Buchtičkový nákyp

skoricova - fotkaskoricova, 16. apríla 2011
Buchtičkový nákyp
Foto: skoricova

Chcela som niečo žemľovkovité, nákypovité, no klasická žemľovka ma omrzela. Inšpirovala som sa týmto http://www.nigella.com/recipes/view/caramel-croissant-pudding-38 a tiež tým, že už dlhšiu dobu robím "klasickú" Zobraziť celý popisChcela som niečo žemľovkovité, nákypovité, no klasická žemľovka ma omrzela. Inšpirovala som sa týmto http://www.nigella.com/recipes/view/caramel-croissant-pudding-38 a tiež tým, že už dlhšiu dobu robím "klasickú" žemľovku s vianočkou namiesto rožkov. Výsledok trochu pripomína dukátové buchtičky, ibaže hebkejšie, jemnejšie a krémovejšie. A ak sa vám nechce komplikovať také jednoduché jedlo, skúste aspoň tento krém. Stojí za to.

6-8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

2 bez mandlí
  (margarín) na vytretie pekáča
300 g mrazené
Krém:
500 ml
200 g
2 PL
100 g
2 PL
4 ČL (alebo lusk)
1 balíček




Postup

  1. 1

    Misu na zapekanie vytrieme maslom alebo margarínom. Vianočky roztrháme na kúsky a polovicu poukladáme do pekáča.

  2. 2

    Pripravíme si krém: V hrnčeku vymiešame Zlatý klas s troškou mlieka (ako na obyčajný puding) a odložíme ho nabok. V hrnci privedieme k varu pol litra mlieka. Kým sa zahrieva, sladkú smotanu vyšľaháme na šľahačku (pozor na prešľahanie). Keď mlieko začne vrieť, opatrne prilejeme rozmiešaný Zlatý klas a miešame (stále ako na bežný puding). Keď krém zhustne, vypneme oheň a necháme ho vychladnúť.

  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme karamel: do kastróla dáme 100g hnedého cukru a 2 PL vody, premiešame a položíme na mierny oheň. Cukor necháme bez miešania skaramelizovať a vypneme oheň. Keď puding vychladne, primiešame doňho karamel a neskôr aj šľahačku. Pridáme 4 lyžičky vanilkovej esencie (alebo semienka z jedného vanilkového lusku) a 2 PL (r )umu. Ak máte sofistikovanejší alkohol, napríklad whisky či bourbon, smelo ho ním nahraďte. Neodporúčam však amaretto, ktorého výrazná aróma by prebila vanilkovú chuť v nákype. (Abstinenti môžu alkohol samozrejme celkom vynechať).

  4. 4

    Týmto krémom polejeme natrhanú vianočku v pekáči. Na poliatu vrstvu poukladáme ovocie a zvyšné vianočkové „trhance“, ktoré dobre polejeme krémom. Vo vyhriatej rúre zapekáme asi 20 minút pri strednom plameni. Upečenie signalizuje „pevný“ povrch nákypu a prenikavá vôňa.

Diskusia k receptu

vierik
To stojí za vyskúšanie,dobrý nápad,vyzerá to lákavo...
korbacik
... až sa mi slinky zbiehajú... Už je uložené, super varianta klasickej žemľovky. Z vianočky som robila aj ja, ale nie takto. Vďaka.
tilau
úžasná voňavá žemľovka, ten krém je naozaj fantastický..a s čučoriedkami...mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia