Foto: skoricova
Chcela som niečo žemľovkovité, nákypovité, no klasická žemľovka ma omrzela. Inšpirovala som sa týmto http://www.nigella.com/recipes/view/caramel-croissant-pudding-38 a tiež tým, že už dlhšiu dobu robím "klasickú" Zobraziť celý popisChcela som niečo žemľovkovité, nákypovité, no klasická žemľovka ma omrzela. Inšpirovala som sa týmto http://www.nigella.com/recipes/view/caramel-croissant-pudding-38 a tiež tým, že už dlhšiu dobu robím "klasickú" žemľovku s vianočkou namiesto rožkov. Výsledok trochu pripomína dukátové buchtičky, ibaže hebkejšie, jemnejšie a krémovejšie. A ak sa vám nechce komplikovať také jednoduché jedlo, skúste aspoň tento krém. Stojí za to.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 bez mandlí |
|
(margarín) na vytretie pekáča |
|
300 g mrazené |
|
Krém: | |
500 ml |
|
200 g |
|
2 PL |
|
100 g |
|
2 PL |
|
4 ČL (alebo lusk) |
|
1 balíček |
|
Postup
-
1
Misu na zapekanie vytrieme maslom alebo margarínom. Vianočky roztrháme na kúsky a polovicu poukladáme do pekáča.
- 2
Pripravíme si krém: V hrnčeku vymiešame Zlatý klas s troškou mlieka (ako na obyčajný puding) a odložíme ho nabok. V hrnci privedieme k varu pol litra mlieka. Kým sa zahrieva, sladkú smotanu vyšľaháme na šľahačku (pozor na prešľahanie). Keď mlieko začne vrieť, opatrne prilejeme rozmiešaný Zlatý klas a miešame (stále ako na bežný puding). Keď krém zhustne, vypneme oheň a necháme ho vychladnúť.
- 3
Zatiaľ si pripravíme karamel: do kastróla dáme 100g hnedého cukru a 2 PL vody, premiešame a položíme na mierny oheň. Cukor necháme bez miešania skaramelizovať a vypneme oheň. Keď puding vychladne, primiešame doňho karamel a neskôr aj šľahačku. Pridáme 4 lyžičky vanilkovej esencie (alebo semienka z jedného vanilkového lusku) a 2 PL (r )umu. Ak máte sofistikovanejší alkohol, napríklad whisky či bourbon, smelo ho ním nahraďte. Neodporúčam však amaretto, ktorého výrazná aróma by prebila vanilkovú chuť v nákype. (Abstinenti môžu alkohol samozrejme celkom vynechať).
- 4
Týmto krémom polejeme natrhanú vianočku v pekáči. Na poliatu vrstvu poukladáme ovocie a zvyšné vianočkové „trhance“, ktoré dobre polejeme krémom. Vo vyhriatej rúre zapekáme asi 20 minút pri strednom plameni. Upečenie signalizuje „pevný“ povrch nákypu a prenikavá vôňa.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu