Celozrnné žemle (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
K tomuto receptu ma nakopla @pusta, ja som si urobila svoju verziu. Som ochotná v sobotu alebo v nedeľu ráno aj privstať, aby sme mali na raňajky chutné žemle. Oplatí sa.
12 ks porcií |
10 minút príprava |
13-15 minút na 150-180 °C |
Postup
- Pripravíme si:
- Všetky druhy múk si preosejeme do misky, pridáme soľ, semienka. Do stredu urobíme jamku, do jamky pridáme med, rozdrobené droždie a teplé mlieko s vodou. Prikryjeme, chvíľku necháme kvások nakysnúť. Potom všetko spolu vypracujeme na hladké cesto a v kyske necháme asi 10 ( 15 ) min. kysnúť.
- Cesto vyklopíme na podložku. Podložku potrieme olejom, robíme bez múky.
- Rozdelíme na 12 rovnakých častí. ( toto je polovica )
- Z cesta tvarujeme malé žemličky, kladieme na plech, alebo na čiernu fóliu na pečenie. Rúru zohrejeme na 180°C. Pred pečením žemle natrieme olejom a vložíme do rúry. Po 8 min. teplotu stiahneme na 150°C a dopečieme.
- Pečieme ešte asi 4 - 5 min. podľa potreby. Takýmito zlatistými žemľami sa určite zavďačíte celej rodine. Stačí natrieť maslom, pridať kopec zeleninky a " DOBRÚ CHUŤ ! "