Celozrnné žemličky

tizian1cat - fotkatizian1cat, 4. decembra 2010

Základ receptu je z blogu Milana Gigeľa, kde bol prezentovaný ako sypané kaiserky. Kedže rada experimentujem a nemusím veľmi biele pečivo, upravila som Zobraziť celý popisZáklad receptu je z blogu Milana Gigeľa, kde bol prezentovaný ako sypané kaiserky. Kedže rada experimentujem a nemusím veľmi biele pečivo, upravila som si recept podľa vlastných chúťok.

4
porcie
150 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
140 g
100 ml,vlažné
440 ml,vlažná
1 a 1/2 kocky
1 KL
2 KL
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Čerstvé droždie rozmrvíme do 100ml vlažného mlieka, pridáme 1Kl medu a necháme vykysnúť kvások. Zmiešame obidva typy múky, pridáme roztopený stužený tuk ( ja som použila Heru), soľ, vlažnú vodu a kvások.

  2. 2

    Miesime ručne asi 8 minút (dá sa použiť aj pekárnička chleba, ale ja milujem prácu s cestom a preto uprednostňujem vlastné ruky) - až kým sa nám suroviny pod rukami nespoja do vláčneho cesta. Ak sa veľmi lepí, možno prisypať trošku svetlej chlebovej múky.

  3. 3

    Dáme do veľkej plastovej nádoby, zakryjeme vekom alebo utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť -cca 1,5hod. Potom z vykysnutého cesta ručne tvarujeme bochníčky, dáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, urobíme pozdĺžny zárez nožom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami. Necháme ešte pol hodinu podkysnúť, medzitým rozohrejeme rúru na 200 st.C.

  4. 4

    Pečieme 10min. pri 200st.C, potom znížime teplotu na 180st.C a pečieme do zlatého sfarbenia. Či sú žemličky dobre prepečené zistíme, keď pri poklepaní na spodnú stranu počujeme dutý zvuk. Dáme vychladnúť na mriežku. Podľa možnosti nezjeme hneď za horúca - aj keď bude ťažké odolať.

Diskusia k receptu

sovka62
Takéto recepty sú pre mňa neodolateľné. Milujem domáce pečivo, to čo sa dnes (až na veľmi zriedkavé výnimky) predáva sa skoro nedá jesť. Toto mi pripomína moje milované bosniaky, tých som sa nikdy nevedela dojesť. Vyskúšam.
babidka
ani mne velmi nechuti kupovane pecivo ani chlieb a tak si radsej pekavam svoje . Tvoj recept urcite vyskusam , akurat ze nemam rada tie umele tuky tak ho vymenim za maslo :-)
jerica
Tvoj recept na cesto a @egreska recept ako tvarovať pečivo, veľmi zaujímavé , ukladám KK.
lucylee
Tá veľká plastová nádoba s vekom je miska rýchlokyska?
Asi nie, lebo tam to kysne rýchlejšie. Ja sa len pre istotu pýtam.
sportak
Keďže veľmi rád pečiem doma chlieb na viacero spôsobov, tento recept ma oslovil tak že ihneď zajtra ho vyskúšam. Je dobre napísaný, takže už teraz sa teším na výsledok.
marienka44
@Tizian1cat ,aka je to psenicna muka chlebova? Ja mam kupenu psenicno-raznu zmes na chleib. Mozem ju pouzit?.Psenice je 50% a raz min.10 %. Potom mam kupenu aj psenicnú garahamovú zmes pre domace pekarne , kde je 50% psenic. muky, psenicnej grahamovej 30 % a raznej muky 10 %. Z ktorej mam chlebik, resp. zemlicky piect? Dakujem.
tizian1cat
Mozes kludne pouzit tú zmes, len ak sa ti bude moc lepit, podsyp obycajnou hladkou múkou, nech sa vydaria...:-))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia