Celozrnné žemličky

Autor receptu: tizian1cat

Základ receptu je z blogu Milana Gigeľa, kde bol prezentovaný ako sypané kaiserky. Kedže rada experimentujem a nemusím veľmi biele pečivo, upravila som si recept podľa vlastných chúťok.

4
porcie
150 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Čerstvé droždie rozmrvíme do 100ml vlažného mlieka, pridáme 1Kl medu a necháme vykysnúť kvások. Zmiešame obidva typy múky, pridáme roztopený stužený tuk ( ja som použila Heru), soľ, vlažnú vodu a kvások.
  2. Miesime ručne asi 8 minút (dá sa použiť aj pekárnička chleba, ale ja milujem prácu s cestom a preto uprednostňujem vlastné ruky) - až kým sa nám suroviny pod rukami nespoja do vláčneho cesta. Ak sa veľmi lepí, možno prisypať trošku svetlej chlebovej múky.
  3. Dáme do veľkej plastovej nádoby, zakryjeme vekom alebo utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť -cca 1,5hod. Potom z vykysnutého cesta ručne tvarujeme bochníčky, dáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, urobíme pozdĺžny zárez nožom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami. Necháme ešte pol hodinu podkysnúť, medzitým rozohrejeme rúru na 200 st.C.
  4. Pečieme 10min. pri 200st.C, potom znížime teplotu na 180st.C a pečieme do zlatého sfarbenia. Či sú žemličky dobre prepečené zistíme, keď pri poklepaní na spodnú stranu počujeme dutý zvuk. Dáme vychladnúť na mriežku. Podľa možnosti nezjeme hneď za horúca - aj keď bude ťažké odolať.