utierkou a dáme na teplé miesto až teraz poriadne vykysnúť....

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ked chlebík vykysne, potrieme ho čistou studenou vodou, nie osolenou...a posypeme semiačkami..(ja som pužila 2pl slnečnicových a jednu pl tekvicových jadierok)...vložíme do dobre rozohriatej rúry na 220stuäov...na tejto teplote pečieme chlebík 15minút... znížime teplotu na 200stupňov a pečieme 35 minút...potom vyberieme chlebík z formy a voľne na mriežke ho dopekáme v rúre pri teplote 200stupňov asi 10 minút, aby sa nám pekne dopiekii aj boky ..

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po 1 hodine pečenia chlebík vyberieme z rúry a necháme na mriežke dôkladne vychladnúť

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto vyzerá upečený chlebík...

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    prajem Vám dobrú chuť-:)

    Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marijanka712
Ivka krásny chlebík myslím že kombinácia múk je velmi dobre volená a vyhovujúca aj pre mna tak tu pred tebou som videla kvasok z ražnej múky ešte toto sem dokombinovať a už to bude TOP chlebík aj zdravý..... ale kým sa naučím krmiť a živiť kvasinky upečiem si tento tvoj krásny chlebík
jerica
@iva63 k tomu iba chuť a ísť do toho,nič krajšie ako krásne,chutne upečený chlebík,stačí potrieť masťou,kolieska cibule , bašta na stole.(pre mňa)
Každý sa môže inšpirovať z tvojich pridaných receptov :-) sú perfektne zdokumentované :-)
babkamt
Tento chlebík určite zajtra upečiem . Potrebné suroviny mám doma . Vydaril sa ti na 1. @jerica ja ho taký čerstvý môžem jesť aj samotný .
mariaklara
Veď to je práve ono, že takýto fajnový chlebík sa kľudne môže jesť len tak, bez ničoho, aspoň si ho vychutnám.....:-)))
martamm
Ivka, ani neviem, co dodat, super, ako vzdy:). ja peciem chlebiky v pekarnicke, ale skusim podla Teba aj v rure, snad sa podari :D
iva63
@marijanka712 sama som čakala ako dopadne tá kombinácia múk...-::))) ale výsledok ma milo preklvapil!
milá @jerica máš pravdu-:) niet krajšej vône v dome, ako z čerstvo upečeného chlebíka...tvoj milý komentár ma veľmi teší a dáva mi energiu snažiť sa ešte viac a tvoriť nové a nové veci...ďakujem
@babkamt budeš určite spokojná..si šikulka, sledujem aj tvoje výtvory...ked upečieš, tak sa ozvi,ako vám chlebík chutil-:)
@violetacamorova tiež ďakujem za tvoj milý komentár
@mariaklara máš pravdu...chutí veľmi dobre aj úplne samotný...lebo pridaním jadierok, chlebík získa aj tak trochu sladkastú chuť..pridaním octu zase kyselkavú..tak sú tie chute spolu veľmi príjemné aj bez pridania masla, aleba masti-:)
@martamm nemôžem posúdiť ako chutí z pekárničky, lebo ju nemám..ale určite bude rovnako dobrý -:)ved vyskúšaj upiecť v rúre...ale tento nedpoporučujem piecť iba na plechu, lebo tým množstvom vody je cesto dosť "vláčne" a mohlo by sa rozliať po plechu...tym by chlebík nemal tvar bochníka, skôr by bol nizky a široký...tak použi radšej formu...a určite sa ti ppdarí...s cestom sa dobre pracovalo...navyše ak použiješ miesenie v pekárničke, tak máš o starosť menej-:)))
hralka
pekný chlebík,ja tiež robievam z rôznych múka čím ich je viac je chutnejší,niekedy dávam len po kopcových lyžiciach a používam plno semien,okrem bieleho (ako sendvič),mám rada všetky a veľa a kilečká idú hore potom,ale keď ho mám tak strašne rada
serena
veľmi pekný chlebík aj tá kombinácia je zaujímavá
serena
veľmi pekný chlebík aj tá kombinácia je zaujímavá
iva63
@hralka máš pravdu-:) je radosť kombinovať múky..tiež to mám rada...pekne prisýpať do misky, raz jedno, potom druhé...a veeľaa jadierok..hmmm...zbožňujem vôňu čerstvého pečiva a chlebíka...a predstav si, že aj ručička na mojej váhe sa pekne posúva "do prava"...tak vtedy stopnem chleby a tvorím a vypekám chrumkáče a kreky a knäckebroty-:)))) ďakujem za t voj milý komentár
@serena chlebík je chutný...dnes ráno fajnový,ako čerstvo upečený, ďakujem za komentárik
@afataga si milá, ďakujem ...
iva63
Anička vyskúšaj...už som písala, že ja zatial nemám pekárničku, veľmi som chcela mať fajnovú rúru aj s horúcim vzduchom...tak sa už dva roky z nej vytešujem a vypekám...ale nebanujem..samozrejme, že by sa mi aj pekárnička zišla, hlavne na to miesenie, je to veľká pomoc...-:)
nonna
Prekrásny ho máš a jeho vôňu cítim až sem. Ukladám si do KK k ostatným Tvojim chlebovým výtvorom.
afataga
ja pouzivam pekarnicku len na miesenie a nakysnutie, chlieb v nej upeceny nam nechuti
martamm
Ivka, určite cez víkend upečiem Tvoj chlebík vo forme, v rúre :)
anina6
tvoj chlebík sa mi veľmi pozdáva, ja tiež rada pečiem z celozrnnej múky, tak najbližšie určite vyskúšam podľa tvojho receptu.
ejmepb
Veľmi pekný chlebík.My už tiež 2 roky chlieb nekupujeme, pekávam z 900 g múk dva chlebíky na plechu v rúre. Zatiaľ som vždy dávala 2 diely T650, vyskúšam tvoju kombináciu bez formy (nemám vhodnú veľkosť). Tiež robím ako @afataga miesim v pekárničke a pečiem v rúre.
iva63
srdečná vďaka všetkým, ktorým sa môj receptík páči...veľmi pekne ďakujem...a dúfam, že aj vám bude chutiť rovnako ako u nás doma-:)
ywett
@ivka , máš vždy tak krásne pečivo, ako aj tento chlebík, je nádherný! :-) Veľmi pekne spracovaný aj recept, chválim!
kattija
Nadherny luxusny chlebik nabuduce robim tento tvoj
havino
pekný chlebík, viem, že aj chutný je, veľmi podobný robievam z tých istých múk
ancicka
Ivka ,ako som písala,tak som ho dala do pekárničky.Nechcelo sa mi s chlebíkom piplať,lebo som bola v záhrade.Som zvedavá ako výjde s pekárničky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia