Celozrnný tekvicový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Rada používam v receptoch celozrnnú múku. V tomto chlebíku som ju zmiešala spolu ražnou chlebovou a hladkou T-650..znížila som aj množstvo droždia na 30g...množstvo vody ,400ml je potrebné, nakoľko kombináciia múk tvorí cesto veľmi hustééé...pôvodne som chcela aj tie tekvicové jadierka zomlieť, ale bola by to ďalšia sypká surovina navyše...tak som jadierka použila celé...chlebík je veľmi chutný, splnil naše očakávania. ..ak recept vyskúšate, dúfam, že budete spokojní-:)

1
porcia
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. v recepte som požila tieto tri druhy múk...ražnú chlebovú, celozrnnú a T-650...
  2. všetky suroviny dáme do misky,hákmi spracujeme cesto..(je dosť husté, tak som vodu pridávala postupne...pôvodne som myslela, že 380ml bude dosť..ale cesto bolo stále husté, tak som použila 400m vlažnej vody...)
  3. pridáme 3 PL tekvicových jadierok , premiesime...
  4. kvalitu cesta vyskúšame tak, že ho premiesime rukou...keď sa nám nelepí na ruku je v poriadku...môžeme pokračovať....cesto nenecháme kysnúť v miske ako inokedy...ale....
  5. vyklopíme cesto po dobre pomúčenú dosku ( ja som posypala múkou T-650)
  6. vytvarujeme bochník
  7. vložíme bochník do formy na chlebík, do ktorej sme vložili papier na pečenie prikryjeme ho utierkou a dáme na teplé miesto až teraz poriadne vykysnúť....
  8. ked chlebík vykysne, potrieme ho čistou studenou vodou, nie osolenou...a posypeme semiačkami..(ja som pužila 2pl slnečnicových a jednu pl tekvicových jadierok)...vložíme do dobre rozohriatej rúry na 220stuäov...na tejto teplote pečieme chlebík 15minút... znížime teplotu na 200stupňov a pečieme 35 minút...potom vyberieme chlebík z formy a voľne na mriežke ho dopekáme v rúre pri teplote 200stupňov asi 10 minút, aby sa nám pekne dopiekii aj boky ..
  9. po 1 hodine pečenia chlebík vyberieme z rúry a necháme na mriežke dôkladne vychladnúť
  10. a takto vyzerá upečený chlebík...
  11. prajem Vám dobrú chuť-:)